Huawei a înregistrat anul trecut prima sa scădere anuală a afacerilor, pe fondul sancţiunilor aplicate de Statele Unite ale Americii, însă compania chineză a reuşit să-şi îmbunătăţească profitabilitatea, potrivit datelor din raportul anual prezentat ieri, în cadrul unei video-conferinţe de presă, de către conducerea firmei de telecomunicaţii.
Conform raportului, Huawei a obţinut venituri de 636,8 miliarde de yuani în 2021 (99,9 miliarde de dolari), în scădere cu 28,5% faţă de 2020, şi un profit net de 113,7 miliarde de yuani (20,7 miliarde de dolari), o creştere de 75,9% faţă de anul precedent. Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale Huawei au ajuns la o valoare de 142,7 miliarde de yuani în 2021 (22,4 miliarde de dolari), reprezentând 22,4% din veniturile sale totale. Investiţiile în R&D în ultimii 10 ani au ajuns la peste 845 miliarde de yuani (132,6 miliarde de dolari). Pe viitor, compania intenţionează să majoreze şi mai mult bugetul în acest domeniu.
Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, a declarat: "În ciuda unei scăderi a veniturilor în 2021, capacitatea noastră de a face profit şi de a genera un flux de numerar este în creştere şi suntem mai capabili, astfel, să facem faţă incertitudinii".
Potrivit companiei, datorită profitabilităţii sporite a afacerilor majore, fluxul de numerar din activităţile operaţionale a crescut în 2021 însumând 59,7 miliarde de yuani (9,37 miliarde de dolari). Compania notează că raportul pasivelor a scăzut, de asemenea, la 57,8%, iar structura sa financiară generală a devenit mai rezistentă şi mai flexibilă.
La rândul său, Guo Ping, preşedintele rotativ al Huawei, a declarat în cadrul conferinţei de presă: "În general, performanţa noastră a fost conformă cu prognoza. Toate direcţiile noastre de afaceri au rămas stabile, unele dintre ele au cunoscut o creştere constantă şi chiar am reuşit să ne extindem şi în alte domenii. În plus, dorim să contribuim la o cale rapidă de dezvoltare a ecosistemelor. (...) În continuare, Huawei va avansa în călătoria sa către digitalizare, transformare inteligentă şi emisii reduse de carbon. Bazându-ne pe tinere talente, cercetare ştiinţifică şi un spirit inovator, vom creşte continuu investiţiile pentru a ne remodela paradigmele pentru teorii fundamentale, arhitectură şi software şi, astfel, să construim competitivitate pe termen lung".
Huawei mai arată că a semnat deja peste 3.000 de contracte comerciale pentru aplicaţii industriale 5G. Aceste tipuri de aplicaţii 5G sunt utilizate în prezent pe scară largă în sectoare precum minerit, fabrici de fier şi oţel, porturi şi spitale.