ÎMPRUMUTUL PENTRU SPONSORIZAREA PSD I-A FOST FATAL Plumb(ul) lui Dăncilă, refuzat de comisia juridică a Parlamentului European

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2019

Rovana Plumb

Rovana Plumb

Rovana Plumb, propunerea Româ­niei de comisar european, a fost res­pinsă, ieri, de comisia juridică (JURI) a Parlamentului European. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru şi doi s-au abţinut.

Imediat după votul din comisia JURI, deputatul european Siegfried Mureşan a declarat: "În acest moment, audierea doam­nei Plumb în comisie este anulată, iar preşedintele Parlamentului European îl va informa pe preşedintele Comisiei că Rovana Plumb nu îndeplineşte condiţiile şi nu îşi poate exercita funcţia de comisar european. Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Trans­port nu poate avea loc".

Reprezentanţii Parlamentului European au susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă, că avizul pozitiv din comisia JURI este o precondiţie pentru audierile candidaţilor în comisiile de specialitate. "Fără un aviz pozitiv, audierea nu poate avea loc. Comisia JURI va trimite scrisoarea către comisia din cadrul Parlamentului European şi către preşedintele Parlamentului. Regulamentul spune că preşedintele Parlamentului European va cere pre­şe­dintelui Comisiei Europene să informeze ce va face în consecinţă".

Comisia JURI a mai decis, ieri, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb şi că aceasta nu poate asuma funcţia de comisar european.

Conflictul de interese îşi are sursa în împrumutul pe care Rovana Plumb l-a luat de la Elena Loghin pentru sponsorizarea PSD în campania pentru alegerile europarlamentare ce au avut loc în 26 mai. Este vorba despre 800.000 de lei, sumă pe care Rovana Plumb nu are cum să o returneze în acest moment, deoarece Autoritatea Electorală Permanentă a decis să nu returneze către PSD, din motive legale, suma cheltuită cu eu­roparlamentarele, adică peste 3,38 milioane lei.

Rovana Plumb a fost întrebată de europarlamentari ce va face după ce Autoritatea Electorală Permanentă a decis că PSD pierde toţi banii cheltuiţi la europarlamentare. Plumb a spus că nu ştie despre decizie, moment în care eurodeputaţii au spus că nu este posibil acest lucru, deoarece ştirea a fost publicată miercuri şi este cunoscută de toţi factorii interesaţi.

Opoziţia cere implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în nominalizarea viitorului comisar european

Decizia comisiei JURI a iscat o serie de declaraţii din partea principalilor actor politici din ţara noastră.

Liberalii îi cer premierului Dăncilă să se consulte cu preşedintele Klaus Iohannis şi să aibă acordul acestuia înainte de a face o nouă nominalizare de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb. Preşedintele PNL Ludovic Orban a spus că propunerea Rovanei Plumb, în ciuda tuturor avertismentelor, "a făcut România de ruşine în Europa".

Liderul USR, Dan Barna, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis ca, în virtutea prerogativelor constituţionale, să se implice în nominalizarea unui nou comisar din partea României, pentru că Viorica Dăncilă nu poate fi lăsată să facă greşeală după greşeală pentru că suntem în campanie electorală. Barna a precizat că respingerea candidaturii lui Plumb este "o ruşine pentru Guvernul României" şi că aceasta ar trebui să revină urgent în ţară.

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul european Rareş Bogdan a spus: În mod normal, doamna Plumb nu va mai putea fi audiată în Comisia de Transport! E greu de crezut că Ursula von der Leyen va forţa intrarea în audierile care încep săptămâna viitoare, cu actuala reprezentantă a României. Ţara noastră este obligată să revină cu o altă propunere! Să fie clar pentru binevoitorii care încearcă să manipuleze: România nu pierde portofoliul şi poziţia din Comisie!".

Dragoş Tudorache, europarlamentar PLUS, coleg în grupul politic Renew Europe cu Lucy Nethsingha (preşedintele comisiei JURI) afirmă că "ruşinea a fost cu atât mai mare cu cât, dintre cei nouă candidaţi cărora li s-au cerut explicaţii scrise, doar candidatul României şi cel al Ungariei n-au convins şi au fost chemaţi la audieri".

Tudorache a precizat: "În urma audierilor, Rovana Plumb a fost respinsă. Ştirile care au făcut înconjurul lumii imediat după această decizie vorbesc despre respingerea candidatului României. Al României, doamna Dăncilă! Nu al lui Dragnea, nu al lui Dăncilă, nu al PSD! Viorica Dăncilă candidează la alegerile prezidenţiale şi declară că vrea să-i reprezinte pe toţi românii. Dar refuză cu bună ştiinţă să le apere interesele. Pentru şefa PSD, interesele meschine, de partid, sunt mai importante decât imaginea României".

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă că a avertizat că Rovana Plumb este un candidat vulnerabil şi că doar "neconflictuala" marionetă prim-ministru nu a înţeles că nu poate exporta chiar orice din PSD la Bruxelles. El consideră că toţi candidaţii cu probleme de integritate trebuie înlocuiţi.

Numele vehiculate în locul Rovanei Plumb

Singurii care nu par afectaţi de respingerea Rovanei Plumb sunt chiar colegii ei din PSD. Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu a declarat că PSD are "alţi 10 oameni pe care îi poate propune" pentru funcţia de comisar european al transporturilor.

De altfel, prima opţiune a PSD pentru noua propunere de comisar european ar fi Dan Nica, una dintre variantele vehiculate şi până la propunerea Rovanei Plumb. În interiorul partidului sunt vehiculate ca posibili candidaţi şi numele miniştrilor Eugen Teodorovici şi Ramona Mănescu al ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu şi al fostul ministru Victor Negrescu.

Decizia va fi luată de Viorica Dăncilă, care ar urma să prezinte propunerea în Comitetul Executiv al PSD.

Rovana Plumb a fost propusă de guvernul de la Bucureşti şi nominalizată de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar european pentru Transporturi. Plumb a fost invitată, ieri, la o "audiere excepţională" în Comisia Juridică a Parlamentului European. Ea trebuia să lămurească informaţiile din declaraţia de interese financiare, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb către PSD pentru campania pentru alegerile europarlamentare din primăvară. Unii membri ai comisiei juridice din Parlamentul European au spus că există diferenţe între declaraţia de avere depusă în România şi cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată şi posibilitatea unui conflict de interese.

Potrivit Politico.eu, europarlamentarul francez Marie Toussaint, în cazul lui Plumb, "există o diferenţă semnificativă între cea prezentată la Bruxelles şi cea dată în România".

În declaraţia de avere, Rovana Plumb apare că a împrumutat, în 2019, de la Elena Loghin 800.000 de lei, ce ar urma să îi returneze până în 2021. Pe de altă parte, reprezentanta PSD a împrumutat partidul, tot cu 800.000 de lei, pentru campania pentru europarlamentare de anul acesta.

În document este menţionat şi un împrumut de 800.000 de euro luat de la o bancă, scadent în 2030. Ea a raportat că anul trecut a avut venituri de aproximativ 140.000 de lei.

Menţionăm că ieri, Comisia JURI l-a respins şi pe candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere şi Vecinătate, Laszlo Trocsanyi. Acesta a fost şi el audiat de membrii comisiei, deoarece, în calitate de ministru al Justiţiei în guvernul Viktor Orban, a girat atacurile la independenţa justiţiei criticate constant de Comisia Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că respingerea candidaturii Rovanei Plumb reprezintă un nou eşec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României.

Iohannis a precizat: "Avem o nouă dovadă a incompetenţei premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poţi promova oameni în funcţii de conducere pe baza recomandărilor de partid şi a prieteniilor. PSD exportă incompetenţa peste graniţele ţării prin acţiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. I-am transmis explicit prim-ministrului, încă de la începutul acestei proceduri, (...) să nu o nominalizeze pe doamna Plumb, întrucât nu îndeplineşte criteriile de integritate şi profesionalism".

Klaus Iohannis îi solicită premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgenţă nominalizarea doamnei Plumb pentru funcţia de comisar european şi să facă urgent o nouă nominalizare, doar după ce va obţine în prealabil acordul preşedintelui şi avizul Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Refuzul lui Kovesi de PSD nu a contat si s-a concretizat prin refuzul propunerii PSD de comisie.Cu nimic nu sunt mai buni ca noi.

    1. Nu se intelege nimic. Invata dracului sa spui ce vrei sa spui!

    Ajunge cu atata incompetenta, minciuna si impostorat!P.S.D. este partidul care a facut cel mai mult rau ROMANIEI, sa plece odata, sa se inceteze cu mizeria si hotia care a cuprins toata tara.

    1. Ajunge cu atata incompetenta, minciuna si impostorat!P.N.L. este partidul care a facut cel mai mult rau ROMANIEI, sa plece odata, sa se inceteze cu mizeria si hotia care a cuprins toata tara.

      Sa vina USR si Dan Barna. Sa il bage la puscarie pe Iohannis, hotul de case demonstrat prin sentinta definitiva si irevocabila de instanta. 

    Coruptii europeni au trecut cu ajutorul votului politrucilor corupti.

    Ceilalti 24 de nominalizați au trecut de Comisia Afarceri Juridice. A trecut franțuzoaica Sylvie Goulard, propusă pentru Piața Internă, deși era implicată în scandalul angajărilor fictive a asistenților din Parlamentul European, motiv pentru care a și demisionat din functia de ministru al Apărării, în 2017. A trecut și spaniolul Josep Borrell, propus pentru șefia diplomației UE, deși au existat dubii privind acțiunile deținute la companii de lobby, iar Borrell face parte din consiliile de administrație a multor firme (a primit șapte voturi împotriva și 14 pentru). A trecut și portugheza Elisa Fereira (propusă pentru portofoliul Coeziune și Reforme), cu toată opoziția eurodeputaților ecologisti. A trecut și belgianul Didier Reynders (viitorul comisar pentru Justiție și Stat de Drept), de data aceasta cu abținerea ecologiștilor. A trecut și austriacul Iohannes Hahn, după ce și-a vândut acțiunile deținute la o companie pentru a nu intra în conflict de interese. A trecut și candidatul Poloniei, Janusz Wojciechowski, cu toate problemele sale legate de absența din declarația de avere a unui apartament din Bruxelles. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb