Prevederea legislativă privind impunerea de TVA persoanelor fizice care fac afaceri imobiliare este neclară, a afirmat, ieri, Gabriel Biriş, managing partner la Biriş Goran, cu prilejul unui forum despre fiscalitate, probleme de legislaţie şi derulare a afacerilor.
Domnia sa a afirmat că legiuitorul nu a inclus vânzările imobiliare printre faptele de comerţ care dau unei persoane statutul de comerciant şi, în consecinţă, pentru perceperea de TVA în condiţii de legalitate ar trebui redefinit statutul comerciantului.
În contrast cu părerea lui Biriş vine cea a directorului Departamentului de Impozite şi Taxe Indirecte de la PricewaterhouseCoopers, Diana Coroabă. Aceasta a apreciat că lămuririle aduse de legiuitor în ceea ce priveşte perceperea de TVA la persoanele fizice care fac afaceri imobiliare sunt "binevenite", deoarece "acum, legea este clară", deşi permite impunerea retroactivă a persoanelor fizice.
Alţi specialişti prezenţi la forum au concluzionat că statul român apelează la principiul retroactivităţii "numai pentru că are nevoie de bani".
Statul are de recuperat TVA de circa trei miliarde de euro, pentru tranzacţiile imobiliare pe persoane fizice realizate în perioada 2006-2008, estimau, în septembrie 2009, reprezentanţii companiei de consultanţă Nexia România, citaţi de Agerpres. Tranzacţiile pentru care trebuia plătit TVA sunt cele cu locuinţe noi şi cu terenuri construibile, cu caracter de continuitate şi cu valori mai mari de 35.000 de euro (prag practic nesemnificativ într-o perioadă de boom al pieţei imobiliare). În perioada 2006-2008 au fost vândute, pe persoană fizică, întregi ansambluri rezidenţiale, pe fondul falsei impresii că nu se vor aplica regulile de plată a TVA la persoanele fizice.
În perioada 2006-2008, conform datelor Fiscului, circa 8.000 de persoane fizice au realizat 85.000 de tranzacţii imobiliare. Potrivit reprezentanţilor Nexia România, 1% la sută din aceste persoane s-au înregis-trat ca plătitori de TVA. Potrivit consultanţilor, TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare din perioada menţionată nu a fost plătită din vina contribuabililor şi pe fondul pasivităţii statului, care încearcă abia acum să recupereze aceste sume pentru a găsi surse de finanţare pentru bugetul afectat de criză, după ce persoanele juridice au fost "sugrumate" de măsuri precum impozitul minim.
Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale consideră un abuz aplicarea retroactivă a TVA pentru tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice începând cu 2006. APAF intenţionează să prezinte situaţia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă problema nu se va rezolva pe cale amiabilă cu autorităţile române.