ÎN AŞTEPTAREA RELAXĂRII CONDIŢIILOR DE COMPATIBILITATE PENTRU CONDUCEREA BURSEI SIF-urile au făcut front comun împotriva conducerii dualiste la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2015

SIF-urile au făcut front comun împotriva conducerii dualiste la BVB

Patru SIF-uri au lipsit de la Adunarea Generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce avea ca subiect trecerea la sistemul dualist de conducere, absenţele lor contribuind la neîndeplinirea cvorumului necesar pentru ţinerea şedinţei.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi condusă în continuare de un consiliu de administraţie şi de un director general. La şedinţa de ieri, au venit acţionari cu o deţinere cumulată de 21,44%, prezenţa necesară fiind de minim 50%.

Se pare că SIF-urile, care susţineau, iniţial, trecerea la conducerea dualistă, au schimbat strategia, căci numai SIF2 Moldova, cea care ceruse convocarea AGA, s-a prezentat la Adunare.

Reprezentanţii SIF-urilor, care deţin cumulat peste 20% din Bursă, s-au întâlnit recent la Predeal şi se pare că au stabilit să aibă o poziţie comună în ceea ce priveşte BVB. Conform unor surse, SIF-urile au ajuns la concluzia că sistemul dualist de conducere ar acorda o putere executivă prea mare anumitor persoane, la BVB.

Unele voci spun că este dificil ca SIF-urile să aibă opinii diferite, având în vedere că unele le domină pe altele, din punct de vedere al votului.

Un posibil motiv al lipsei de interes a acţionarilor pentru Adunarea Generală de la BVB de ieri poate fi şi faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară are în dezbatere un proiect de regulament care relaxează regulile privind conflictul de interese între funcţii pe piaţa de capital, astfel încât la conducerea burselor să poată să acceadă şi membrii consiliilor de administraţie ale emitenţilor.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, ne-a spus: "Apreciem, în continuare, că trecerea la conducerea dualistă este un subiect foarte important şi acţionarii trebuie să se pronunţe într-un cadru organizat.

Dar ne suprapunem peste termenul limită de consultări asupra proiectului de regulament propus de ASF (n.r. privind relaxarea condiţiilor pentru conducerea BVB). Situaţia aduce în atenţia acţionarilor o nouă perspectivă, pentru alegerile unui nou Consiliu de Administraţie care să îşi intre în atrbuţii la finalul actualului mandat".

Se pare că actualul Consiliu, care a reuşit recordul să nu strângă acţionarii la nici o Adunare Generală Extraordinară pe parcursul mandatului, plănuieşte să convoace acţionarii pentru alegeri cât de curând, astfel încăt noua conducere să poată fi avizată de ASF, înainte de expirarea mandatelor actualilor administratori (februarie 2016).

Astfel, acţionarii au început deja discuţiile pentru stabilirea candidaţilor şi să facă alianţe.

Printre acţionarii mai mari ai Bursei, au raportat deţineri SIF Moldova (5%), SIF Transilvania (7,17%), SIF Muntenia (4,32), SIF Oltenia (5%) şi BERD (5%). Conform surselor din piaţă, pachete de aproximativ 5% ar mai avea şi Grupul BCR, fondurile ING şi fondurile Franklin Templeton.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. piata are reguli. simple si putine. vrei piata stabilesti regulile si tranzactionezi. :). orice forma de impunere a unor "administratori" ai pietei incalca principiul fundamental de functionare al pietei. reguli simple usor intelese functionale. pietele nu au nevoie de sefi si presedinti si vp-uri si secretare si si soferi si ce or mai fi. Pietele au nevoie de reguli simple. Impuse sau nu regulile simple stabilesc lichiditatea. BVB nu o are. in 10 ani ne apropiem de conceptul de piata . pina atunci avem povesti si opinii

    1. Numin "bursa" doua lucruri:

      1. piata bursiera (si altundeva decit in jurul BVB nu s-a rinduit sa fie); 

      2. institutia operatorului de piata.

      In primul inteles, bursa nu are administratori, dar in al doilea, are si trebuie sa aiba. 

    Dupa ce am avut o bursa administrata de brokeri o sa avem una administrata de SIF-uri; halal...

    1. O sa sifoneze bursa!!!Ha,ha,ha...

      Big like:) Desi nu e ABSOLUT DELOC comic...

    SIF-urile, PIF-urile fac jocuri de putere. Dar, stau eu sa ma gandesc totusi, valoarea actiunii, valoarea pentru actionar mai conteaza? Actiunea BVB scade constant si trist, pe volume jenante in linia volumelor jenante de pe piata. Doar bancile si FP mai fac volum, dar si alea se vor opri la un moment dat. De ce vreti controlul a ceva ce pare ca nu mai valoreaza nimic din moment ce nici unul dintre actionarii semnificativi nu face nimic concret pentru aprecierea cotatiei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb