"În Cehia, fermierii mici sunt aproape inexistenţi, iar în România sunt o regulă"

A consemnat ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 29 octombrie 2013

"În Cehia, fermierii mici sunt aproape inexistenţi, iar în România sunt o regulă"

Interviu cu Jakub Èapek, directorul general al Clever°Maps' România

Compania cehă CLEVER°MAPS' vrea să intre pe piaţa autothonă, furnizând hărţi inteligente fermierilor medii şi mari. Sistemul software propus de companie combină date spaţiale şi geografice cu date operaţionale şi financiare în scopul de a ajuta companiile să îşi optimizeze afacerile. Şeful filialei deschisă de companie în Sibiu, Jakub Èapek, ne-a acodat un interviu în care ne-a vorbit despre afacerile companiei, strategia de marketing în ţara noastră, precum şi despre diferenţele între agricultura autohtonă şi cea din Republica Cehă.

Reporter: Puteţi să faceţi o mică comparaţie între sectorul agricol din ţara noastră şi cel din Republica Cehă?

Jakub Èapek: În Cehia am moştenit un sistem al marilor exploataţii agricole. Câteva exploataţii mari cultivă mai mult de jumătate din terenul arabil. Principala diferenţă este că, în timp ce în România majoritatea fermierilor practică agricultura de subzistenţă, în Cehia astfel de fermieri sunt inexistenţi.

O altă deosebire are fi că majoritatea producţiei româneşti ajunge pe piaţa internă, pe când în Cehia importăm aproape 60% din producţia alimentară. Acest lucru s-a petrecut în ciuda faptului că acum câţiva ani aveam independenţă şi autosuficienţă. Cred că autorităţile de la noi (n.r - Cehia) vor face eforturi pentru a stimula producţia naţională atât calitativ cât şi cantitativ.

Reporter: CLEVER°MAPS' este recent înfiinţată şi deja aţi deschis un birou la noi în ţară. Mai exact cu ce se ocupă compania pe care o reprezentaţi?

Jakub Èapek: CLEVER°MAPS' lucrează în domeniul "location intelligence". Practic, creăm hărţi inteligente. Fondată în mai 2013, compania este o asociere între firma slovenă Sinergise - activă în geo-informatică şi software - şi parteneri cehi cu experienţă în achiziţionarea de date geografice. Relaţiile pe termen lung cu parteneri români, precum şi potenţialul pieţei locale pe segmentul pe care activăm, ne-a făcut să alegem Sibiu ca locaţie pentru prima subsidiară. Echipa noastră reuneşte experţi în sisteme informatice georgrafice, date de cadastru, business intelligence şi IT.

Prin coroborarea datelor spaţiale şi geografice cu date operaţionale şi financiare ajutăm companiile să îşi optimizeze aplicaţiile de afaceri şi să ia decizii bine documentate în diferite industrii. Astfel de soluţii pot fi folosite în agricultură, servicii financiare, transport, imobiliare, asset management, energie şi utilităţi, business intelligence.

În România ne axăm pe agricultură promovând un nou produs- CLEVER°FARM'. Acesta este un sistem de gestiune al activităţilor zilnice ale unei ferme. Soluţiile pe care le oferim susţin agronomiştii în planificarea folosirii terenului agricol într-un an. În acest sistem se pot înregistra toate activităţile agricole - de la însămânţare, tratare cu îngrăşăminte şi fertilizatori, folosirea pesticidelor şi recoltă.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi în prezent în ţara noastră?

Jakub Èapek: Mare parte din activităţile tehnologice şi administrative se derulează prin biroul central din Republica Cehă. În biroul din Sibiu lucrează doi angajaţi permanenţi şi trei consultanţi externi. Împreună încercăm să dezvoltăm afacerea şi să penetrăm piaţa cu programul menţionat mai sus. Anul viitor plănuim să ne extindem echipa. Deocamdată este prematur să preconizăm o cifră de afaceri, deoarece doar suntem la început pe acestă piaţă. Sperăm însă să atragem câteva zeci de clienţi în perioada următoare.

Reporter: Care este strategia dumneavoastră de marketing?

Jakub Èapek: Principalul nostru obiectiv este să fim percepuţi de agricultori ca experţi în domeniu şi ca un partener solid de afaceri. De aceea, în prezent, ne promovăm în comunitatea agricolă locală. Produsul nostru se adresează fermierilor care dispun de un minim de 50 de hectare cultivate, implicaţi atât în producţia vegetală cât şi cea animală. Nu ne adresăm celor care au ferme de subzistenţă, ci fermierilor pentru care agricultura este o afacere, respectiv celor ce deţin exploataţii medii şi mari.

Reporter: De ce este important ca agricultorii să investească în tehnologie? Sunt fermierii autohtoni pregătiţi pentru tehnică modernă în agricultură?

Jakub Èapek: Investiţiile în tehnologii au câteva efecte pozitive asupra activităţii agricole. Acestea cresc competitivitatea fermelor şi produselor agricole. Sistemele de gestiune integrată a fermelor oferă informaţii în timp real asupra producţiei şi performanţei financiare. De asemenea, astfel de platforme includ şi date privind condiţiile climatice pe termen scurt şi lung. Fermierii nu vor utiliza mai multe inputuri (n.r. - seminţe, îngrăşământ, pesticide) decât necesar, fapt ce va creşte randamentul şi va avea un impact pozitiv asupra mediului. În zilele noastre tehnologia şi cercetarea sunt folosite mai ales pentru nutriţia animalelor şi producţia de lapte. Deci ele sunt deja prezente în lanţul de producţie. Noi credem că fermierii români sunt pregătiţi pentru noile tehnologii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb