În amintirea CPUN, politicienii s-au întrecut în replici dure

LILIAN COJOCARU
Ziarul BURSA #Politică / 21 aprilie 2004

La iniţiativa preşedintelui Ion Iliescu, o parte din politicieni post-revoluţionari s-au întrunit în Dealul Mitropoliei pentru a comemora 14 ani de la crearea Consiliului Provizoriu al Uniunii Naţionale (CPUN). Într-o şedinţă solemnă, membrii CPUN au reamintit importanţa Consiliului, ca prim for legislativ de după Revoluţie, care a asigurat tranziţia spre instituţiile statului de drept şi a asigurat organizarea primelor alegeri libere din mai 1990. Denumit şi "Parlamentul celor 100 de zile", CPUN a fost înfiinţat la 9 februarie 1990, din reprezentanţii a circa 30 de formaţiuni politice şi a funcţionat pînă la 20 mai 1990.

Şedinţa a oferit prilejul preşedintelui să reamintească rolul important pe care l-a avut CPUN în normalizarea ţării. "CPUN a fost supapa necesară care a dezamorsat conflicte şi a înlocuit violenţa străzii cu dialogul politic", a declarat Ion Iliescu în deschiderea şedinţei, amintind de evenimentele de la Tîrgu-Mureş, Piaţa Universităţii sau prima mineriadă, pe care a trebuit să le gestioneze CPUN. Toţi participanţii la şedinţă au recunoscut importanţa acestei instituţii în istoria ţării, însă unii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că speranţele de atunci ale populaţiei nu au fost trans-formate în realitate de cei care au fost la guvernare. "Cu toate neajunsurile şi viciile sale, CPUN a reprezentat prima mare experienţă parlamentară a României după noaptea lungă de comunism", a spus liberalul Radu Câmpeanu, fostul vicepreşedinte al CPUN.

Cel mai dur discurs l-a avut premierul din acea perioadă, Petre Roman, care a înfierat baronii locali de azi, pe care îi consideră "noi ştabi de partid şi de stat". "Ţara e săracă pentru că unii guvernanţi sînt foarte bogaţi. În ultimii ani, politica a ajuns să fie o reţea de complicitate cu cei care ar trebui să ajungă în închisoare", a acuzat de la tribună senatorul Petre Roman, care a argumentat necesitatea unei schimbări radicale în modul de guvernare. În sprijinul celor spuse de fostul său preşedinte de partid, democratul Radu Berceanu a arătat că vechea structură de securişti a revenit la putere. "Dacă vom compara structura CPUN cu cea a Parlamentului de azi, vom vedea că structura umană este mult mai slabă, iar spiritul democratic mult diminuat", a spus Radu Berceanu, care a punctat faptul că mulţi dintre membrii fostei Adunări Populare a regimului comunist se află astăzi în Parlament. Potrivit domniei sale, greşeala comisă de România, faţă de celelalte state fost-comuniste, a fost încercarea de a construi capitalismul cu ruinele comunismului şi nu pe ruinele comunismului, cum au făcut vecinii noştri.

Cuvîntările liderilor opoziţiei au fost acompaniate de o serie de huiduieli din sală, cel mai activ în acest sens fiind consilierul preşedintelui şi revoluţionarul Dan Iosif.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb