În ce situaţii se impune carantinarea unui oraş?

SABIN S. BRANDIBURU
Miscellanea / 19 aprilie 2021

În ce situaţii se impune carantinarea unui oraş?

Încă de la începutul pandemiei, în România, atât în perioada stării de urgenţă cât şi în cea a stării de alertă, au fost introduse succesiv măsuri de carantinare zonale sau locale.

Deşi termenul a fost foarte întâlnit în această perioadă, condiţiile de impunere a carantinei nu au fost explicate concret, lăsând loc de interpretări şi nemulţumiri, în unele zone ducând chiar la proteste din partea cetăţenilor.

Rata de incidenţă - cel mai important factor al carantinării

Potrivit ultimelor reguli impuse de Guvern, principalul factor care determină carantinarea unei zone este rata de incidenţă a cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2. Rata de incidenţă este fenomenul apariţiei cazurilor noi de boală într-o populaţie definită şi într-o perioadă definită de timp. În cazul COVID-19, rata de incidenţă este calculată la mia de persoane, într-o perioadă de 14 zile.

În România, carantinarea unui oraş de poate impune atunci când incidenţa cumulată la 14 zile depăşeste cuantumul de 6 infectări la mia de locuitori.

Potrivit ultimelor hotărâri ale CNSU, pe lânga măsurile de carantinare, în funcţie de rata de incidenţă a unei localităţi, sunt dispuse şi măsuri de limitare ale activităţilor desfăşurate de agenţii economici. În localităţile în care rata de incidenţă este sub 4 la mie, agenţii economici îşi pot desfăşura activitatea până la ora 22:00, de luni până duminică. Pentru localităţile în care incidenţa este între 4 şi 7,5 la mie, activitatea agenţilor economici se va desfăşura până la ora 20:00 de luni până joi şi de vineri până duminică se va desfăşura până la ora 18:00. În cazul în care incidenţa depăşeste 7,5 la mie, activitatea agenţilor economici se va încheia la ora 18:00 în toate zilele săptămânii.

Trendul crescător al incidenţei

Cu toate că depăşirea unui anumit prag al incidenţei va duce la carantinarea zonală, aceasta poate fi dispusă şi atunci când se observă un trend crescător accelerat al incidenţei, fără a se atinge numărul necesar de infectări. De exemplu, dacă o localitate are o incidenţă de 1 la mie şi în decursul a 3 zile ajunge la o incidenţă de 3 la mie, se poate dispune carantinarea localităţii pentru a fi împiedicată răspândirea virusului.

Capacitatea de gestionare

Un alt criteriu prin care se poate impune carantinarea unui oraş este capacitatea de gestionare a infectărilor. Deşi în România s-au făcut constat eforturi de suplimentare a unităţilor de tratament pentru COVID-19, au fost cazuri în care anumite oraşe au rămas fără locuri la ATI sau au avut deficit de personal medical care să poată trata pacienţii. În aceste cazuri, se poate dispune carantinarea unui oraş pentru a limita numărul de cazuri la un nivel la care situaţia zonală poate fi gestionată.

În cele din urmă, decizia de carantinare a unui oraş se bazează pe mai mulţi factori şi poate fi dispusă atunci când este considerată neceseară pentru împiedicarea răspândirii virusului. În cazul unei astfel de decizii, INSP evaluează propunerea Direcţiei Sanitare Publice judeţene de carantinare a unui oraş şi, în cazul aprobării, este transmisă către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În final, carantinarea unui oraş se va face printr-un ordin al şefului DSU, Raed Arafat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. interesant...

    ce uita autorul art. este ca imediat o sa apara expertii de serviciu , salvatorii umanitatii, supereroii din bd si o sa explice ei doct printre adjective si adverbe nenumarate ,ce este corect si ce nu...ca ei "stie" mai bine inca de pe vremea lui Stefan cel Mare adevarul.... 

    Sunt masuri ilegale intrucat presupun inchiderea discretionara si abuziva a unor domenii de activitate de care depinde painea unor oameni, aruncandu-i practic pe acestia pe drumuri. Conditionarea liberatilor umane de vaccinare este profund ilegala si nedemocratica, infractiune umanitara de care numai guverenle totalitare sunt capabile.

    În ce situaţii se impune carantinarea unui oraş?

    In situatia in care nu se numeste Bucuresti!!!

    In Buc si daca trece incidenta de 100 la mie, tot nu se carantineaza. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb