Eliminarea treptată a preţurilor reglementate la electricitate va presupune o singură etapă în acest an, prin deschiderea pieţei cu 15% în luna septembrie pentru consumatorii industriali, care nu va duce în mod automat la creşterea tarifelor, potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode, citat de Mediafax: "Vreau să subliniez ce am văzut în presă, că în septembrie s-ar impune liberalizarea cu 15% din piaţă pentru noncasnici. Dacă se va întâmpla aşa, este singura etapă de care s-a vorbit pentru 2012. Ce pot spune foarte clar este că dacă noi dăm posibilitatea unui operator să îşi ia 15% de pe piaţa nereglementată, acest lucru nu înseamnă automat creşterea preţului la energie".
Potrivit lui Bode, tarifele ar putea chiar să scadă odată cu liberalizarea pieţei pentru că va creşte concurenţa între companii.
"Având în vedere că (n.r. un furnizor de energie) poate jongla pe piaţă într-un anumit interval, în funcţie de situaţia de pe piaţă, tarifele pot chiar să scadă. Este greşită abordarea că liberalizarea cu 50% duce automat la o creştere a tarifului cu 50%. Legea energiei va ajunge în Parlament în câteva zile. Cu siguranţă vom discuta despre toate aceste etape, procente, calendar şi tot ce implică acest lucru. Urmează legea gazelor pe acelaşi principiu", a adăugat Bode.
Potrivit unui document oficial, tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând să elimine, începând cu anul viitor, şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.
Legea energiei, aprobate de Guvern la finalul săptămânii trecute, prevede că, pentru sectorul industrial, furnizarea de energie la preţuri reglementate va fi realizată până în 31 decembrioe 2013, iar pentru populaţie până în 31 decembrie 2017. După aceste date, tarifele reglementate vor fi eliminate.