ÎN ANUL 2022 Media anuală a contrabandei, cea mai mică din ultimii 15 ani

S.B.
Miscellanea / 27 decembrie 2022

Media anuală a contrabandei, cea mai mică din ultimii 15 ani

În 2022, media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete este de 7,1%, cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în noiembrie cu 0,3 p.p. până la 6,8% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în septembrie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

În 2022, media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete este de 7,1%, cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în noiembrie cu 0,3 p.p. până la 6,8% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în septembrie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

"În luna noiembrie, piaţa neagră a scăzut uşor la nivel naţional cu 0,3 p.p. faţă de septembrie. În majoritatea regiunilor ţării, nivelul contrabandei se menţine constant. Cele mai mari scăderi se înregistrează în vest, cu 3,6 p.p. până la 2,7% şi în nord est, de 3,4 p.p. până la 19%, această din urmă regiune continuând să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, categoria Duty Free deţine cea mai mare pondere în noiembrie, de 38,6%%, cu un avans de 0,9 p.p. faţă de septembrie. "Cheap Whites" se află în scădere semnificativă cu 7 p.p. până la 33%, Moldova este în creştere cu 9,4 p.p. până la 14,6%, iar Ucraina şi Serbia se situează la nivel relativ constant. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2022, cea mai mare cotă pe piaţa neagră o deţin cheap whites (46,5%), iar media anuală a ponderii produselor provenite din Moldova este în scădere cu 2,1 p.p. până la 9,7%", a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

"La fiecare trecere a graniţei, produsele de contrabandă îşi cresc valoarea, lăsând în urmă pierderi considerabile pentru bugetul de stat, siguranţa comunităţilor şi dezvoltarea economică. România încheie însă anul cu o tendinţă de scădere a pieţei negre şi cu cel mai mic nivel al comerţului ilicit de ţigarete din ultimii 15 ani, un rezultat al eforturilor susţinute ale autorităţilor pentru siguranţa frontierelor, recunoscute de altfel la nivel european. Suntem mândri să fim un partener de durată al autorităţilor şi să putem susţine aceste eforturi prin campanii de informare pe platforma Stop Contrabanda şi acţiuni concrete de donaţii de echipamente. Vom derula astfel de acţiuni şi în 2023 şi sperăm ca, în contextul predictibilităţii fiscale oferite de calendarul de creştere a accizelor pentru produsele din tutun şi nicotină, tendinţa de scădere a pieţei negre a produselor din tutun să se menţină, în beneficiul economiei, al societăţii şi al jucătorilor legitimi, deopotrivă", a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT.

"România are a doua cea mai extinsă graniţă a UE după Finlanda, ceea ce înseamnă că autorităţile de aplicare a legii din ţara noastră depun eforturi suplimentare faţă de alte state membre pentru securizarea frontierelor. Comerţul ilegal cu produse din tutun se situează la un nivel minim istoric, dar este bine ştiut că rutele de contrabandă cu ţigarete sunt utilizate şi pentru traficul de migranţi sau arme. E un aspect deosebit de important în contextul războiului de la graniţă şi al discuţiilor despre Schengen. La toate acestea se adaugă situaţia economică incertă, şi nu doar în România. Sectorul tutunului s-a dovedit rezilient în faţa dificultăţilor din ultimii ani, dar şi noi ne confruntăm cu dificultăţi logistice, modificări şi întârzieri pe lanţul de aprovizionare şi producţie, costuri ridicate ale materiilor prime, creşterea cheltuielilor operaţionale. Însă nu am cerut şi nu cerem nimic de la stat, în afară de stabilitate legislativă şi predictibilitate fiscală. Ne dorim ca şi în anul care vine să virăm contribuţii în creştere, să continuăm parteneriatele cu autorităţile pentru combaterea contrabandei şi să reprezentăm astfel o certitudine pentru statul român, care s-ar putea confrunta cu crize fără precedent, generate de situaţia geopolitică sau evoluţia economică globală", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

"Ne bucură faptul că încheiem într-un ton pozitiv anul 2022, cu un nivel în scădere al contrabandei, care a atins anul acesta un minim istoric. Să nu uităm că de-a lungul timpului comerţul ilegal a ajuns şi la peste 36% din cauza unor modificări bruşte ale cadrului fiscal, fapt ce a provocat pierderi de miliarde de euro la buget şi a destabilizat un întreg sector economic. Pentru a ajunge unde suntem azi, timp de 12 ani au fost investite resurse importante, a fost nevoie de eforturi susţinute şi de o colaborare intensă între industrie şi autorităţi pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun. România are nevoie de venituri bugetare solide, iar PMI va continua să sprijine autorităţile în acţiunile de combatere a comerţului ilicit pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a economiei şi a societăţii româneşti", a declarat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

"Păstrarea tendinţei de scădere a comerţului ilegal cu ţigarete la finalul anului, când cheltuielile consumatorilor cresc, este o situaţie diferită faţă de alţi ani şi cu atât mai mult reprezintă un aspect îmbucurător. Cu toate acestea, studiul Novel arată şi tendinţe îngrijorătoare: regiunea de nord est continuă să fie cea mai afectată de contrabandă, iar cu privire la sursele de provenienţă vedem o creştere semnificativă la categoria duty free. Contrabanda este o activitate infracţională care aduce profituri uriaşe reţelelor de crimă organizată, reţele care se adaptează rapid în funcţie de context. Astfel, autorităţile de aplicare a legii trebuie susţinute de factorii de decizie, care să abordeze raţional şi echilibrat un sector economic important pentru bugetul statului. Pentru păstrarea unui nivel de sub 10% al comerţului ilegal cu ţigarete, este nevoie ca pe viitor să fie menţinute condiţiile actuale, care presupun o politică fiscală coerentă şi un cadru legislativ privind contrabanda, aşa cum a fost îmbunătăţit recent", a declarat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

"Acest nivel minim anual al comerţului ilegal cu ţigarete reprezintă o încununare a eforturilor susţinute de-a lungul anilor, în parteneriat cu instituţiile abilitate de pe plan intern şi internaţional, precum şi cu mediul privat. Procentul mediei anuale a pieţei negre, cel mai scăzut din ultimii 15 ani, semnifică progresele realizate de Vama Română în această perioadă, din punct de vedere al profesionalizării continue, îmbunătăţirii dotărilor logistice, intensificării cooperării cu autorităţile vamale din ţările vecine. Nivelul mediu anual al contrabandei cu ţigarete se află în continuă scădere în ultimii ani de la 13,9% în 2019, la 9,4% în 2020, 8,7% în 2021 până la 7,1% în 2022. Astfel, în privinţa dosarului României pentru Schengen, considerăm că am reuşit să ne îndeplinim obiectivele legate de combaterea traficului ilegal cu ţigarete. Pentru anii următori ne propunem menţinerea acestui nivel minim istoric, în vederea securizării frontierelor şi a veniturilor bugetare ale ţării", a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei.

"Activitatea susţinută şi acţiunile desfăşurate de Poliţia de Frontieră se reflectă şi în cercetarea Novel. Suntem în prima linie pentru combaterea contrabandei, iar acest procent consemnat în noiembrie şi media anuală din 2022 reprezintă pentru noi un nou obiectiv ambiţios. În primele 11 luni ale anului în curs, am reuşit să înregistrăm rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de ţigarete şi destructurarea de reţele de crimă organizată. Astfel, au fost reţinute în vederea confiscării, aproximativ 3,5 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi peste 50.000 kg de tutun şi tutun pentru narghilea. Vom continua şi în anul care urmează să depunem eforturi pentru a înregistra rezultate cel puţin la fel de bune, în colaborare cu alte autorităţi abilitate la nivel naţional şi internaţional.", a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

"Faptul că în acest an avem cea mai mică pondere a ţigaretelor de contrabandă în consumul de la nivel naţional ne aduce o mulţumire profesională şi ne arată că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte acţiunile de prevenire şi combatere a acestui fenomen. Pe de altă parte, ne obligă să continuăm lupta împotriva contrabandei, domeniu care este prioritar pentru Poliţia Română." a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - chestor de poliţie Aurel Dobre.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Serios ?!

    sau erau ascunse in transporturile umanitare,

    militare si a cerealelor.............. 

    Parca era vorba, hotul neprins este negustor cinstit.

    Putin a deranjat pana si contrabanda ucraineana.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb