"Recolamp", organizaţie non-profit care se ocupă cu preluarea, de la producători, a responsabilităţii legate de gestionarea deşeurilor, a înregistrat anul trecut venituri de 9,67 milioane lei din facturarea Timbrului Verde şi a colectat aproximativ 160 de tone de deşeuri, a declarat, ieri, directorul general al organizaţiei, Raul Pop, citat de NewsIn.
"Pentru reciclarea surselor de lumină, "Recolamp" a investit anul trecut peste 1,4 milioane euro din Timbrul Verde administrat în infrastructura de colectare şi în campanii de informare", a menţionat Pop.
El a adăugat că 99 de companii producătoare de surse de lumină, ce participă la schema colectivă administrată de "Recolamp", au raportat că au vândut anul trecut 11.054.261 de surse de lumină, ceea ce a însemnat pentru "Recolamp" facturarea Timbrului Verde în valoare de 9,67 milioane lei.
"Din aceştia, "Recolamp" a încasat 5,39 milioane lei, simţindu-se o oarecare întârziere a încasărilor pe fondul crizei, dar şi din cauza fazei de start-up a sistemului", a mai spus Pop. Aproximativ 42 de tone de deşeuri colectate de "Recolamp" anul trecut (din cele 160 de tone) au fost reciclate manual, în România, de către "Roecologic" SRL Tîrgu Mureş sau în Germania, de către compania "Larec", restul fiind în curs de reciclare.
În 2008, "Recolamp" a înregistrat cheltuieli totale de 5,63 milioane de lei, din care cheltuielile administrative au însumat 1,55 milioane de lei, cele de marketing - 2,43 milioane de lei, iar cele operaţionale au fost de 1,66 milioane de lei.
• Veniturile "Recolamp" din facturarea Timbrului Verde ar putea creşte cu 10% în acest an
Veniturile "Recolamp" din Timbrul Verde ar putea creşte cu 10% în acest an, în funcţie de piaţa de resurse de lumină noi, urmând ca volumul de deşeuri din surse de iluminat colectate să ajungă la circa 200 tone, a estimat Pop.
Pentru a putea suporta costurile necesare reciclării unor astfel de deşeuri, producătorii au aplicat fiecărui produs "Timbrul Verde". Acesta este o taxă plătită de consumator, care îi oferă garanţia că produsul achiziţionat va fi reciclat în condiţii sigure pentru mediu şi sănătatea umană. Timbrul costă 0,90 lei, fără TVA.
Sursele de iluminat colectate în vederea reciclării includ: lămpi fluorescente drepte şi compacte, lămpi cu descărcare în gaze de înaltă intensitate (inclusiv lămpi cu vapori de sodiu la înaltă presiune şi lămpi cu halogenuri metalice), lămpi cu vapori de sodiu la joasă presiune, alte materiale de iluminat sau echipamente de difuzat ori controlat lumina, cu excepţia becurilor cu filament.