ÎN ANUL 2021 Banca Internaţională de Investiţii înregistrat un profit net de 7,9 milioane euro

S.B.
Bănci-Asigurări / 7 februarie 2022

Banca Internaţională de Investiţii înregistrat un profit net de 7,9 milioane euro

În anul 2021, Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a înregistrat un profit net record din ultima perioadă: 7,9 milioane euro, cu 8% mai mult faţă de acelaşi indicator de anul trecut, fiind determinat în principal de creşterea venitului din activităţile de bază, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

La sfârşitul celor 12 luni ale anului 2021, volumul total al activelor băncii a fost de 1,8 miliarde euro, cu o creştere de peste 10% faţă de 2020. Factorul determinant al creşterii activelor a fost prelungirea sprijinului prin împrumuturi şi investiţii oferite de către bancă statelor sale membre, incluzând acorduri ce au vizat redresarea economică în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei.

Implementarea Programului de Capitalizare a IIB a continuat in anul 2021, iar la sfârşitul perioadei de raportare, capitalul vărsat de bancă a atins 424,8 milioane euro (o creştere de peste 12% faţă de sfârşitul anului 2020). Sprijinul activ al statelor membre ale IIB asigură o îmbunătăţire continuă a stabilităţii financiare, reprezentând un factor cheie al dezvoltării dinamice a băncii şi creează noi oportunităţi pentru o dezvoltare şi mai rapidă a activităţii de investiţii în ţările acţionare.

În timpul perioadei raportate, IIB a crescut semnificativ volumul împrumuturilor garantate, demonstrând în continuare un nivel înalt de diversificare geografică şi sectorială.

Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16% şi a atins valoarea de 1,2 miliarde euro. Astfel, un indicator cheie al strategiei curente stabilit pentru sfârşitul anul 2022 a fost deja atins cu un an înainte de termen. Procentul de proiecte implementate în interesul acţionarilor europeni a depăşit 58%.

Îmbunătăţirea calităţii portofoliului de credite şi a creşterii cantitative a acestuia a reprezentat o tendinţă recentă a activităţii de împrumuturi şi investiţii ale IIB. Corporaţii mari internaţionale şi participanţi lideri în industrie ai statelor membre ale băncii sunt printre clienţii băncii care se bucură de sprijinul financiar al instituţiei în vederea dezvoltării activităţilor pe pieţele statelor membre ale IIB.

Banca acordă o atenţie deosebită implementării proiectelor de integrare ce acoperă interesele a două sau mai multe ţări. Pentru perioada raportată, astfel de iniţiative au reprezentat peste 24% din portofoliu.

Întărirea poziţiilor din cadrul comunităţii financiare europene, notorietatea crescută a mărcii sale, precum şi dezvoltarea activă a reţelei de parteneri au contribuit la creşterea numărului de tranzacţii realizate în cooperare cu alte instituţii financiare. În anul 2021, procentul de credite sindicalizate cu participarea IIB a atins valoarea de 28% din totalul portofoliului de credite.

Trezoreria IIB a continuat să implementeze în mod constant strategia de menţinere a unui nivel înalt de calitate şi diversificare a activelor. La sfârşitul anului 2021, procentul de active de trezorerie cu gradul "AAA-A" a atins 75% (cu +7 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului 2020). În acelaşi timp, procentul de active de calitate înaltă "AAA-AA" a crescut cu 26% şi a atins 43,5% din totalul portofoliului de trezorerie.

Investiţiile ESG (mediu-social-guvernanţă) au reprezentat preocuparea principală a strategiei trezoreriei pentru investiţia în titlurile de creanţe pentru perioada raportată. Acestea includ "obligaţiunile verzi", "obligaţiunile cu responsabilitate socială" şi "obligaţiunile pentru recuperarea în urma COVID-19", cumpărate în principal pe piaţa primară. La sfârşitul anului 2021, portofoliul ESG atinsese 69% din volumul total al instrumentelor de venituri fixe ale trezoreriei.

Volumul total al investiţiilor pe termen lung al băncii a atins 1,1 miliarde euro la data de 31 decembrie 2021, din care 1,03 miliarde euro au fost emisiuni de obligaţiuni.

Declaraţia ratingurilor de credit pe termen lung ale băncii la nivelul "A", poziţionarea de succes în comunitatea globală financiară şi creşterea continuă a încrederii investitorilor internaţionali au permis atragerea cu succes a volumului necesar de investiţii în termeni favorabili, în ciuda condiţiilor dificile ale pieţei pe tot parcursul anului 2021.

În total, banca a emis 7 obligaţiuni în diferite valute ale statelor membre în cadrul programului MTN, înregistrate la Bursa de Valori din Dublin. Acest lucru a permis creşterea volumului atât de necesar de sprijin a împrumuturilor şi investiţiilor către acţionarii IIB.

În luna martie a anului raportat, pentru prima dată în istorie, instituţia a intrat în zona ratelor negative pentru investiţiile sale pe termen lung, consolidându-şi succesul cu cinci plasamente ulterioare în timpul anului.

Mai mult, anul 2021 a fost marcat de emiterea obligaţiunilor în euro cu o maturitate record istorică a băncii din ultimii 20 de ani.

În 2021, agenţiile lider de rating de credit au aplicat trei acţiuni de rating pentru IIB, ce au întărit poziţia băncii ca instituţie internaţională de dezvoltare cu un rating mediu "A" pe termen lung.

În lunile martie şi august, agenţiile de rating S&P Global şi respectiv Fitch, au declarat un rating "A-" pe termen lung al IIB cu o perspectivă stabilă, iar în octombrie, Agenţia Rusă de Rating de Credit Analitic (ACRA) a anunţat confirmarea nivelului de rating "A" a investiţiilor internaţionale ale IIB, precum şi la nivelul naţional de rating "AAA" (RU).

"Anul 2021 a marcat un număr de succese şi repere importante, care sunt convins că vor rămâne în istoria Băncii Internaţionale de Investiţii", a spus Nikolay Kosov, Preşedintele Consiliului de Administraţie al IIB. "În februarie, inaugurarea sediului central permanent din Budapesta a avut loc în prezenţa oficialilor de înalt rang ai statelor membre. În octombrie, cu mai mult de un an înainte de termen, am atins volumul cheie vizat pentru anul 2022 al portofoliului de credite, stabilit prin Strategia curentă de la Bucureşti pentru perioada 2018-2022. Extinderea activităţilor noastre continuă, iar rolul din ce în ce mai mare al băncii în sprijinirea economiilor ţărilor sale a creat fundaţia solidă pentru un alt eveniment cu adevărat istoric - în decembrie, statele membre au luat decizia unanimă de a oferi acces Serbiei la aderarea ca membru la IIB. Sunt sigur că rezultatele anului trecut vor asigura un nou impuls puternic dezvoltării viitoare a băncii şi ne vor permite să atingem obiective ambiţioase în perioadele viitoare".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb