ÎN ANUL 2021 Fondurile de investiţii din ţara noastră au ajuns la active totale de aproape 52 de miliarde de lei

G.B
Piaţa de Capital / 23 februarie 2022

Fondurile de investiţii din ţara noastră au ajuns la active totale de aproape 52 de miliarde de lei

Industria fondurilor de investiţii şi-a continuat în 2021 tendinţa ascendentă, pe fondul maximelor istorice înregistrate de Bursa de Valori Bucureşti dar şi al unei creşteri record a numărului de investitori, nivelul activelor apropiindu-se de 52 de miliarde de lei. Acţiunile au fost vedete-le anului trecut iar investiţiile pe piaţa de capital prin intermediul fondurilor de investiţii rămân şi în 2022 un instrument principal de protejare a economiilor în faţa inflaţiei galopante, au concluzionat administratorii de fonduri de investiţii prezenţi la prima dezbatere despre evoluţia pieţei de profil, organizată în 2022 de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat remis redacţiei.

"Industria fondurilor de investiţii a reuşit să performeze în 2021 şi să atingă, la nivel de top, randamente între 35 şi 40%, în ciuda contextului economic şi politic complicat şi a unei inflaţii de 9%, nivel nemaiîntâlnit în România din 2005. Numărul investitorilor a ajuns la 457.000, în zona fondurilor deschise de investiţii, cu peste 100.000 mai mult decât în urmă cu 12 luni. Mă bucur când văd astfel de rezultate pentru că ele indică interes crescut din partea pieţei dar şi rezultatul eforturilor tuturor celor care activează în industrie. ", a declarat Horia Gustă, preşedintele AAF.

Potrivit preşedintelui AAF, modificările concrete avute în vedere pentru Codul Fiscal (prin trecerea de Senat, până la acest moment a propunerii) - scăderea la 1% şi, respectiv 3%, a impozitului pe veniturile din investiţii, în funcţie de perioada de deţinere, şi reţinerea la sursă a acestuia, vor da un impuls important celor care doresc să devină investitori.

Performanţele fondurilor de investiţii cu expunere pe acţiuni au fost influenţate direct de Bursa de la Bucureşti, unde lichiditatea a depăşit, în 2021, pentru prima dată în istorie 20 de miliarde de lei iar 23 de companii noi s-au listat la bursa.

"Anul 2021 a fost special pentru Bursă din mai multe puncte de vedere. Lichiditatea a depăşit pentru prima dată în istorie 20 de miliarde de lei, adică 4 miliarde de euro, cu peste 10% mai mult faţă de 2020, iar acest lucru s-a tradus şi în performanţa foarte bună a indicilor. BET total return a avut o creştere cu 40% faţă de începutul anului, ceea ce aduce investitori în piaţă. Astfel, numărul de investitori directi a depăşit 74.000, maximul ultimilor ani, şi tendinţa continuă. Un alt element pozitiv sunt companiile care vin către Bursă. În 2021 am avut record de listări, respectiv 23 de companii, din care 20 pe piaţa AeRo şi trei pe piaţa reglementată. Şi începutul lui 2022 este unul bun, în care Bursa oferă noi oportunităţi investitorilor de a-şi plasa banii", a declara Radu Hanga, preşedintele BVB.

Numărul investitorilor în fondurile de acţiuni a crescut cu 139%

Potrivit lui Jan Pricop, director executiv al AAF, anul 2021 a marcat un nou maxim istoric în ceea ce priveşte numărul de investitori, cu o creştere importantă a participanţilor în fondurile de acţiuni, respectiv cu 139%.

"Activele nete totale din industrie au urcat la 51,6 miliarde lei, un plus de 19% în 2021, iar dacă privim în urmă vedem că, în ultimii 10 ani, activele fondurilor de investiţii au crescut de 3,5 ori. Anul 2021 a marcat un important maxim istoric în ce priveşte numărul de investitori, respectiv o crestere cu 30% a numărului total. În ceea ce priveşte activele nete ale fondurilor deschise de investiţii, acestea au crescut cu 14,3% în ultimul an, la un total de peste 25,3 mld lei, în principal pe fondurile de acţiuni şi cele divesificate. Practic, vedem o dublare a nivelului activelor în fonduri de acţiuni şi o creştere cu 64,5% la fondurile diversificate. Totodată, avem o creştere importantă, cu 139% % a numărului de investitori în fondurile de acţiuni, la peste 40.000", a precizat Jan Pricop.

Reprezentanţii fondurilor de investiţi prezenţi la dezbatere au concluzionat că investiţiile în acţiuni sunt singura soluţie viabilă de protecţie a economiilor, pe fondul creşterii inflaţiei. Companiile cele mai atractive sunt cele din industria energetică şi, respectiv, bancară, în condiţiile în care acestea sunt poziţionate cel mai bine într-un context de piaţă marcat de scumpirea energiei şi creşterea dobânzilor.

"În condiţiile accentuării presiunilor inflaţioniste, sunt de părere că acţiunile reprezintă singurul activ financiar care are şanse să depăşească inflaţia în 2022 şi, deci, să aducă un randament real pozitiv, iar companiile incluse în principalul indice al BVB, cu expunere în zona de energie şi bancară, sunt bine poziţionate în acest sens, mai ales că se tranzacţionează şi la multipli destul de atractivi. Sunt foarte puţine cazurile în care bursele au închis anul pe minus fără o scădere economică iar, în opinia mea, nu vom avea o recesiune la nivelul anului 2022, poate nici în 2023, în ciuda încetinirii din ultimele trimestre şi acumulării de riscuri în economiile lumii. Trebuie ţinut cont şi de faptul că, istoric, în perioadele cu inflaţie ridicată acţiunile au adus randamente ajustate cu inflaţia mai mici decât în perioadele cu inflaţia moderată sau scăzută, dar investitorii au puţine alternative viabile în această perioadă", a declarat Adrian Cojocar, CFA, director general adjunct Patria Asset Management.

În opinia lui Alexandru Voicu, CEO Certinvest, Bursa de la Bucureşti are mai multe avantaje faţă de pieţele internaţionale şi beneficiază de o evaluare atractivă din mai multe puncte de vedere, se observă un interes ridicat din partea investitorilor internaţionali, ceea ce va duce la o creştere sănătoasă a volumelor şi la includeri viitoare în indici internaţionali, şi este o piaţă care plăteşte dividende sănătoase pe termen scurt, apreciate într-un regim inflaţionist. "Inflaţia este ridicată, dar există factori care se vor atenua şi factori care vor persista, aşadar, este important să îi descompunem. Preţul petrolului va rămâne susţinut de tensiunile cauzate de ruşi, care vor avea repercusiuni economice prin sancţiuni. Rezultatul va fi simţit în inflaţie prin preţuri ridicate la energie, care sunt aproximativ 40% din inflaţia globală, şi o înţelegere avansată cu Iranul ar putea atenua acest cost. De cealaltă parte, maşinile second hand şi bunurile durabile ar putea reveni în tendinţe din cauza scăderii cererii, stimulată puternic anul trecut, şi dintr-o deblocare a lanţurilor de aprovizionare în a doua jumătate a anului", explică Alexandru Voicu.

Creşterea explozivă de pe piaţa locală de capital, anul trecut, a venit ca urmare a fructificării performanţei Bursei şi sunt toate şansele ca această tendinţă să se menţină şi în 2022, consideră Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management Raiffeisen Asset Management. "Anul 2021 s-a remarcat nu doar prin performanţa spectaculoasă a pieţei locale de acţiuni, ci şi printr-o creştere semnificativă a plasamentelor investitorilor în fondurile cu expunere pe acţiuni, ce au înregistrat o creştere a activelor de circa 80% în cursul anului trecut. Aceştia au înţeles şi au fructificat oportunităţile oferite de piaţa locală de acţiuni, existând premisele unor rezultate investiţionale pozitive şi pe viitor, pe fondul contextului favorabil al pieţei locale", spune Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management.

Sfaturi pentru 2022: Investiţi în acţiuni, pentru a vă proteja de inflaţie!

Acţiunile vor rămâne atractive şi în 2022 iar recomandarea administratorilor de fonduri prezenţi la dezbatere a fost aceea de diversificare a portofoliului, şi creştere a expunerii pe acţiuni listate la BVB, în condiţiile în care Bursa de la Bucureşti se află în cel mai bun moment de creştere din istorie. Piaţa de capital din România atrage tot mai multe companii private interesante, iar listarea unor giganţi de stat precum Hidroelectrica şi Salrom poate aduce noi oportunităţi de investiţii.

"De mai mult de trei ani de când venim la această dezbatere, cu toţii facem cam aceeaşi recomandare: diversificare prin alocarea unei părţi din portofoliul individual şi către acţiuni. Investiţiile în acţiuni le vedeam ca pe o protecţie împotriva inflaţiei, într-o ţară care se confruntă frecvent cu astfel de puseuri, şi în acelaşi timp pentru a participa la creşterea economică, noi având în continuare un potenţial de creştere ridicat. Pe lângă acestea, am putea menţiona şi tratamentul fiscal favorabil al capitalului la noi (de exemplu una din cele mai mici taxe pe dividende. Pe termen mediu, suntem în continuare încrezători în prospectele Bursei de la Bucureşti. Printre factorii pe care ne susţinem argumentaţia ar fi: potenţialul de creştere economic, pe care PNRR ar trebuie să-l amplifice, inflaţia şi factori tehnici (de exemplu listarea Hidroelectrica va creşte şansele de a fi incluşi în indicii de EM ai MSCI)", explică Alexandru Combei, CFA, director de investiţii BRD Asset Management.

În opinia specialiştilor, conflictul Rusia-Ucraina poate destabiliza pieţele pe termen scurt, dar dacă rămâne doar un episod izolat fără ca lucrurile să escaladeze la nivel european sau mondial, investitorii se vor replia.

"Vom avea preţuri mari la energie pentru o perioadă lungă. Şocul inflaţionist a fost acum şi se va mai resimţi în trimestrul al doilea, când plafonarea preţului la gaze va expira. Suntem ca într-un roller coaster, vor mai fi şi picaje, dar vom şi urca şi, indiferent ce se va întâmpla, vor fi corecţii şi oportunităţi de a cumpăra. Piaţa de la Bucureşti este poziţionată bine pe creşterea dobânzilor operate de băncile centrale. Companiile din energie sunt cele mai avantajate de situaţia actuală, iar noi avem pe bursă Petrom, Romgaz sau Fondul Proprietatea, care performează foarte bine. Aşteptăm listarea Hidroelectrica, ce va fi tichetul câştigător pentru promovarea Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă în cadrul indicilor MSCI, cu impact pozitiv pentru invesitori", consideră Dragoş Manolescu, CFA, director general adjunct OTP Asset Management.

Specialiştii în investiţii estimează că, în 2022, pieţele vor performa foarte bine, există perspective foarte bune de creştere pentru companiile din sectorul energetic şi bancar, există o baza solidă de investitori instituţionali - fonduri de pensii şi de investiţii, care sunt constanţi pe piaţa locală de capital şi se aşteaptă şi la alte listări atât din zona de stat (Hidroelectrica şi Salrom), cât şi privată. Este cel mai bun moment pentru a investi la bursă, constant şi pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb