ÎN CÂŢIVA ANI, Cotnari şi-a propus să ajungă la exporturi de 2,5 milioane de sticle pe an

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 6 octombrie 2015

Cotnari şi-a propus să ajungă la exporturi de 2,5 milioane de sticle pe an

De jumătate de an, societatea exportă vin în Moldova, considerând că potenţialul pe această piaţă este unul considerabil

Compania Cotnari şi-a propus să ajungă la un volum al exporturilor de circa 2,5 milioane de sticle pe an, respectiv în jur de 20% din totalul vânzărilor, a precizat Constantin Deleanu, preşedintele Directoratului societăţii, în ocazia lansării primului vin al anului 2015.

Potrivit domniei sale, în prezent, producătorul de vinuri exportă peste un milion de sticle pe an, în mare parte în Europa şi, în cantităţi mici, în America.

Cotnari a exportat şi în Rusia, însă nu în cantităţi mari, vânzările pe piaţa rusească fiind afectate în totalitate de embargoul impus de ruşi.

Compania a început să exporte vinuri în Moldova de circa şase luni, în toate reţelele comerciale, după cum a afirmat Constantin Deleanu, apreciind: "Deocamdată, am vândut doar câteva mii de sticle de Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, cupaje, însă potenţialul este mare" .

Preşedintele Directoratului de la Cotnari a subliniat că vânzările companiei vor creşte, în acest an faţă de 2014, cu peste 20%, în prima jumătate a lui 2015 înregistrându-se un avans al cifrei de afaceri cu circa 20%.

Potrivit domniei sale, anul trecut, vânzările societăţii au crescut cu doar 5% faţă de cele din 2013, când atinseseră un nivel de 28 de milioane de euro.

"Am avut o vară fierbinte, cu mai puţină ploaie, dar am produs un vin de calitate. În februarie, când se va stabili care este campionul vinurilor Cotnari, vom vedea care sunt cele mai bune licori din acest an", a precizat domnul Deleanu, reiterând că, dacă societatea Cotnari produce vinuri tradiţionale, "firma copiilor" (fiii acţionarilor Cotnari), respectiv Casa de Vinuri Cotnari, s-a orientat către vinurile premium.

La Cotnari, producţia de vinuri din acest an a fost mai mică decât cea de anul trecut, cu circa 20%, cifrându-se la 18,5 milioane de kg de struguri, respectiv 13 milioane de litri de vin.

"Suntem la nivelul oricărei mari firme din Europa, din punct de vedere al preocesului de vinificaţie, poate chiar peste acest nivel. Şi până acum, aveam struguri de calitate, dar, din cauza tehnologiei, vinul nu ieşea la fel de bun ca în prezent", a ţinut să precizeze domnul Deleanu.

Şeful de la Cotnari a mai spus că cel mai vechi vin produs de companie este Grasa de Cotnari din anul 1956, preţul acesteia ridicându-se la 2000 de euro. În prezent, mai sunt disponibile doar 1200 de astfel de sticle.

Din cele 1700 de hectare de vie din podgoria companiei Cotnari, din 2008 şi până acum au fost replantate 1500 (investiţia fiind de circa 30 de milioane de euro), restul urmând să fie întinerite în următorii 3-4 ani.

"Dacă cererea din piaţă va creşte, volumul nostru de vânzări fiind de circa 13 milioane de litri de vin pe an, este posibil să creştem şi noi plantaţia", a completat domnul Deleanu.

De la începutul anului şi până în prezent, societatea a vândut aproximativ 11,5 milioane de sticle de vin. Reprezentantul companiei a precizat că, în 2015, Cotnari a investit mai mult în imagine, inclusiv prin lansarea vinului la sticla de 1,5 litri cu etichetă galbenă.

Societatea are planuri şi în ceea ce priveşte turismul oenologic - în primul rând printr-o investiţie în renovarea castelului Vlădoianu, din localitatea Carjoaia -, dar acestea sunt abia la început, Cotnari concentrându-se în primul rând pe producţie, potrivit reprezentantului societăţii.

Referitor la "firma copiilor" (Casa de Vinuri Cotnari), domnul Deleanu ne-a spus că a fost finalizată Crama Vlădoianu, unde este vinificată Feteasca Neagră. În prezent, se lucrează la cea de-a doua cramă - Axinte, unde deja sunt depozitaţi peste 300 de milioane de litri de vin.

Acolo, vor apărea spumantul şi vinarsul, după cum a anunţat Constantin Deleanu, precizând că, în Crama Axinte, vor fi investiţi circa 5 milioane de euro, din care 2-2,5 milioane de euro - în acest an.

Casa de Vinuri Cotnari şi-a propus să-şi dubleze vânzările, în fiecare dintre următorii cinci ani.

Duminică, în paşi de dans şi voie bună, Cotnari a lansat primul vin al anului, produs din soiul românesc Frâncuşă, acesta fiind coborât "din cer" de un paraşutist profesionist. După o zi de muzică, seara a fost încheiată, pe dealul Cătălina, de un foc de artificii pe măsura veseliei cotnărenilor.

Prezent la majoritatea concursurilor naţionale şi internaţionale, vinul de Cotnari a strâns un palmares impresionant de medalii de aur şi argint.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb