ÎN CEAŢA DIN JURUL ORDONANŢEI 114 BET trasează un raliu de peste 10%, în februarie
ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 martie 2019
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat luna februarie, poate cea mai importantă lună din an pentru piaţa noastră de capital în condiţiile în care companiile se prezintă în faţa investitorilor cu rezultatele financiare preliminare pentru anul anterior, cu avansuri consistente ale majorităţii cotaţiilor acţiunilor listate, indicele BET trasând un raliu de aproape 725 de puncte, echivalentul unui salt de 10,42%, în vreme ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 104 puncte, ceea ce reprezintă un avans de 10%, chiar dacă perspectiva pentru majoritatea emitenţilor importanţi listaţi la BVB, precum şi pentru piaţă în ansamblu, rămâne ceţoasă, în condiţiile în care, nici până acum, nu se cunoaşte forma finală sau normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă 114/2018.
Ca aproape tot timpul, a fost un parcurs aparte faţă de evoluţiile pieţelor externe, în condiţiile în care bursele mature au marcat, în februarie, creşteri semnificativ mai mici decât cele ale cotaţiilor de la BVB, cu indicele paneuropean Stoxx 600 bifând o creştere de 4%, FTSE 100 al pieţei londoneze de 1,52%, în timp ce pes-te Atlantic, indicele Standard & Poor's 500 a avut un avans de 2,97%, iar Nasdaq Composite de 3,44%.
Pe lângă rezultatele financiare ale companiilor şi perspectivele privind divindendele, ascensiunea procentuală din februarie a pieţei noastre a apărut şi ca urmare a unui important efect de bază, dat de căderea preţurilor acţiunilor listate la BVB, declanşată în data de 19 decembrie 2018, precum şi în condiţiile în care tonul guvernanţilor cu privire la OUG 114 a mai fost atenuat.
• Societăţile bancare - vedetele creşterilor din BET, în februarie
Societăţile bancare au fost, din nou, vedetele lunii de tranzacţionare, cu Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) marcând avansuri ale cotaţiilor de 21,02%, respectiv 19%, cele mai mari din BET în februarie, pe contrasens cu parcursul din luna precedentă, când tot cele două instituţii de credit au ţinut capul de afiş al BVB, dar cu scăderi de 21,7% pentru TLV şi 12,28% pentru BRD (Vezi tabel).
George Brande, trader în cadrul casei de brokeraj Interfinbrok, ne-a transmis: "Majoritatea emitenţilor listaţi la BVB au raportat, pentru 2018, profituri în creştere faţă de anul precedent. Sectorul bancar a avut, în ansamblu, încă un an cu profitabilitate bună confirmând aşteptările pieţei. O surpriză placută în acest sens poate fi considerată Patria Bank (PBK), care înregistrează profit, după patru ani de pierderi, având în vedere şi perioada dinaintea fuziunii".
Banca Transilvania a raportat un profit net consolidat de 1,257 miliarde de lei, în 2018, cu 1,18% peste cel din anul anterior, în condiţiile unor venituri operaţionale de 3,945 miliarde de lei, cu 35,28% mai mari decât cele din 2017. Este o situaţie care a apărut în condiţiile în care, potrivit raportului echipei de la Prime Transaction, pentru trimestrul al patrulea din 2018, instituţia de credit din Cluj a obţinut un profit net de numai 16,1 milioane de lei, cu 96,1% sub cel din aceeaşi perioadă a anului 2017, când TLV a înregistrat un profit de 412,98 milioane de lei.
"Scăderile sunt justifcate de catre bancă prin prisma costurilor nerecurente legate de integrarea Bancpost în Grupul Banca Transilvania", notează brokerii de la Prime Transaction.
Conducerea TLV propune distribuirea către acţionari a unui dividend brut de 0,17 lei/titlu, care raportat la cotaţia băncii din data de 28 februarie 2019, de 1,9 lei, oferă un randament de 8,95%. În plus, acţionarilor li se va propune capitalizarea diferenţei dintre suma dividendelor înaintată a fi acordată şi totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit, ceea ce înseamnă că, probabil, şi în acest an vor fi alocate acţiuni gratuite.
Grupul BRD a raportat un profit net de 1,564 miliarde de lei, pentru 2018, în creştere cu 10,6% faţă de cel obţinut în anul anterior, în timp ce dividendul brut propus de conducerea băncii către acţionari este de 1,64 lei/titlu, nivel care, raportat la cotaţia BRD din ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii recent încheiate, de 11,9 lei, oferă un randament de 13,87%.
De menţionat că, de departe cea mai bună zi din luna februarie pentru acţiunile TLV şi BRD a fost 4 februarie, când cotaţiile celor două bănci au cunoscut salturi de circa 11%, situaţie apărută pe fondul discuţiilor din acea zi dintre reprezentanţi ai Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) privind taxa pe activele băncilor în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în OUG 114, potrivit declaraţiilor brokerilor consultaţi la acel moment de Ziarul BURSA.
Tot în data de 4 februarie, Darius Vâlcov, consilierul premierului privind probleme economice, a afirmat pentru Bloomberg că Guvernul ar vrea ca BNR să modifice modul în care este calculat ROBOR sau poate chiar să-l elimine.
• Aprecieri între 16,6% şi 0,63% pentru principalii emitenţi ai sectorului energetic şi al utilităţilor
Indicele BET-NG a avut un avans 6,85%, în februarie, de departe cel mai bun parcurs din structura sa fiind avut de titlurile Nuclearelectrica (SNN), a căror cotaţie a urcat cu 16,6%, în luna tocmai încheiată, preţul acţiunii având o creştere chiar şi mai importantă, de 18,36%, până la 25 februarie, data anunţării rezultatelor financiare, ceea ce arată că, probabil, investitorii aveau aşteptări mari de la producătorul de energie nucleară.
Pentru anul 2018, Nuclearelectrica a obţinut un profit net de 390,54 milioane de lei, cu 27,4% peste cel de anul anterior şi, deoarece compania este controlată de Statul Român, foarte probabil va distribui către acţionari sub formă de dividend cel puţin 90% din profitul net (fără a lua în calcul şi o eventuală altă cotă de 35% din sumele prevăzute pentru investiţii care nu sunt realizate).
Astfel, potrivit calculelor Ziarului BURSA, dividendul brut pe acţiune pentru SNN va fi de 1,1657 lei care, raportat la ultima cotaţie a acţiunii din luna februarie, de 9,27 lei, oferă investitorilor un randament brut de 12,57%.
La polul opus, acţiunile Conpet (COTE) au înregistrat o creştere de numai 0,63%, în februarie, transportatorul de petrol şi gaze raportând un profit net de 59,47 milioane de lei, cu 20,06% sub cel de anul trecut, şi tot pentru că statul este acţionar majoritar, conform calculelor noastre, Conpet ar urma să acorde un dividend brut de 6,182 lei/acţiune, echivalentul unui randament de circa 7,8%.
George Brande de la Interfinbrok ne-a spus, referitor la companiile din domeniul energetic: "Rezultatele financiare preliminate pentru anul 2018 ajută acest sector să aibă multipli de evaluare atractivi, cu un Price Earnings Ratio (n.r. indicator ce arată preţul pe care trebuie să-l plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei companii) situat între între 5 şi 12. Din sectorul energetic se remarcă OMV Petrom (SNP), ce a obţinut un rezultat net apropiat de nivelul anului 2013".
Totuşi, pentru societăţile din acest sector în OUG 114 sunt prevăzute măsuri precum plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MWh sau o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic.
• Sphera Franchise Group şi Digi Communications - singurii emitenţi din BET în scădere, în luna tocmai încheiată
Cu declinuri ale cotaţiilor de 6,86% şi 0,75%, Sphera Franchise Group (SFG) şi Digi Communications (DIGI) sunt singurii emiteţi din structura indicelui principal al pieţei care au suferit deprecieri, în februarie.
Sphera a raportat un profit net de 34,03 milioane de lei, pentru 2018, cu 8,27% pes-te cel din anul anterior şi conform anunţului emitentului din data de 28 februarie, compania care operează lanţurile de alimentaţie publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC şi Taco Bell este posibil să distribuie dividend brute în sumă de 28 milioane de lei ceea ce, conform calculelor noastre, înseamnă un dividend de 0,72 lei/acţiune şi un randament de 3,8%, având drept bază de raportare ultima cotaţie SFG din februarie, de 19 lei.
Digi Communications a înregistrat cea mai mare scădere a profitului net pentru anul trecut, dintre toate companiile incluse în BET, de 65,5%, până la aproape 21,4 milioane de euro, în condiţiile creşterii cheltuielilor operaţionale cu 15,6%, până la 925 milioane de euro, pe care operatorul de telecomunicaţii o explică prin achiziţionarea integrală a Invitel, al doilea cel mai mare operator de comunicaţii fixe din Ungaria, pentru 140 milioane de euro. Asupra Digi planeză spectrul aplicării unei taxe anuale de 3% pe cifra de afaceri, măsură prevăzută în OUG 114.
• Indecizie pentru investitori în debutul lunii martie, cu BET cuprins între retragerile Fibonacci de 38,2% şi 50%
Evaluat strict din punct de vedere tehnic, raliul din februarie a propulsat indicele BET până în zona retragerii Fibonacci de 50% (trasată de la maximul lunii decembrie 2018 de aproape 8.790 de puncte şi suportul de la 6.900 de puncte), de 7.845 de puncte, unde a format o rezistenţă. Totodată, în drumul său din luna tocmai încheiată, BET a depăşit zona de rezistenţa anterioară, devenită acum suport, cuprinsă între 7.622 de puncte (retragerea Fibonacci de 38,2%) şi maximul lunii ianuarie de 7.721 de puncte.
În săptămâna tocmai încheiată, BET a dezvoltat o corecţie a ascensiunii demarate în februarie, investitorii aflându-se, în prezent, într-o stare de indecizie (analiza tehnică evaluează, prin grafice, psihologia participanţilor la piaţă, respectiv lupta dintre cumpărători şi vânzători), fapt oglindit de ultimele două lumânări japoneze ce au corpul mic (doji).
Străpungerea zonei de rezistenţă de la 7.845 -7.882 de puncte (retragerea Fibonacci de 50% şi maximul atins în data de 22 februarie), deschide calea către o nouă etapă a creşterii indicelui, prima ţintă importantă pentru BET fiind dată de zona din jurul retragerii Fibonacci de 61,8%, de la 8.068 puncte.
Dacă indicele cade sub suportul de la 7.622 puncte, primul reper în drumul des-cendent al lui BET se găseşte la retragerea Fibonacci de 23,6%, respectiv 7.346 de puncte.
• În final, totul depinde de Ordonaţa de Guvern 114/2018
Cu siguranţă că, până la urmă, parcursul viitor al BVB depinde de forma finală şi de normele de aplicare ale OUG 114 care, alături de declaraţiile guvernanţilor făcute pe seama sa, a ţinut sub asediu piaţa noastră de capital din a doua parte a lunii decembrie a anului trecut şi până în prezent.
George Brande de la Interfinbrok spune: "O parte importantă din emitenţi se află sub incidenţa reglementărilor incluse în Ordonanţa 114, fapt ce induce multă incertitudine în piaţă, mai ales în sectorul bancar şi energetic. Eventualele modificări ale sale pot reprezenta elemente de suport pentru cotaţii, după deprecierile din finalul anului trecut, alături de rezultatele financiare (n.r. pentru 2018) care se prezintă încă o dată solide".
Pe lângă elementele punctuale legate de sectoarele ce sunt vizate prin OUG, poate cel mai important aspect cu impact asupra pieţei în ansamblu este legat de viitorul Pilonului II de pensii, cel mai important inves-titor instituţional local de la BVB.
Structura actuală a Ordonanţei prevede o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii ce impune, printre altele, majorarea capitalului social al administratorilor fondurilor private Pilon II, plafonarea comisionului din contribuţie la 1% şi modificarea celui aplicat pe active, în funcţie de performanţa fondului.
Practic, conform formei actuale a OUG, administratorii de pensii private trebuie să aducă 800 milioane de euro la capitalul social în acest an, din care jumătate până la data de 30 iunie, o sumă de unsprezece ori mai mare decât capitalul exis-tent în prezent şi de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii unsprezece ani, cerinţă catalogată drept absurdă de administratorii de fonduri Pilon II.