ÎN CIUDA ANCHETELOR, "Sterling" susţine că îşi continuă nestingherită explorarea în Marea Neagră, cu acceptul ANRM

Alina Toma Vereha, Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 29 mai 2009

Stephen Birrell, Vicepreşedintele Sterling Resources

Stephen Birrell, Vicepreşedintele Sterling Resources

Vicepreşedintele Sterling Resources, Stephen Birrell, a acordat un interviu Ziarului "Bursa", în care arată că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a notificat compania cu privire la intenţiile de reziliere a actului adiţional care îi dă drept de exploatare a resurselor din platoul continental al Mării Negre. Domnul Birrell ne-a declarat că nu are cunoştinţă de existenţa bazei legale de reziliere a contractului şi a evitat să se pronunţe asupra soluţiei autorităţilor de cooptare a Romgaz ca partener contractual al societăţii canadiene şi asupra anchetei deschise recent de DIICOT.

Conducerea Sterling afirmă că nu înţelege acuzaţiile care i se aduc din moment ce îşi continuă activităţile de explorare, inclusiv în porţiunea concesionată din perimetrul câştigat de România la Haga! Stephen Birrell ne-a spus că a obţinut, recent, permisiunea ANRM în acest sens. Cât despre exploatare, sunt necesare investiţii de 450 milioane USD pentru ca perimetrele concesionate să intre în producţie.

Societatea susţine că a furnizat autorităţilor toate documentele care i s-au cerut pentru derularea activităţilor sale şi că nu a fost informată că ar mai trebui să depună şi alte avize şi autorizaţii. Pentru clarificarea acuzelor aduse de ANRM, oficialul Sterling susţine că vor avea loc mai multe discuţii cu partea română în acest sens: compania canadiană afirmă că a investit 55 milioane USD în activităţi specifice de explorare, că nu a ascuns de ANRM resursele de gaze şi petrol descoperite şi susţine că autorităţile au fost informate periodic despre rezultatele cercetărilor şi explorărilor sale.

Despre producţie nu poate fi vorba, fără investiţii de aproape jumătate de miliard de dolari

Reporter: Credeţi că este posibil ca statul român să rezilieze contractul de concesiune încheiat cu Sterling? Care sunt consecinţele rezilierii?

Stephen Birrell: Nu avem cunoştinţă de existenţa unei baze legale pentru anularea Actului adiţional nr. 11 sau a precedentului Acord de Exploatare şi Împărţire a Producţiei. Până la această dată, ANRM nu ne-a notificat formal cu privire la intenţiile asupra acestui acord.

Reporter: Veţi lupta în instanţă pentru păstrarea drepturilor asupra concesiunii? Sau veţi renegocia cu autorităţile condiţiile de exploatare? Deputaţii au anunţat că DIICOT a început o investigaţie în acest caz. Cum comentaţi această situaţie? Vă avanta­jează mai mult sau mai puţin decât derularea anchetei parlamentare?

Stephen Birrell: Este imposibil să facem vreun comentariu în privinţa acestor investigaţii, până ce nu vom vedea rezultatele acestora şi dovezile reale ce au stat la baza lor.

Reporter: În acest moment, Sterling continuă procesul de explorare în perimetrul concesionat în Marea Neagră? Aţi apucat să derulaţi şi activităţi de exploatare? Dacă da, în ce au constat acestea?

Stephen Birrell: Noi ne desfăşurăm activitatea în mod normal. Recent, ANRM a aprobat cererea noastră de a ridica suspendarea asupra restului de suprafaţă din platforma Mării Negre, câştigată de România la Haga şi aflată în concesiunea noastră. Acest lucru arată că ANRM consideră că perimetrele sunt deţinute legal. Altminteri de ce ar aproba reluarea operaţiunilor? Noi ne continuăm programul nostru de lucru pentru 2009 şi înregistrăm progrese în privinţa Evaluării Impactului asupra Mediului, pentru potenţialul de dezvoltare a perimetrelor Ana şi Doina.

Reporter: ANRM vă acuză de faptul că aţi raportat un volum al resurselor de cinci ori mai mic decât în realitate. Mai mult, potrivit Agenţiei, Sterling ştia şi de alte structuri, pe care nu le-a trecut în raportul către ANRM (Doina Sister, alături de alte 9 structuri noi). Cum comentaţi aceste acuze şi cum puteţi dovedi că resursele raportate sunt cele reale?

Stephen Birrell: În mai 2008, Sterling a furnizat ANRM evaluarea completă în ceea ce priveşte potenţialul de explorare şi estimările în privinţa resurselor de gaze, presupuse a fi prezente în perimetrele Ana şi Doina. Anterior, datele privind ultima actualizare asupra explorărilor potenţiale pentru această zonă au fost furnizate de precedentul operator. Aceste cifre sunt aceleaşi cu cele pe care Sterling le-a folosit în vederea achiziţionării întregii afaceri în 2006. Noi nu înţelegem acuzaţiile ANRM-ului şi le vom discuta cu oficialii agenţiei.

Reporter: În acest an, aţi descoperit şi alte rezerve de gaze naturale şi ţiţei în afară de cele declarate?

Stephen Birrell: Sterling nu a întreprins, încă, forări în 2009 şi nu am identificat alte rezerve. Cu toate acestea, bazându-ne pe datele adunate anul trecut, ne-am revizuit estimările în privinţa rezervelor de petrol şi de gaze în perimetrele Ana, Doina şi în celelalte locaţii, în care nu s-au realizat operaţiuni de forare pentru explorare. Aceste cifre au fost trimise către ANRM.

Reporter: Până la urmă, care este efortul investiţional depus de Sterling pentru activităţile de explorare din Marea Neagră. Cum dovediţi că aţi efectuat aceste investiţii având în vedere că încă există opinii contrare, potrivit cărora valoarea investiţiilor efectuate de companie este foarte mică?

Stephen Birrell: Investiţiile făcute de Sterling în concesiunea off-shore până la această dată sunt în jurul a 55 milioane USD. Dacă includem şi concesiunile noastre on-shore, în total am investit în jur de 65 de milioane USD pentru explorări de petrol şi gaze. Cifra de 450 de milioane USD, vehiculată în ultima perioadă, se referă la viitoarele investiţii pe care noi le estimăm necesare pentru a aduce perimetrele Doina şi Pelican în faza de producţie.

Reporter: Cum consideraţi decizia comisiei de anchetă parlamentară de a majora redevenţele ce revin statului român din exploatarea resurselor?

Stephen Birrell: Această decizie trebuie luată de Guvern şi Parlament. Dar creşterea redevenţelor în domeniul petrolului şi al gazelor pare a fi contra-productivă, într-o perioadă de criză economică şi de preţuri scăzute la produsele de bază, mai ales dacă se încearcă o creştere a explorărilor şi producţiei. Cred că această măsură va avea un efect negativ asupra investiţiilor şi va afecta şi Politica de Securitate Energetică atât a României cât şi a Europei.

Reporter: Cum comentaţi acuzaţiile ANRM că Sterling nu deţine autorizaţiile necesare activităţii de explorare şi producţie?

Stephen Birrell: În 2006, ANRM a confirmat Sterling ca operator care are dreptul să deruleze operaţiuni petroliere. În baza acestei decizii, Sterling a primit aprobarea de la ANRM de a întreprinde operaţiuni, specificate în Legea Petrolului. Sterling a urmat consilierea oferită de autorităţile competente referitoare la autorizaţii şi certificate pentru operaţiuni şi, în mod corespunzător, am furnizat certificatele necesare pentru sondă şi operaţiuni seismice.

Reporter: Ce alţi parteneri mai sunt implicaţi cu Sterling în activitatea de explorare din Marea Neagră?

Stephen Birrell: Sterling are acorduri comerciale cu Melrose Resources PLC, Gas Plus International BV şi Petroventures International BV, care, la momentul aprobării de către ANRM, aceste companii vor deveni partenere cu Sterling în Marea Neagră.

Reporter: Ce se întâmplă cu tranzacţia pe care trebuia să o încheiaţi cu Melrose Resources? De ce doreaţi să ieşiţi din concesiunea din Marea Neagră, înainte de apariţia acestui scandal, prin transferul acţiunilor către Melrose?

Stephen Birrell: Sterling nu are planuri să abandoneze proiectele din Marea Neagră sau din România pentru acest motiv, iar acordul nostru cu Melrose îi va permite companiei să dobândească o parte din participaţia noastră în concesiuni prin ceea ce noi numim acord de asociere ("farm-out"). Aceste acorduri de asociere reprezintă o tranzacţie foarte des întâlnită în domeniul industriei petroliere, iar peste 220 de astfel de acţiuni au avut loc în 2008, dintre care două în România. Una a fost efectuată de Petrom către Exxon, iar cealaltă este proiectul nostru de asociere cu Melrose.

Reporter: Ce legătură există între Sterling, Dinu Patriciu şi grupul Rompetrol?

Stephen Birrell: Sterling nu are o relaţie specială cu Rompetrol, alta decât cea dată prin faptul că este unul dintre jucătorii implicaţi în explorările de gaz şi de petrol în România. În afară de acest lucru, Rompetrol Well Services Company oferă servicii de contractor către Sterling pentru operaţiunile noastre atunci când este necesar şi în baza unor licitaţii competitive.

Reporter: Câţi angajaţi are compania pentru activitatea din România? Dar pentru cea din Europa?

Stephen Birrell: Sterling are o echipă managerială cu mare experienţă compusă din aproximativ 12 oameni în cadrul companiei şi folosim experţi recunoscuţi în industrie pentru a furniza o serie de funcţii necesare conducerii unei companii. Aceşti experţi sunt supervizaţi şi conduşi de către o echipă de manageri seniori. În Europa, avem în jurul a 34 de persoane care lucrează direct cu noi, dar atunci când operăm (forări sau prelucrare de date seismice) putem avea chiar şi 560 de oameni care lucrează pentru noi.

Reporter: Vă mulţumesc!

Investiţiile făcute de Sterling în concesiunea off-shore până la această dată sunt în jurul a 55 milioane USD. Dacă includem şi concesiunile noastre on-shore, în total am investit în jur de 65 de milioane USD pentru explorări de petrol şi gaze. Cifra de 450 de milioane USD, vehiculată în ultima perioadă, se referă la viitoarele investiţii pe care noi le estimăm necesare pentru a aduce perimetrele Doina şi Pelican în faza de producţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce naiba, oameni buni... Voi il credeti pe papagalul de Boc atunci cand spune ca reziliaza el nu stiu ce contracte? El nu a inteles nimic din facultatea de drept. E profesor, dar are cnostinte de diletant in drept. Prin urmare una spune si alta face utecistul Boc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb