ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF AU REUŞIT SĂ-I ADUCĂ ÎN ACELAŞI PUNCT PE BIRCHALL ŞI ZAMFIR Ana Birchall promite că va vota pentru conversia la curs istoric

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2016

Ana Birchall promite că va vota pentru conversia la curs istoric

Deputatul Zamfir: "Am cerut ca Legea conversiei să fie discutată marţi în Comisia Juridică"

Ciprian Nica: "Guvernul vrea să voteze, miercuri, Ordonanţa de transpunere a Directivei 17/2014 şi după aceea vom dezbate proiectul pentru conversie"

Împrumutaţii în franci elveţieni (CHF) au convins-o pe Ana Birchall, deputat PSD, să voteze pentru amendamentul depus de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir la proiectul legislativ privind conversia creditelor în valută.

Deputatul PSD i-a anunţat pe reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) că va vota pentru conversia la curs istoric a creditelor acordate în CHF, aşa cum debitorii au solicitat încă de la început şi aşa cum cere şi Daniel Zamfir în propunerea sa de modificare a iniţiativei depusă de Ana Birchall.

Reprezentanţii GCCC au scris, vineri, pe pagina de Facebook a Grupului: "Mesaj din partea doamnei deputat Birchall, în urma comunicării noastre că solicităm conversia creditelor în CHF la cursul de la data acordării.

«Mulţumesc şi am încedere că această decizie a fost luată după o consultare cât mai largă cu membrii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, dat fiind că cel puţin unul dintre reprezentaţii Grupului a anunţat varianta susţinută încă de când am publicat soluţiile discutate şi fără să permită astfel o analiză a tuturor variantelor identificate cu riscul aferent fiecăreia.

Aşa cum bine ştiţi din toate discuţiile purtate în toată această perioadă de peste doi ani, voi vota varianta susţinută de înteg Grupul. (Ştiţi foarte bine că şi varianta de curs mediu s-a născut tot din discuţiile cu dumneavoastră, unii fiind chiar semnatarii acestui email).

În consecinţă, pentru a evita orice discuţii cu iz populist şi pentru ca această decizie să nu fie ulterior speculată politic, va rog să publicaţi pe Grupul dumneavoastră, pentru corecta şi transparenta informare a membrilor, acest răspuns al meu prin care va anunţ oficial (aşa cum am făcut-o de fiecare dată, inclusiv în cadrul întâlnirii din 30 august a.c.) că eu voi vota această variantă susţinută de Grup. Votul meu va fi la vedere, tocmai pentru a nu mai permite să se propage în spaţiul public minciuni şi dezinformări aşa cum s-a întâmplat în luna iunie sau în ultimele săptămâni.

În calitate de iniţiator principal al acestei legi, sper ca această variantă aleasă de dumneavoastră să poată fi aplicată în practică şi, astfel, scopul pentru care am iniţiat această lege şi pentru care m-am bătut în toţi aceşti ani să fie atins, iar împrumutaţii în CHF să scape de această robie în care au intrat fără voia sau vina lor şi să nu-şi mai vadă amanetat prezentul sau mai ales viitorul lor şi al celor dragi.

Sper să avem reuşită. Rog şi aştept să postaţi integral acest răspuns pe Grupul dumneavoastră în spiritul corectei informări, a respectului şi a transparenţei dialogului".

Textul de lege al Anei Birchall prevede conversia împrumuturilor contractate în valută. Deputatul PSD solicitase, prin proiectul său legislativ, ca împrumuturile luate în CHF să fie convertite în moneda naţională la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Daniel Zamfir, care a propus conversia la curs istoric, printr-un amendament la această iniţiativă, cere introducerea proiectului Legii conversiei pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Potrivit deputatului PSD Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Executivul intenţionează să aprobe, în şedinţa de Guvern de miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru transpunerea Directivei 17/2014 privind contractele de credit ipotecar pentru persoane fizice, după care aceasta va intra de urgenţă în Parlament. Abia ulterior, deputaţii de la Comisia juridică vor discuta pe marginea proiectului conversiei, ne-a spus domnul domnul Nica, precizând: "Pe noi, ca partid social democrat, ne interesează să rezolvăm problemele omului. Prima dată va intra în Guvern Directiva 17, care loveşte acolo unde trebuie, şi apoi vom dezbate şi conversia".

Directiva 17/2014, care ar fi trebuit să fie deja transpusă în legislaţia noastră, prevede şi conversia creditelor contractate în valută, în condiţiile în care valuta respectivă a crescut cu mai mult de 20% faţă de valoarea pe care o avea la momentul acordării creditelor.

Dacă Ordonanţa va fi aprobată în forma în care a fost redactată de ANPC, atunci creditorul va fi obligat să se asigure că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în valută, acest contract prevede dreptul consumatorului să poată converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, creditul într-o monedă alternativă.

Proiectul de Ordonanţă subliniază: "În cazul în care consumatorul decide să utilizeze dreptul de a converti contractul de credit într-o monedă alternativă, creditorul nu impune restricţii şi oferă consumatorului produsele disponibile din oferta creditorului la momentul înaintării cererii de conversie de către consumator. Creditorul transmite oferta sa consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii consumatorului. În cazul aranjamentelor de reducere a riscului valutar, creditorul oferă consumatorului cel puţin una din următoarele posibilităţi:

a) reducerea marjei dobânzii;

b) reducerea comisionului de administrare;

c) reducerea soldului creditului, cu un anumit procent, în urma conversiei.

(2) Reducerea prevăzută la lit. a) şi b) trebuie să fie semnificativă, respectiv de cel puţin 10% din costul aferent ratei lunare.

(3) Reducerea costurilor se aplică atunci când valoarea totală plătibilă de consumator care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională.

(4) Reducerea prevăzută la alin. (1) şi (2) se menţine atât timp cât se îndeplinesc condiţiile de la alin. (3)".

După efectuarea primei conversii, atunci când valoarea totală care rămâne de rambursat sau valoarea ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul conversiei anterioare, între moneda prevăzută în contractul de credit şi moneda naţională, consumatorul are dreptul să-şi convertească de mai multe ori creditul.

În ultimul an, câteva bănci din piaţa noastră au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă.

Împrumutaţii în franci elveţieni pregătesc pentru sâmbătă, 17 septembrie, un marş pentru susţinerea Legii conversiei la cursul de la dată acordării creditelor. Reprezentanţii GCCC au anunţat că plecarea se va face din Piaţa Victoriei, la orele 12.00, estimând că la marş vor fi prezente câteva sute de persoane.

Debitorii au postat, pe pagina Grupului: "Am luptat pentru DIP (n.r. darea în plată), am fost uniţi şi bine organizaţi, am fost perseverenţi şi am crezut că noi, oamenii, putem schimba viitorul. Şi am reuşit! Legea DIP a fost promulgată. Acum este momentul să luptăm pentru Legea Conversiei. Să le arătăm că noi nu ne vom opri până când nu se va face dreptate! Participaţi! Luptaţi pentru viitorul vostru şi al familiilor voastre! Nu cerem decât ceea ce este corect, nimic în plus, nimic în minus!"

Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit la jumătate lunii ianuarie din 2015, când cursul CHF a explodat, ca urmare a desfiinţării, de către Banca Centrală a Elveţiei, a pragului de 1,2 CHF/euro, impus în 2011.

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. Vai mie. Ce articol publicitar la final. Mai lipseste un ziarist (cum sa-l mai numim, ca se supara si sterge comentariul pe motiv ca ar fi hartuit) de la Bursa care sa bata toba pe stadion pentru galerie.

    Uitati-va la penultimul paragraf, care incepe cu "Debitorii au postat". Acela nu are nicio importanta pentru o stire. Este reclama. Este insarcinarea pe care publicistul (sa nu mai facem meseria de ziarist de rusine) de la Bursa o are. Sa promoveze mesaje catre galeria GCCC. 

    1. Vai si mie. Publicitatea aduce bani asa cum tu primesti bani in calitate de poastac bancar

      Voi, bancherii, pierdeti teren chiar si cand castigati vreun proces in instanta. Paragraful despre care vorbesti arata emulatia din randul debitorilor, o stare de spirit care nu se regaseste si in randul bancherilor. Bancherii sunt doar reactionari, dau vina pe ziaristi, cum faci tu. Vai de capul vostru!

      Vai de capul tau. Paragraful este si mincinos. Legea nu a trecut in forma gcccului iar acum este si blocata intr-o verificare constitutionala.

    Ma bucur ca doamna de la Psd sustine cursul de la data semnari.

    Cand e in vigoare legea cel mai repede ? 

    Pe contrabanci.com am vazut doua articole care m-au impresionat: Chf partea II e superb articolul sunt de acord cu el si conversia in Croatia din 2015.

    Gccc cred ca trebuie sa dea in judecata Parlamentul Romaniei sau cel European ca romani inca nu au directiva pusa in practica. 

    1. Mi se pare un mesajpunlicitar gretos. Sper ca organele statului sa-si faca datoria si sa traga la raspundere pe cei care subinitiat si promovat hotia pusa la cale de grupul infractional al speculatorilor de dobanda di curs al monedei elvetiene.

      Adica pe banci , nu-i asa?

      In frunte cu BNR, ca doar nu imprumutatii au facut specula! 

      Pe bănci,bineînțeles.

      Cum adica pe banci? Grupul infractional de speculatori pe CHF este grupul condus de Dan si Cristoforidis. Stie toata lumea, oricate trompete platite va trageti. Stie di SRI si DIICOT.

      Cumperi o casa si esti speculator?!?

      Bn a Elvetiei trebuie sa spuna cat chf e in circulatie. Bn din Europa si din lume trebuie sa spuna cat credit e in chf. 

      Atunci vedem daca poate fi acoperit creditul. Chf e fix.

      Bnr prin Isarescu trebuie sa imi spuna cat chf aveau bancile in 2006-2008 in cont si cata datorie credit e in chf. Aaastept. 

      Speculanții au fost bancherii,ca doar ei au dat credite în CHF.

      Cine avea condiții speciale la împrumuturile astea?

      Bancherii 

      Și eu înțeleg ca băncile sunt speculanții.

      Dar aia care au promovat creditele ce sunt? Niste nenorociti, nu?!

      Nu are nici o legatura cu cat si ce e acoperit, decat in capul tau. Ai luat un credit in CHF pentru ca avea dobandamai mica decat la lei sau la euro si pecele din urma nu ti le permiteai, adica nu te incadrai.

      Creditele in CHF nu erau obligatorii, in aceeasi perioada multi romani cumpatati-marea majoritate- au luat credite in euro sau poate lei. E drept ca suma era mai mica si casa pe care o cumoarau nu era pe pamant, sau nu eea asa mare pe cat le-ar fi placut, sau nu era in zona centrala cum le-ar fi placut. Dar au preferat sa nu riste. 

      Un grup de cateva zeci de mii de persoane si-au inchipuit ca lor li se cuvine mai mult decat isi permit ca ei nu sunt fraieri ca restul. Asa ca au sprculat faptul ca CHF erala un curs relativ foarte puternic si dobanda era foarte mica si au luat credite din care au cumparat locuinte. Dacale iesea pasenta erau multumiti si taceau chitic. Doar ca specula nu le-a iesit si acum cauta tapi ispasitori pentru deciziile lor si conationali neatenti carora sa le paseze pierderile din specula. 

      E atat de simplu ca nu poti lua lei si plati dobanda de CHF (adica daca ai platit dobanda mai mica decat ceala lei sau la euro imprumutul nu era in lei sau euro) incat si parlamentul si CCR o sa inteleaga. Moment in careo sa se puna intrebarea "dar cine a venit cu ideea acestei scheme de jaf?" 

      Bine ca ne-ai spus povestea a o mia oara. Noua nu ne intra-n cap. Te rog, vrei sa mai explici o data? Tu explici asa frumos si pe inteles!

      Fals

      Bancile au promovat agresiv Chf,dobanda fixa la Chf,stabilitatea CHF,Grad de indatorare de 75 .

      Tu bați câmpii cu specula ta . Oamenii s au dus după stabilitate și au crezut poveștile bancherilor.  

      Vezi ca bancile vorbesc doar de credit nu si de economisire acum ca Bce tipareste fara acoperire?

      Bati campii ! Daca tu plateai de la 2.1 la 4,1 lei - chf cum era ?

      Ai venit din concediu postacule? Ti-au bagat astia un covrig in burta si te-ai pus pe prestat [...]? La mai mare!

      Zau?! Dar daca plateai de la 2,1 la 1,2 veneai sa iti imparti castigurile cu altii sau mai faceai spume? Nu! Mai faceau speculanti ca Hadarean gat sau stateau cu capul intre urechisi isi numarau banetu' venit din chiriile de la cele 3(TREI) case?

      De ce conversie doar ptr CHF?

      Sa se faca pentru toate valutele! 

      Chiar daca scadea cursul de schimb bancile tot ne furau ,Te intrebi cum ?MAREAU DOBANZILE ISTETULE.

      Asa ca nu te pune cu bancile. 

      Vezi evolutia chf-aur de cand exista chf.

      Hitler unde si-a dus averea si cum?

      Cei din Sua din droguri? 

      Daca te aud doi milionari pensionari ca Van Goh si Terchilia fac stop cardiac pe loc.

      Dupa directiva asa ar trebui. 

      Asa va dati toti cu parerea. Mare parte din noi am fost pacaliti de banci cu aceste credite. Oricum o dadeai ra cea mai buna solutie''. Persona am imprumutat echivalentul a 36 000 euro in franci pe care nu iam vazut decat scriptic. Am pierdut si cand sa facut ,, schimbul valutar " din franci in lei si din lei in euro cum voia vanzatorul. Nu neam hazardst deloc avand in vedere preturile de atunci si faptul ca mai aveam noi aproximativ 20 000 de euro pentru acte si pentru avans. Riscurile de arunci nu prevedeau nici pe departe sitautia de azi. Accept de la 1,8 cat era atunci si 50 % crestere dar este prea mult ce se intampla. Tu daca ti-as da 30000 si ar trebui sa - mi dai inapoi de carevaori mai mult cum te-ai simti. ? Nu suntem toti niste lacomi. Nu ne confunda cu oameni care au laut atunci milioane. Platim noi politele lor acum

      Am fist oameni nirmali care am crezut in ceea ce era pe piata atunci , reglementat de catre organele statului.  

      Cred ca vorbești in necunostinta de cauza, au promovat creditele astea in draci, ne spuneau că nu ne calificam decât la creditele in CHF, atotstiutorule :)))

      Sigur, pe banci, ca ele sunt grupul infractional al speculatorilor de dobanda si curs al monedei elvetien... stai ba un pic... cine pierde bani aici??

      Bai cretinilor, va luati credite (ANGAJAMENTE DE PLATA) in monede pe care nu le intelegeti ca altfel nu va incadrati la rate si apoi va plangeti? Voi credeti ca bancile sunt expuse pe franc cat sa castige lei din aprecierea cursului? Sunteti bolnavi la cap. Bancile au hedging si nu fac speculatii valutare. Ele vor de la tine ca si client spread-ul de dobanda, ca orice camatar. 

    E sfârșitul escrocheriei cu monede exotice practicate de bănci.

    Nu prea mai merge păcălirea clientului și aberația Isaresciana "ai semanat iți asumi". 

    Asta e motto-ul teparilor, a celor care vor sa dea un tun. 

    Partenerul de afaceri nu face asta.

    1. Instantele trebuie sa condamne bancheri la inchisoare pe viata, sa inchida banci, sa le suspende activitatea.

      Orice ar face bancile nu se pot inchide. Bce, Fmi, Bm le tine spatele; nu stiu pana cand. 

      Asta este valabil pentru prosti !!! Cei care au luat milioane nu au mai semnat ? De ce nu mai platesc? Drepatea este doar pentru cei puternici

      Domnu "partener" de afaceri, daca francul scadea la jumatate si venea banca la tine sa converteasca la cursul initial, erai de acord?

      Ca doar asa fac partenerii de afaceri, nu erai tepar, nu? 

    Ciprian Nica zice ca ei sunt social democrati?Actiunile lor demonstreaza contrariul.Trag de timp .Au executat tot timpul doar ce a comandat Isarescu.

    Nica vrea sa rezolve "problema omului".

    Care om? Isarescu,Groh... 

    Este plin de postaci chf pe aici. In al caror cap sec nu exista decat aruncarea responsabilitatii pe umerii altora. Daca ar dat la fel de multa atentie creditului pe cat dau atunci cand isi cumpara masina.

    Toti acesti debitori sunt cei mai priceputi experti in motorizare, cutie de viteze, etc cand isi cumpara masina din Vitan. Despre produsele financiare nu le-a pasat. 

    1. Postac,chiar dacă așa stau lucrurile adică bancherii s-au comportat ca samsarii de mașini cu kilometraje masluite din Vitan ,

      totusi,faptul ca bancherii sunt profesioniști nu-I exonereaza de răspundere. 

    daca dau casa in plata pana cand se pronunta Curtea Constitutionala, ce se va intampla daca CCR declara legea neconstitutionala?

    daca Directiva 17/2014 trebuia transpusa in legislatia autohtona de un an de zile, dar nu a fost, catre cine ma pot indrepta in instanta?

    Guvernul trebuia sa dea ordonanta de transpuere in practica a Directivei si nu a dat-o pana acum? Guvernul Ponta sau Guvernul Ciolos? Odata aprobata aceasta Ordonanta, ea se aplica si pentru creditele incheiate in 2008? multumesc 

    1. in plus, habar nu aveam de aceasta directiva. nu a facut nimeni tamtam pe seama ei. de ce? pentru ca ar fi putu oferi in mod real un sprijin creditatilor.

    Directiva se refera la credite ce vor fi acordate dupa data intrarii in vigoare a ord. Inca o data politicienii in general si PSD in special ne demonstreaza cat de sociali si de ingrijorati sunt de "sclavii" camatarilor legali. Sictir!

    1. acum majoritatea creditelor se dau in RON. pentru ce mai este nevoie de aceasta directiva daca se aplica contractelor viitoare, cand acestea nu mai sunt in valuta?

    Cred ca aceasta doamna nu mai apuca sa voteze dupa stirile de azi cu povestea T B.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb