Indicele preţurilor de consum din Statele Unite a crescut din nou în aprilie, cu 8,3%, continuând o ascensiune care ameninţă expansiunea economică, a raportat ieri Biroul de Statistică a Muncii, citat de CNBC, potrivit News.ro.
Creşterea indicelui preţurilor de consum, o măsură amplă a preţurilor bunurilor şi serviciilor, a depăşit estimarea Dow Jones, de 8,1%.
Creşterea preţurilor a încetinut uşor faţă de vârful atins în martie, dar se află încă aproape de cel mai înalt nivel, atins în vara lui 1982.
Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, indicele de bază a crescut cu 6,2%, faţă de aşteptările de 6%, reducând speranţele că inflaţia a atins un vârf în martie.
Creşterea de la lună la lună a preţurilor de consum este, de asemenea, mai mare decât aşteptările, de 0,3% pentru indicele general, faţă de estimarea de 0,2%, şi o creştere de 0,6% pentru indicele core, faţă de estimarea unui avans de 0,4%.
Salariile reale ajustate pentru inflaţie au scăzut cu 0,1% în termeni lunari, în ciuda unei creşteri nominale de 0,3% a salariului mediu orar.
În ultimul an, salariile reale au scăzut cu 2,6%, chiar dacă salariile medii pe oră au crescut cu 5,5%.
Inflaţia este cea mai mare ameninţare pentru redresarea din pandemia de Covid, în cursul căreia economia americană a înregistrat în 2021 cea mai mare creştere din 1984.
Creşterea preţurilor carburanţilor la pompă şi în magazinele alimentare a fost o problemă, dar inflaţia s-a răspândit dincolo de aceste două zone, la locuinţe, maşini şi o serie de alte domenii.
Oficialii Rezervei Federale au răspuns problemei cu două majorări ale ratei dobânzii în acest an şi au promis mai multe creşteri, până când inflaţia va încetini la obiectivul de 2% al băncii centrale.