Impozitarea tranzacţiilor imobiliare: intenţie corectă, dar pripită

Alina Toma
Ziarul BURSA #Politică / 16 februarie 2005

Ministerul Finanţelor Publice, prin biroul de presă, ne-a confirmat ieri că lucrează la procedurile de impozitare a profitului înregistrat de persoanele fizice din tranzacţiile imobiliare. Gheorghe Matei, şeful serviciului juridic din cadrul minis-terului, ne-a declarat că o primă variantă de amendament, care să modifice Codul Fiscal la acest capitol, va fi gata la finele săptămînii în curs. Domnia sa ne-a explicat: "Serviciul juridic şi cel de politici şi legislaţie fiscală, lucrează, în momentul de faţă, la fundamentarea mecanismelor de impozitare, la proceduri şi la editarea textului amendamentului. Specialiştii ministerului sînt ajutaţi de firme de consultanţă de renume. Săptămîna viitoare vom demara consultările cu asociaţiile de profil".

Noua conducere a ministerului propune un impozit de 10% pe profitul obţinut de persoanele fizice din tranzacţiile imobiliare. Dacă va fi aprobată, noua prevedere va intra în vigoare cu data de 1 aprilie a aces-tui an şi va fi valabilă numai în cazul proprietăţilor care sînt vîndute de persoane fizice în mai puţin de trei ani de la data cumpărării. Autorităţile vor să acorde şi deduceri de pînă în 5% din impozit dacă s-au făcut investiţii în proprietăţile tranzacţionate.

Asociaţiile de profil de pe piaţa imobiliară nu sînt mulţumite de măsurile pe care Guvernul vrea să le ia pentru că riscă să descurajeze investiţiile şi nu evaziunea fiscală. Reprezentanţii asociaţiilor spun că impozitarea persoanelor fizice este o idee bună, dar că proiectul de lege este pripit, nu ţine cont de efectele colaterale şi că proprietăţile nu trebuie impozitate la fel.

Artur Silvestri, director general al Institutului de Consultanţă Imobiliară "SGA România", ne-a spus că autorităţile confundă piaţa imobiliară cu jocul pe Bursă. Dar, afirmă domnia sa, în acest domeniu nu toţi joacă pentru un cîştig rapid. Foarte mulţi proprietari îşi schimbă casele sau apartamentele, în mai puţin de trei ani, cu unele mai mari sau mai mici, în funcţie de situaţia lor financiară şi de nevoile personale. Domnul Silvestri a adăugat: "Marii evazionişti sînt persoanele fizice care construiesc blocuri, clădiri de birouri şi centre comerciale în regie proprie. Legea trebuie schimbată în acest sens, astfel încit construcţia în regie proprie să nu fie permisă decît în anumite condiţii. De asemenea, specula este în floare şi pe piaţa terenurilor agricole".

Emil Giurgiu, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţilor Imobiliari (UNAI), susţine că noua grilă de impozitare înaintată de minister împrumută anumite idei dintr-un proiect propus recent de uniune. Domnia sa ne-a explicat: "Intenţia lor este admirabilă numai că noi ceream o grilă de impozitare a tranzacţiilor cu terenuri agricole, în funcţie de perioada de tranzacţionare. Pe acest segment se dau cele mai mari tunuri pe piaţa imobiliară. Proprietăţile nu trebuie toate impozitate la fel, iar anumite segmente trebuie să se bucure de o relaxare fiscală. De exemplu, atunci cînd construieşti o clădire, plăteşti indirect anumite taxe, impozite şi TVA".

Preşedintele UNAI şi directorul "SGA România" consideră că, dacă amendamentul la Codul Fiscal va trece în această formă, persoanele fizice fie vor vinde mai scump proprietăţile, fie vor recurge la diverse tertipuri pentru a nu declara valoarea reală de tranzacţionare. În plus, Ministerul Finanţelor trebuie să stabilescă o grilă foarte clară de deducere a investiţiilor efectuate într-o proprietate şi să anuleze actualele taxe care se percep pentru tranzacţiile imobiliare.

Doru Bodea, directorul general al companiei imobiliare "Casadomi", care activează în vestul ţării, apreciază că deducerile pe care ministerul vrea să le acorde investitorilor sînt prea mici. "Intenţia lor de a impozita profitul persoanelor fizice este bună, dar trebuie să încurajeze investiţiile prin deduceri mai mari", ne-a spus domnia sa. Directorul "Casadomi" a explicat că se cheltuiesc sume foarte mari de bani chir şi pentru amenajarea unui apartament în blocurile vechi.

Toate asociaţiile de profil ne-a spus că sînt nerăbdătoare să participe la consultările pe care Ministerul Finanţelor le va face săptămîna viitoare.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb