Peste 120 de mii de hectare de păduri private au fost preluate în pază de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva în acest an, majoritatea pădurilor administrate de instituţie (79,23%) fiind certificate la nivel internaţional, arată datele prezentate, joi, într-o conferinţă de presă, de către directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.
Potrivit sursei citate, din totalul celor 122.360 de hectare de păduri private preluate în pază şi care nu aveau asigurat acest serviciu, 94.391 de hectare sunt în baza actelor de constatare şi alte 27.969 hectare în baza Legii 374/2006, informează Agerpres.
Totodată, la capitolul controalelor, personalul RNP - Romsilva a participat, în ultima lună, alături de poliţişti, la 7.070 acţiuni, din care 5.413 în fondul forestier, fiind constatate, în urma acestor controale, 43 de infracţiuni şi 402 contravenţii, cu o valoare totală de 625.905 lei.
De asemenea, în urma acestor controale în fondul forestier, pe drumurile publice, în târguri şi oboare, au fost confiscaţi 515 pomi pentru Crăciun, cu o valoare de 44.596 lei.
Per total, în primele trei trimestre ale anului, în fondul forestier proprietate publică a statului au fost efectuate 9.053 controale de fond şi 1.014 controale parţiale.
"În urma intensificării acţiunilor de control şi a preluării în pază a pădurilor private care nu beneficiau de acest serviciu s-au înregistrat 21 de cazuri de agresiune, fiind înregistrate, din păcate, şi două decese în urma acestor agresiuni, la ocoalele silvice Paşcani şi Strâmbu Băiuţ, iar în alte cinci cazuri fiind necesare îngrijiri medicale", a punctat Mihăilescu.
Conform datelor Romsilva, instituţia deţine certificate pentru managementul forestier la cel mai înalt nivel internaţional pentru 79,23% din suprafaţa fondului forestier proprietatea publică a statului, respectiv 2.485.912 hectare, pe raza a 229 ocoale silvice.
De asemenea, numai în acest an, au fost incluse în certificare încă trei ocoale silvice de pe raza Direcţiei Silvice Maramureş, suprafaţa pădurilor certificate la nivel internaţional crescând cu circa 16.000 hectare. În plus, Romsilva deţine certificat pe management forestier pentru o suprafaţă de 10.451 hectare fond forestier aflate în proprietatea unor unităţi administrativ-teritoriale pe raza Ocolului Silvic Sighişoara din cadrul Direcţiei Silvice Sibiu, precum şi un certificat pe lanţ de custodie pentru Atelierul pentru Depozitarea şi Prelucrarea Lemnului din cadrul Ocolului Silvic Târgu Neamţ.
În ceea ce priveşte incendiile de pădure, oficialul Romsilva a menţionat peste 300 astfel de evenimente nedorite, în fondul forestier administrat de Regie.
"Peste 300 de incendii s-au înregistrat în acest an în fondul forestier proprietatea publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, silvicultorii implicându-se alături de pompierii militari în stingerea acestora. De la începutul anului s-au înregistrat 318 incendii de pădure, din care 152 în zona de câmpie, 142 în zona de deal, iar 24 la munte. Cele mai multe incendii, câte 39, s-au înregistrat pe raza direcţiilor silvice Caraş - Severin şi Mehedinţi, alte 28 fiind înregistrate în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Gorj, 24 pe raza Direcţiei Silvice Sibiu şi 23 la Direcţia Silvică Hunedoara. În total, aceste incendii au afectat 1.537 de hectare, fiind distruşi 136.769 de puieţi forestieri cu o valoare de 296.858 lei", a spus Gheorghe Mihăilescu.
Potrivit statisticii, cele mai mari suprafeţe afectate se regăsesc pe raza direcţiilor silvice Caraş - Severin (452 hectare), Hunedoara (218 hectare) şi Mehedinţi (213 hectare).
"Toate aceste suprafeţe de fond forestier afectate de incendii vor fi refăcute de silvicultori în perioada următoare. Angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva au luat numeroase măsuri pentru prevenirea incendiilor de pădure, precum monitorizarea zonelor vulnerabile şi au desfăşurat activităţi de conştientizare în rândul comunităţilor locale şi al turiştilor privind respectarea regulilor atunci când utilizează focul în pădure şi zonele limitrofe acestuia. De altfel, specialiştii Romsilva au participat în luna septembrie a acestui an la cel mai mare exerciţiu din România de conducere şi de răspuns în cazul unor incendii de pădure, numit ForFirEx 2019, organizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în judeţele Caraş - Severin şi Hunedoara", se menţionează în bilanţul Romsilva pentru 2019.
Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, susţine joi, la sediul instituţiei, o conferinţă de presă în cadrul căreia prezintă activitatea din 2019 a instituţiei pe care o conduce, precum şi planurile pentru anul viitor.