ÎN CIUDA FMI ŞI A COMISIEI EUROPENE, Opoziţia şi Puterea au bătut palma pe reducerea TVA la 19%

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 iunie 2015

Opoziţia şi Puterea au bătut palma pe reducerea TVA la 19%

Teodorovici: "Analizăm posibilitatea scăderii TVA din toamnă"

Ialomiţianu: "PNL susţine măsura în baza datelor prezentate de Guvern"

------------

Actualizare 16:58 Tolosa, FMI: "Aprobarea Codului Fiscal va duce la un deficit semnificativ, dificil de compensat"

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că aprobarea Codului Fiscal în forma actuală, care include în special reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, va crea un deficit fiscal semnificativ, pentru care va fi foarte important, dar şi foarte dificil de găsit măsuri compensatorii, potrivit reprezentantului Fondului în România, Guillermo Tolosa.

"Considerăm că pachetul de taxe aşa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ faţă de obiectivele fiscale guvernamentale. Găsirea măsurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importantă, dar şi foarte dificilă", a transmis Tolosa într-o declaraţie remisă azi redacţiei.

(A.C.)

---------------

Actualizare 15:36 CE avertizează asupra consecinţelor negative ale scăderii TVA la 19%

Comisia Europeană anunţă că "propunerea unilaterală" a Guvernului român de a reduce TVA de la 24% la 19% poate afecta negativ durabilitatea situaţiei fiscale a României, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Annika Breidthardt.

Ea a spus că această propunere ridică "întrebări substanţiale", scrie rfi.ro.

Comisia Europeană invită Guvernul român să păstreze toate progresele care au fost făcute până în prezent în domeniul fiscal şi să facă o analiză de impact, înainte de a lua vreo decizie.

(Elena Deacu)

---

Parlamentarii opoziţiei şi cei ai puterii şi-au dat ieri mâna în Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor şi au adoptat în unanimitate scăderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.

Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei, ne-a declarat: "Propunerea Guvernului din Noul Cod Fiscal era reducerea TVA la 20%. Într-un final, Guvernul a decis să susţină revenirea TVA la 19% de la 1 ianuarie, iar votul a fost unanim. Alte prevederi din Cod care au fost adoptate sunt eliminarea taxei pe stâlp de la 1 ianuarie, dar şi a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant. Impozitul pe dividende va fi de 5%. Impozitul pentru microîntreprinderi a rămas la 3% pe venit indiferent de numărul de angajaţi şi am decis să introducem un impozit de 1% doar pentru cei care înfiinţează prima microîntreprindere şi care au măcar un angajat".

Domnia sa ne-a spus că principalul argument al Guvernului în susţinerea acestor măsuri a fost gradul de colectare. "Nu există elemente care să ne facă să credem că nu se va menţine trendul colectării taxelor şi impozitelor la buget. Nu avem motive să credem că vom depăşi un deficit de 3% din PIB anul viitor, dacă se menţine trendul colectării", a conchis Viorel Ştefan.

În opinia deputatului PNL Gheorghe Ialomiţianu, principala problemă este implementarea măsurilor din Codul Fiscal. Domnia sa ne-a spus: "Avem nevoie de o mai bună colectare la buget, de creştere economică, de noi locuri de muncă, dar şi de investiţii publice. Execuţia bugetară ne arată clar că investiţiile publice au scăzut considerabil şi o parte importantă din excedentul bugetar din primele cinci luni se datorează blocajului din investiţii".

Domnia sa susţine că există o problemă în economie şi că puterea de cumpărare a populaţiei este limitată. "Cei din alimentaţie nu vând mai mult după scăderea TVA. Este clar că trebuie stimulată economia ca să crească şi puterea de cumpărare", a conchis deputatul liberal.

Ieri, în cadrul Conferinţei Fondurile Europene, organizate de ziarul "BURSA", sub genericul "Eficientizarea absorbţiei, soluţie pentru creşterea economică", Gheorghe Ialomiţianu a declarat că după ce a fost finalizat, înainte de votul final în Comisia de Buget, amendamentul liberalilor privind scăderea TVA la 19% a fost trimis la Ministerul Finanţelor, ca să fie discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional: "Am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, că FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie şi chiar au ameninţat că vor pleca, fără finalizarea misiunii şi fără scrisoare de intenţie. Aşa că acordul este în continuare blocat. Noi am spus că vom susţine scăderea TVA dacă măsura se dovedeşte sustenabilă, în urma analizei Finanţelor. După cum aţi văzut, Guvernul şi ministerul de resort susţin măsura".

Deputatul a subliniat că decizia Comisiei de Buget a fost luată în baza datelor prezentate de Guvern şi de Ministerul Finanţelor: "Noi, PNL, susţinem reducerea TVA pentru că ne bazăm pe datele prezentate de către Guvern. Sigur că Ministerul de Finanţe ar trebui să ne demonstreze sustenabilitatea, pentru că datele sunt la ei. Şi noi susţinem măsura, pentru că am văzut că şi ministerul, şi premierul, şi reprezentanţi ai PSD spun că este sustenabilă".

Domnul Ialomiţianu a mai declarat că reprezentanţii CE şi FMI au solicitat Comisiei de Buget să nu voteze Codul Fiscal prezentat de Guvern, pe motiv că situaţia încasărilor nu este bună şi că afirmaţiile premierului pe acest subiect nu sunt adevărate. CE şi FMI au mai spus parlamentarilor că ţintele bugetare convenite cu Guvernul vor fi depăşite, deficitul ajungând la 3,5% în 2016, deşi a fost agreat un nivel de 1,2%.

"Totuşi, premierul şi ministrul de Finanţe au o responsabilitate, ne-au trimis cifre bugetare în baza cărora măsurile de reducere a TVA şi alte reduceri sunt sustenabile din punct de vedere financiar. Eu cred că este răspunderea actualului Guvern să ne spună dacă cifrele sunt reale sau nu. În caz contrar, este chiar şi o răspundere penală din partea premierului şi a ministrului de Finanţe", a comentat deputatul liberal.

Gheorghe Ialomiţianu a declarat, pentru ziarul BURSA: "Dacă acordul este suspendat, întrucât nu avem o deblocare a relaţiilor cu CE şi FMI, atunci nu vom mai beneficia de reducerea cofinanţării în cadrul programelor operaţionale pentru atragerea fondurilor europene. Şi se pune problema de unde asigurăm aceste fonduri, alături de cele pentru investiţiile publice".

Parlamentarul susţine că impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea TVA la 19% este de peste 9 miliarde lei. La această sumă se va adăuga impactul bugetar de 4,5 miliarde lei pentru 2016, provenit din reducerea TVA la alimente, aplicată începând cu 1 iunie 2015.

Ministrul Finanţelo,r Eugen Teodorovici, a declarat, ieri, în Parlament, întrebat dacă acordul cu FMI va continua, că sunt discuţii cu reprezentanţii FMI-BM-CE pentru a vedea "modul de conlucrare", arătând că angajamentele asumate "rămân şi bine ar fi să fie implementate şi fără constrângerile unui astfel de acord".

Întrebat dacă acordul cu instituţiile financiare internaţionale va continua şi după toamnă, domnia sa a spus: "Acum avem discuţii cu FMI, CE şi BM şi vom vedea exact care este modul în continuare de a conlucra, oricum acele angajamente asumate faţă de FMI, faţă de Comisie rămân ca măsuri de reformă structurală de aplicat de către Guvern, este normal să fie aşa. Am avut discuţii cu dânşii, chiar şi ieri seară (n.r. duminică), cu toţi partenerii noştri de lucru, ne respectăm reciproc. O să aibă loc discuţii şi în cadrul ECOFIN-ului, în luna iulie".

Potrivit Mediafax, Ministerul Finanţelor analizează posibilitatea scăderii TVA de la 24% la 19% înainte de 1 ianuarie 2016. Domnul Teodorovici a explicat: "Spuneam în comisie că analizăm la Ministerul de Finanţe posibilitatea ca o astfel de măsură să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o să vedem în următoarele zile, la minister. Din calcul trebuie să vedem exact cât anume putem susţine şi de la ce dată se poate aplica o asemenea măsură înainte de 1 ianuarie 2016".

Oficialul a arătat că sunt "şanse foarte mari" ca acest lucru să se întâmple şi că impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde de lei la un punct procentual al TVA.

"Este o abordare logică, pentru că acest lucru duce la consolidarea noastră economică şi la creştere economică", a adăugat ministrul Finanţelor, vorbind despre impactul bugetar al scăderii TVA.

În legătură cu CAS la angajator şi angajaţi, măsurile sunt prevăzute în Codul fiscal pentru perioada 2017- 2018, Eugen Teodorovici arătând că "unele dintre măsuri au fost amânate, pentru o abordare prudentă, pas cu pas, pe măsură ce economia permite astfel de măsuri să fie introduse pentru a avea şi siguranţa că pot fi aplicate".

Cristian Pîrvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că mediul de afaceri salută fără reţinere orice reducere de fiscalitate şi a subliniat că Guvernul are toate datele şi pârghiile ca să controleze implementarea.

"Vom avea o creştere economică de 3% în acest an şi de minim 3% în 2016 după cum este prognozat. Ne aşteptăm la o mai bună colectare a TVA şi o reluare a investiţiilor publice întrucât este clar că excedentul bugetar vine, în mare parte, din reducerea importantă a acestor investiţii".

Proiectele privind Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală urmează să intre mâine în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. exact asa au batut palma in 2008 cu cresterea salariilor profesorilor cu 50% inainte de alegeri, apoi au aruncat tara in haos din cauza gaurilor din buget

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb