ÎMPOTRIVA CONDUCERII SIF OLTENIA Tudor Ciurezu acuză ASF de complicitate cu SIF1

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2019

Tudor Ciurezu

Tudor Ciurezu

"Numai Consiliul de Administraţie al societăţii şi instanţa au competenţa să evalueze îndeplinirea condiţiilor legale de convocare AGA la solicitarea acţionarilor, nu şi ASF", susţine conducătorul SIF Oltenia

"În opinia majorităţii administratorilor SIF5, condiţia deţinerii pragului legal de 5% pentru convocarea acţionarilor, trebuie să fie îndeplinită pe toată perioada scursă între momentul înaintării cererii şi până la data ţinerii adunării generale", ne-a spus Tudor Ciurezu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este complice cu SIF Banat - Crişana (SIF1) în încercarea societăţii de investiţii cu sediul în Arad de a demite actuala conducere a SIF Oltenia (SIF5), susţine Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF5.

Conducătorul societăţii de investiţii din Craiova îşi bazează afirmaţia pe cererea de intervenţie a SIF1 pentru sprijinirea ASF în instanţă, în cadrul acţiunii introduse de SIF5, în vederea suspendării deciziei prin care supraveghetorul pieţei a obligat Consiliul de Administraţie (CA) al SIF Oltenia să convoace acţionarii societăţii, proces care are mâine primul termen de judecată.

Tudor Ciurezu ne-a declarat: "Cum poate să intervină SIF1 în apărarea ASF-ului, în ceea ce priveşte decizia 937/18.07.2019, dată pentru convocarea adunării acţionarilor SIF Oltenia, chiar în beneficiul SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4)? Cum să vină beneficiarul deciziei şi să apere Autoritatea în instanţă? Este o dovadă clară că sunt complice; că împreună au gândit şi stabilit o strategie împotriva conducerii SIF5".

Este vorba despre solicitarea de convocare a acţionarilor SIF5 la dorinţa grupului format din SIF1 şi SIF4, pentru revocarea a patru administra­tori ai SIF-ului din Craiova printre care şi Tudor Ciurezu care ar urma ca, în cazul unui vot pentru, să fie înlăturat şi din fotoliul de director general al SIF Oltenia, cerere pe care Consiliul de Administaţie al SIF5 a respins­-o la finele săptămânii trecute, pentru a treia oară.

SIF Oltenia motivează decizia prin scăderea cotei de deţinere a celor doi acţionari solicitanţi sub pragul legal şi statutar de 5% din capitalul social al SIF-ului şi a neîndeplinirii unor condiţii legale de formă şi fond a cererii formulate de SIF1 şi SIF4, adică exact aspectele pentru care Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia a respins anterior convocarea AGA.

ASF a intervenit, somând adminis­tratorii SIF Oltenia să convoace acţionarii şi să asigure desfăşurarea AGA în termen de cel mult 45 de zile începând din data de 18 iulie.

În acest context, Tudor Ciurezu ne-a transmis: "Numai Consiliul de Administraţie al societăţii şi instanţa de judecată au competenţa să evalueze îndeplinirea condiţiilor legale de convocare AGA la solicitarea acţionarilor, nu şi Autoritatea de Supraveghere Financiară".

Referitor la motivele invocate de Consiliul de Administraţie al SIF5 pentru neconvocarea acţionarilor, preşedintele societăţii a punctat: "Prin declaraţia din data de 24 iulie, SIF1 şi SIF4 au anunţat piaţa şi acţionarii că nu mai îndeplinesc condiţia de deţinere de 5% din capitalul social al SIF Oltenia. Iar în opinia noastră, a majorităţii administratorilor, condiţia deţinerii pragului legal trebuie să fie îndeplinită pe toată perioada scursă de la data înaintării cererii şi până la data ţinerii adunării generale".

De asemenea, Tudor Ciurezu susţine că nu toate aspectele solicitării celor două SIF-uri intră în sfera de atribuţii a adunării generale a acţionarilor, unele fiind chiar în afara cadrului legal.

"Conducere societăţii se realizează în general de către Consiliul de Administaţie, iar atunci când CA-ul transferă prerogativele actului de conducere, o poate face doar către directori. Nu pot fi transferate atribuţii ale conducerii societăţii către terţe persoane. Aşa spune Legea 31/1990. Iar directorii societăţii sunt autorizaţi de către ASF. Nu poate o persoană, fie ea stabilită de către adunarea generală, să realizeze atribute ale conducerii atât timp cât nu este autorizată de către ASF", spune Tudor Ciurezu.

Este o remarcă ce face trimitere la un punct de pe ordinea de zi a solicitării înaintate de SIF1 şi SIF4 în care se menţionează că, în cazul în care administratorii SIF Oltenia vor fi revocaţi, acţionarii SIF5 vor alege alţi administratori ai societăţii, pentru un mandat cu o durată egală cu o perioadă care începe din data alegerii aces­tora şi care se termină la 21 aprilie 2021.

Şi Tudor Ciurezu a solicitat convocarea acţionarilor SIF1 pentru revocarea conducerii SIF Banat - Crişana, formată din Bogdan Drăgoi şi Radu Răzvan Străuţ, puncte care au fost res­pinse în AGA de la Arad a SIF1, din data de 20 iunie.

Războiul dintre SIF-uri a demarat când SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care deja i-a investit în socie­tăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.

Administratorii SIF Oltenia au convocat acţionarii pentru data de 9 mai, când a fost aprobată modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu pu­teri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.

Atunci, Tudor Ciurezu a susţinut că, în realitate, SIF1 şi SIF4 controlează circa 28% din SIF Oltenia, peste pragul legal de 5%, incluzând în grup şi o serie de fonduri închise de investiţii, concertare care însă nu a fost confirmată de ASF.

Notă

Ulterior apariţiei deciziei administratorilor SIF5 de a nu convoca acţionarii pe motivul scăderii deţinerii grupului constituit în jurul SIF Banat - Crişana sub pragul de 5%, din data de 29 iulie, SIF1 a anunţat la BVB că SIF-ul cu sediul în Arad, SIF4, Radu Răzvan Străuţ, Sorin Marica, Adrian Simionescu, Dorina Teodora Mihăilescu şi Constantin Mircea, prezumat a acţiona în mod concertat la SIF5 avea, la acea data, o deţinere de 5,001124% din capitalul SIF Oltenia.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Care majoritate a CA respinge convocarea AGA?. Majoritatea sunt cei 4 propusi pentru revocare. Cirezu interpreteaza legile asa cum ii cad ele sa-i fie bine. Tine cu dintii de scaun. ASF ar trebui sa le retraga decizia de autorizare, este totusi organ de reglementare. Ciurezu pe banii nostri cheltuie sute de mii de lei in instante ca sa-si pastreze scaunul. Du-te ma omule, nu vezi ca prin modul cum ai procedat ti-ai batut joc inclusiv de tine?. Du-te!

    1. De ce sa se duca, mai, omule? Ca zici tu? Iar tu esti Dragoi.

      Sau esti Beze platit de Dragoi.

      Sau cineva cu alta opinie.Sau nu e voie sa ai alta parere?

      Sau e voie sa ai doua pareri si 3 SIF-uri?

      Ai voie sa ai cate opinii vrei, dar aici nu de pareri este vorba.

      Aici este vorba ca unii care timp de 6 ani neintrerupt au praduit doua SIFe, au ajuns sa nu mai aiba bani pentru proiectele lor imobiliare, si atunci in complicitate cu ASF si-au pus in gand sa preia ostil SIF5 si sa-si continue modul de operare, deja patentat, bazat pe praduiala. . 

      Omul asta da dividende iar smecherul de dragoi va da altceva.Si inca ceva; UITATI-VA pe raportarile la comvex unde dragoii trag tare //

      Pana sa ne uitam la comvex, care n are nici o treaba cu subiectul, hai sa ne uitam la Curtea de Apel Craiova, unde se judeca plângerile SIF5 si unde este judecător nepoata dlui. Ciurezu. Si poate asa înțelegem de ce tot trage speranțe de la instanta.

      Nu vrei sa ne uitam la Dragoi, care il are securist cu faima pe tata Dragoi amestecat in matrapazlacuri de mare amploare? Si poate asa intelegem de ce Ciurezu trebuie sa aiba o nepoata?

      Ce confesiune frumoasa, în direct, în prime-time. Deci e obligatoriu ca Ciurezu sa aiba o nepoata, da, ii trebuie o nepoata, nu-i asa? Misto. Sa vezi ce follow up la scandalul Caracal urmează. Parca vad titluri: mizeria din Olt se propagă si in justiție; trafic de influență la Curtea de Apel Craiova. Perfect. Avem subiecte de amuzament si zilele viitoare.

      Aha, nu te deranjeaza colaborarea dintre Hezbollah si Securitate, dar te supara nepoata.

      Ce preluare ostila?Aud asta de la Ciurezu & company de când era pragul de 0,1% ca sunt milioane de acționari, etc. Preluarea ostila este numai in capul lui Ciurezu. Ii este greu sa plece de la măcelărie!

      Lasă că le rezolvă Cipri Copariu pe toate între 3 partide de tenis

    Astept decizia ASF dupa nazbatia CA-ului.

    administratorii lui peste prajit care au pus botul la ofertele generosului general, inaltimea sa domnul Treichl, cel care in delirul domniei sale a ajuns ca sa spuna ca initiatorul impozitului bancar a ajuns la inchisoare si e bine asa . Asadar da lectii de investitii inteligente SIFurile care au vandut participatia Erste constiente ca rezultatul reportat are pierderi cumulate de peste 1 miliard lei si la prima miscare de acoperire a pierderilor prin micsorarea capitalului social ajustat la inflatie iese un profit in aceeasi ordine de valoare. Adica cei care fac pe niznaii vor sa l dea jos pe cel care n a muscat la asa pacaleala.

    1. Poți sa explicitează afirmația cu rezultatul reportat.... matematic si contabil, nu lingvistic...

      contine pierderi de 1327 milioane RON datorate maririi capitalului social prin ajustarea la inflatie. Imediat ce se aplica OMFP 213 per 2013. Imediat ce pierderile reportate vor fi neutralizate prin scaderea capitalului social cu ajustarea la inflatie , retultatul reportat va creste corespunzator si se va observa o evaluare cu 400 milioane RON isuperioara celei in care nu s a neutralizat pierderile din ajustare, doar pentru SIFuri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb