În California, preşedinta taiwaneză salută sprijinul "neclintit" al SUA

G.D.
Internaţional / 6 aprilie 2023

În California, preşedinta taiwaneză salută sprijinul "neclintit" al SUA

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a salutat ieri prezenţa unei importante delegaţii a Congresului american în cursul călătoriei sale în California, dovadă în opinia sa a sprijinului "neclintit" al Washingtonului în faţa Beijingului, scrie AFP, conform Agerpres.

Lidera de 66 de ani s-a întâlnit cu republicanul Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, în pofida ameninţărilor repetate de retorsiune ale Chinei.

Alesul de California a subliniat că relaţia dintre Taipei şi Washington este "mai puternică" decât a fost vreodată "în viaţa lui".

Kevin McCarthy a fost înconjurat de un grup mare de congresmeni, atât republicani, cât şi democraţi, la Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, în apropiere de Los Angeles.

"Prezenţa şi sprijinul lor neclintit liniştesc poporul taiwanez: nu suntem izolaţi, nu suntem singuri", a salutat Tsai Ing-wen.

Acest "tranzit" al liderei taiwaneze prin California, după un turneu în America Latină, irită foarte mult Beijingul care a promis că va "riposta" şi şi-a înmulţit declaraţiile furioase în ultimele săptămâni.

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale care trebuie alipite la continent, favorizând "reunificarea paşnică", dar fără a exclude folosirea forţei. În numele principiului său "o singură Chină", nicio ţară poate întreţine legături oficiale cu Beijingul şi Taipeiul în acelaşi timp.

Ministerul de Externe de la Beijing a avertizat luni că "se opune ferm" întâlnirii prevăzute între al treilea personaj al statului american şi lidera taiwaneză, provenită din rândurile unui partid proindependenţă.

Beijingul a explicat, de asemenea, că este pregătit să-şi "apere ferm suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", fără a menţiona în mod expres eventualele manevre militare.

Statele Unite întreţin de multă vreme o "ambiguitate strategică" în privinţa Taiwanului. Washingtonul recunoaşte Beijingul din 1979, dar rămâne cel mai puternic aliat al Taiwanului şi principalul său furnizor de arme.

În august 2022, Nancy Pelosi, preşedinta de atunci a Camerei Reprezentanţilor, a vizitat Taiwanul, provocând furia Chinei, care a replicat cu exerciţii militare de mare amploare în jurul insulei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb