În circa o lună, rămânem fără ferme de porci

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 22 martie 2011

În circa o lună, rămânem fără ferme de porci

Comerţul la negru cu carne de porc - 60% din piaţă

În fiecare zi sunt sacrificate efectivele de porci din una-două ferme, crescătorii intrând în faliment, ne-a spus Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP). Potrivit domniei sale, în prezent mai funcţionează circa 80 de astfel de ferme, din cele 300 active pe piaţă anul trecut. Dacă facem un calcul simplu, în condiţiile în care acest ritm de dispariţie a fermelor se va menţine, în aproximativ cinci săptămâni nu vom mai avea crescători de porci. "Dacă am avea capacitate suficientă pentru păstrarea cărnii, am tăia totul într-o zi", ne-a declarat domnul Caruz, subliniind că preţurile mici la care se vinde carnea din import sunt preţuri de dumping. În prezent, un kg de carne de porc, în viu, costă în jur de 4,5-5 lei, a menţionat preşedintele PRCP, subliniind că, în ultima vreme, crescătorii autohtoni nu au vândut nimic: "În timp ce importurile în domeniu sunt foarte mari, noi nu avem voie să exportăm, fiind nevoiţi să stăm cu porcii pe stoc. Acum am ajuns la faliment".

Potrivit domniei sale, din necesarul de circa 11 milioane de porci, cres-cătorii din ţara noastră deţin aproximativ 1,9 milioane de animale, fără să ţinem cont de persoanele care cresc porci pentru autoconsum. În fiecare an importăm 250.000 de tone de carne, cantitatea de carne de porc produsă la noi fiind de circa 100.000 de tone.

Gheorghe Caruz ne-a precizat că piaţa neagră este o altă problemă pentru fermieri: "Evaziunea fiscală este foarte mare. De curând, într-un singur depozit au fost găsite 1.800 de tone de carne fără acte. Se vinde foarte mult la negru". Comerţul ilegal cu carne de porc reprezintă circa 60% din piaţă, potrivit domniei sale.

Ceea ce se întâmplă pe această piaţă, culminând cu falimentul fermelor de porci, se datorează lipsei totale de măsuri care ar trebui adoptate de autorităţi, susţine sursa citată, menţionând că PRCP nu are niciun răspuns de la Guvern în urma solicitărilor recente de adoptare a unei serii de măsuri: "Promisiuni sunt, dar nu avem nimic concret".

Patronatul a cerut Executivului adoptarea unor măsuri urgente de protecţie şi susţinere a sectorului. Printre altele, PRCP a solicitat acordarea unor compensaţii din bugetul naţional sau din fondul de intervenţie al UE, pentru pierderile provocate fermierilor de căderea pieţei, rambursarea de către fermieri, pentru o perioadă determinată de timp, a numai 6% din TVA, diferenţa fiind utilizată pentru autofinanţare, precum şi elaborarea unui act normativ care să prevadă obligativitatea afişării în magazine a ţării de unde provine carnea de porc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. am impresia ca preturile mici la care se vinde carnea de porc din import NU sunt preturi de dumping, ci preturi normale, asa ca domnilor crescatori autohtoni, lasati-ne si pe noi sa mancam carne de porc mai ieftina. Multumim anticipat!

    Guvernul si aceia care trebuie sa elimine economia neagra,ce fac?Incaseaza dividende?

    Eu nu inteleg un lucru.

    Cum vrem noi sa iesim afara (prin ridicare interdictie export porci in UE) cand avem pret mai mare decat cei de afara. 

    Solutia este o subventionare puternica a sectorului//subventionare care exista, dar trebuie marita. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb