ÎN ANUL 2022 154 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED

G.D.
Companii #Construcţii / 3 ianuarie 2023

154 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED

În ultimele 12 luni, 154 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED, reprezentând aproximativ o treime din numărul de clădiri certificate în cei 14 ani de când a apărut în România prima certificare de clădire verde, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, cele mai multe clădiri certificate sunt clădiri de retail (59 de centre comerciale sau magazine alimentare), urmate de sectorul logistic (48 de clădiri de producţie sau depozitare) şi clădirile de birouri (36 de clădiri certificate).

Dezvoltatorii cu cele mai multe clădiri certificate în 2022 rămân CTP, care au adăugat în acest an încă 36 de clădiri certificate BREEAM, ajungând la 99 de clădiri certificate BREEAM în România. Sunt urmaţi de NHOOD, care au certificat 24 de clădiri, PENNY cu 20 de clădiri certificate, Mitiska REIM + Square 7 Properties cu 13 centre comerciale certificate, Globalworth cu 5 clădiri de birouri certificate BREEAM şi LEED, respectiv Transilvania Construcţii cu 5 clădiri certificate BREEAM.

România rămâne la fel de competitivă şi în acest an, obţinând câteva dintre punctajele record acordate de BRE (instituţia ce emite certificatele BREEAM) în 2022:

Depozitul regional PENNY din Filiaşi (92,89%) - cel mai mare punctaj acordat vreodată pentru o clădire industrială

CTP Clubhaus, dotarea comunitară din cel mai mare parc industrial din Centrul şi Estul Europei, CTPark Bucharest West (94,6%) - cel mai mare punctaj pentru o clădire existentă

Globalworth Square (99%) - cel mai mare punctaj pentru o clădire nouă

Clădirilor certificate BREEAM li se adaugă cele 4 clădiri certificate LEED şi cele 6 recertificări LEED. Dintre acestea, doar hala de producţie P&G din Urlaţi este o clădire nouă, celelalte 9, prezentate în tabelul de mai jos, fiind clădiri existente pentru care s-a certificat sau recertificat modul de operare şi management.

"Deşi sectorul construcţiilor e ameninţat de fluctuaţii mari ale preţurilor, schimbări legislative imprevizibile, penurie de materie primă, numărul şi varietatea de proiecte contractate pentru servicii de sustenabilitate în 2022, care se vor derula pe următorii 2-3 ani, ne arată că dezvoltatorii îşi vor continua planurile de investiţii, planuri în care sustenabilitatea are un loc foarte important. Nu doar numărul de proiecte a crescut foarte mult în ultimii ani, ci şi ambiţiile dezvoltatorilor pentru certificări de nivel tot mai înalt.

Observăm şi câteva direcţii noi legate de sustenabilitate: calculul şi compensarea amprentei de carbon înmagazinate şi/sau operaţionale, certificarea WELL, certificarea EU Taxonomy sau conformarea nZEB. Toate acestea sunt servicii noi, pe care, în 2022, am început să le oferim clienţilor noştri şi credem că în anii care urmează vor avea o cerere din ce în ce mai mare." a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pana cand mai acceptam ca sa fie distruse padurile noastre.Ce face miniserul mediului?Doarme?Aici tot austrieci sunt principalii escroci si ditrugatori!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb