"În anul 2009 Sectorul 4 va avea un buget foarte bogat"

LUCIAN TUDORANCEA
Ziarul BURSA #Politică / 15 decembrie 2008

PRIMĂRIA SECTORULUI 4 AR PUTEA CONTRACTA UN CREDIT DE 150 DE MILIOANE DE RON PENTRU INVESTIŢII ÎN INFRASTRUCTURĂ ŞI DEZVOLTAREA LOCALĂ.

PRIMĂRIA SECTORULUI 4 AR PUTEA CONTRACTA UN CREDIT DE 150 DE MILIOANE DE RON PENTRU INVESTIŢII ÎN INFRASTRUCTURĂ ŞI DEZVOLTAREA LOCALĂ.

(Interviu cu primarul sectorului 4, Cristian Piedone Popescu)

Reporter: Domnule primar Cris-tian Piedone Popescu ce fel de ges-tiune aţi preluat în momentul instalării dumneavoastră în fotoliul de primar al sectorului 4?

Piedone: Actualul buget al Primăriei sectorului 4 a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.5/08.02.2008, conform estimărilor transmise de către Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale sector 4, cât şi pe baza adreselor referitoare la transferurile din bugetul de stat către bugetul local, pentru finanţarea cheltuielilor de natură socială. În momentul instalării mele în funcţia de primar am constatat că nu au fost acoperite la nivelul necesarului real de fonduri cheltuielile de personal pentru învăţământul preuniversitar. Oricum, la data preluării mandatului nu putea fi vorba de cheltuirea întregului buget local pe anul 2008. Prevederile bugetare aprobate erau angajate în proporţie de 80%. Nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în bugetul local şi nu poate fi angajată şi efectuată dacă nu există baza legală pentru respectiva cheltuială. Prin dis-poziţia emisă de primar cu nr.956/21.07.2008 s-a dispus constituirea comisiilor de inventariere a patrimoniului. În urma acestei inventarieri a fost întocmit procesul-verbal nr.I.2/288/24.09.2008 din care reies neconcordante, într-adevăr fără o mare semnificaţie, între realitate şi înscrisurile din listele de inventariere.

Reporter: Stiu că imediat după instalarea dumneavoastră ca primar al sectorului 4 aţi dispus efectuarea unui audit financiar-contabil. Deşi încă nu este finalizat, ne puteţi dezvălui câteva dintre concluziile sale principale?

Piedone: Este adevărat, la începutul mandatului am solicitat efectuarea unui control de audit intern în cadrul unor servicii din Primăria sectorului 4 şi anume Serviciul Contabilitate-Buget şi Serviciul Administrativ Gospodăresc, precum şi la nivelul a două direcţii descentralizate. Controlul s-a desfăşurat pentru întregul an 2007 şi pentru semestrul I al anului 2008. În cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Unităţilor de Învăţământ, Sanitare şi Creşelor sector 4 au fost constatate şi raportate două abateri de la prevederile legale privind achiziţiile publice. Şi la nivelul celor două servicii precizate mai sus au fost constatate o serie de ilegalităţi, cum ar fi lipsa unui set de proceduri scrise specifice activităţii de inventariere, listele întocmite de comisiile de inventariere fiind incomplete. De asemenea s-a constatat că o serie a obiectelor de inventar poartă acelaşi număr de inventar. În cursul misiunii de audit public în serviciile amintite au fost constatate şi abateri de la prevederile legale privind inventarierea elementelor de activ şi pasiv. Doresc să precizez că acest audit nu conţine totuşi concluzii spectaculoase, care să satisfacă apetitul unora dintre oamenii politici ai momentului. Infomaţii mult mai importante despre cum anume s-a cheltuit banul public la nivelul sectorului 4 veţi găsi cu siguranţă în rapoartele Curţii de Conturi Bucureşti, efectuate anual de către aceas-tă instituţie.

Reporter: Cum va arăta bugetul local pentru anul 2009? Care va fi valoarea sa aproximativă şi ce domenii vor beneficia de alocări mai importante în raport cu anii precedenţi?

Piedone: În anul 2009, sectorul 4 va avea un buget foarte bogat. Concret, bugetul local pentru anul 2009 se va cifra la o valoare estimativă de 445.252,99 RON, conform proiectului de buget întocmit şi transmis Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, cu adresa nr.29891/16.09.2008. Având în vedere estimarea veniturilor bugetului local pentru anul viitor, pentru finanţarea investiţiilor se va apela şi la venituri extrabugetare. În mod concret avem în vedere contractarea unui împrumut în valoare de 150 milioane RON, prin intermediul căruia vor fi finanţate programe sau proiecte privind dezvoltarea locală, cum ar fi lucrări de infrastructură şi reabilitarea unităţilor şcolare şi a unităţilor de asistenţă socială, precum şi construirea unor noi grădiniţe.

Reporter: Aţi anunţat pentru anul 2009 investiţii considerabile orientate către modernizarea unor pieţe agroalimentare din sectorul 4. Care va fi volumul acestor investiţii şi ce lucrări vor fi executate în teren?

Piedone: Investiţiile estimate pentru anul 2009 la nivelul Direcţiei de Administrare a Pieţelor sector 4 vizează cele două pieţe agroalimentare aflate în administrarea acestor direcţii şi anume Piaţa Sudului şi Piaţa Progresul. Astfel, în Piaţa Sudului se va trece în scurt timp la reamenajarea spaţiului de trecere dintr-un platou în altul, modernizarea depozitului şi reamplasarea boxelor pentru depozitare ouă, modernizarea platoului pentru producători, înlocuirea tarabelor din hala de producători, refacerea şi modernizarea reţelelor de apă-canalizare şi a instalaţiilor electrice şi modernizarea sediului pieţei. Pentru Piaţa Progresul avem în vedere modernizarea halei pentru carne, modernizarea instalaţiilor electrice, refacerea şi modernizarea reţelelor de apă-canalizare. Costul acestor două investiţii este estimat la aproximativ 3,5 milioane RON.

Reporter: Ce îşi propune să facă Primăria sectorului 4 în domeniul construcţiilor de locuinţe în anul 2009?

Piedone: În domeniul construcţiilor de locuinţe Primăria sectorului 4 îşi propune următoarele obiective: finalizarea proiectului ANL situat pe terenul din şos. Olteniţei nr.219, unde vor fi ridicate 19 imobile totalizând 704 apartamente (este vorba de ansamblul "Nicolae Tonitza"); identificarea unor terenuri pentru realizarea de clădiri cu destinaţie de locuinţe; sprijinirea asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a clădirilor; spijinirea asociaţiilor de proprietari şi a investitorilor care vor să realizeze mansardarea blocurilor existente.

Reporter: Pentru anul 2009 se întrevăd investiţii semnificative alocate pentru modernizarea structurii stradale a sectorului 4?

Piedone: Pentru anul 2009 ne-am propus să realizăm următoarele investiţii privind infrastructura din sectorul 4: modernizarea sistemului rutier pe 57 de străzi pentru care a fost elaborată documentaţia tehnică aferentă (valoarea estimată a execuţiei este de aproximativ 36 milioane RON); extinderea reţelei de apă şi a reţelelor de canalizare pe încă trei străzi din sectorul 4 pentru care a fost elaborat deja proiectul tehnic (valoarea estimată a execuţiilor este de 563.500 RON); reparaţii capitale pe aleile carosabile, pietonale şi parcări în 11 zone din sector (valoarea execuţiei este de aproximativ 65 milioane Ron). Pentru toate aceste obiective de investiţii Primăria sectorului 4 a demarat procedurile pentru obţinerea finanţărilor.

Reporter: Vom urmări să comparăm realizările viitoare faţă de ceea ce v-aţi propus.

Mulţumesc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In aceasta perioada din an in cartierul acesta mic Progresu efectiv nu se mai poate circula in conditii normale , va rugam sa veniti D.voastra cand aveti timp dupa o ploaie halul in care se circula ,oamenii ies plini de noroi iar masinile pur si simplu raman intepenite ,ca ex. de str. rosiori anghel Moldoveanu , orastiei ,etc. dezastru .va Multumesc .,.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb