ÎN CIUDA OPOZIŢIEI MEDIULUI DE AFACERI, A SINDICALIŞTILOR ŞI A PRIMARILOR, Tudose a anunţat că adoptă modificările fiscale, prin OUG

R.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 noiembrie 2017

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanţă de urgenţă, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, a declarat premierul Mihai Tudose, ieri, citat de Agerpres.

Guvernul pregăteşte o serie de schimbări ale Codului Fiscal, criticate aspru de mediul de afaceri, de sindicalişti, dar şi de primari.

Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, a anunţat, ieri, la finalul întâlnirii reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) cu premierul Mihai Tudose, că Guvernul va compensa cu sume suplimentare din bugetul de stat scăderea veniturilor bugetelor locale, în urma diminuării impozitului pe venit de la 16% la 10%, relatează News.ro.

Robert Negoiţă, care este şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, a afirmat: "Am plecat de la o concluzie realistă - că scăderea impozitului pe venit afectează bugetele locale şi sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului. Am convenit că vom avea măsuri în compensare pentru anul 2018, astfel că nu vor scădea veniturile".

Conform declaraţiilor domniei sale, primarii au primit asigurări că, prin aceste compensări, veniturile la bugetele locale nu vor fi mai mici anul viitor, faţă de anul acesta, adăugând: "Am mai convenit ca, în prima jumătate a lui 2018, să ne întâlnim din nou şi să facem o analiză. În evaluarea dânşilor, vor creşte veniturile la bugetele locale, dar nu putem şti. (...) În măsura în care lucrurile vor suferi schimbări faţă de ceea ce s-a previzionat, vom încerca să gasim soluţii".

Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România sunt nemulţumiţi de măsurile fiscale anunţate de Guvern, afirmând că, odată cu scăderea impozitului pe venit, se vor reduce şi sumele încasate la bugetele locale.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a spus că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce avantaje administraţiilor locale, ci, dimpotrivă, ar însemna o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile.

Gabriela Firea a declarat: "Am transmis şi în cadrul şedinţei AMR faptul că, pentru nicio primărie de municipiu, nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră, pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile".

Totodată, Klaus Iohannis, preşedintele ţării, le-a transmis primarilor, luni seară, că în aceste zile se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără să se discute în detaliu cu autorităţile locale şi că speră ca primarii să îi convingă pe guvernanţi că lucrurile pot avea şi o altă rezolvare.

Preşedintele a afirmat: "Vă spun, cât se poate de direct, că administraţia publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaştem, cam frecventa schimbare a guvernanţilor. Dintre urgenţe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre priorităţile momentului. Acest proces a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut şi menţionat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialităţii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăşi unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reuşiţi să convingeţi guvernanţii că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine".

Klaus Iohannis a subliniat, luni seară, că este total inoportun ca data de implementare a noilor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie anul viitor şi că "minim, minimorum" se impun o amânare semnificativă şi un studiu foarte bine fundamentat, adăugând că, deşi, nu a mai discutat cu premierul Mihai Tudose, faptul că toată lumea este împotriva acestor modificări fiscale ar trebui să dea de gândit oricui.

Angajaţii Dacia au protestat faţă de măsurile fiscale

Sindicaliştii din toată ţara se arată nemulţumiţi de transferul contribuţiilor de la angajatori la angajaţi, iar cei de la Dacia s-au strâns, ieri, cu miile, în centrul oraşului Mioveni cu scopul de a protesta faţă de această iniţiativă a Executivului, transmite Agerpres.

În plus, protestatarii au mai cerut introducerea obligativităţii negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum şi demararea construcţiei autostrăzii Piteşti-Sibiu, arată un comunicat de presă al Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), organizatorul acţiunii.

Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), a anunţat, la rândul său, că protestul de la Mioveni este doar primul dintr-o serie de proteste sindicale ce vor avea loc în toată ţara şi vor culmina cu un miting organizat în Capitală.

Domnia sa a declarat: "Trebuie să le arătăm că suntem uniţi, că suntem împotriva intenţiei lor de a-şi bate joc încă o dată de muncitorul român. Nu ştiu ce Dumnezeu au cu noi, dar ne urăsc sincer, urăsc muncitorii. (...) Au modificat Codul muncii, au restricţionat dreptul la grevă, continuă să blocheze negocierile colective, de am ajuns unicat în toată Europa. Acum vor să ne facă celebri pe toată planeta şi cu această năzdrăvănie", a spus liderul BNS.

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) este, de asemenea, într-un total dezacord cu iniţiativa Guvernului, notează un comunicat de presă trimis redacţiei noastre de către AOR.

Potrivit comunicatului, Asociaţia Oraşelor din România constată cu îngrijorare că dialogul cu autorităţile administraţiei publice locale este unul selectiv şi consideră neproductivă această abordare, astfel că autoriţăţile administraţiei publice locale sunt puse în situaţia de a nu-şi îndeplini atribuţiile prin subdimensionarea resurselor financiare pe care le au la dispoziţie.

Totodată, în comunicat se mai menţionează: "Consecinţele neluării în seamă a propunerilor făcute de AOR la modificarea Codului Fiscal în anul 2015, pentru care asociaţia noastră a dat un aviz nefavorabil, au fost resimţite de colectivităţile locale, capacitatea administrativă a unităţilor administrativ-teritoriale rămânând cu mult sub responsabilităţile pe care autorităţile administraţiei publice locale le au stabilite prin lege şi sporind dependenţa de mecanisme de finanţare, din pixul consiliului judeţean sau a ministerului, prin decizia de apartenenţă politică.

Şi de această dată, suntem puşi în situaţia de a da un aviz nefavorabil, Asociaţia Oraşelor din România fiind în dezacord cu soluţia prezentată public după întâlnirea dintre reprezentanţii guvernului şi cei ai municipiilor".

Prin intermediul comunicatului, Asociaţia Oraşelor din România solicită tuturor partenerilor de dialog să revină la masa de discuţii şi să discute propunerile făcute de asociaţie, în umă cu peste zece luni, pe care le-a reluat şi în urmă cu o săptămână, ca solicitare de includere a acestora în proiectul de lege privind "Codul Finanţelor publice locale", dar neluate în seamă de administraţia centrală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La orice schimbare de impozite suma este nula. Ce pierd unii câștiga alții. Aud ca la pachetul fiscal pierde si bugetul ,si bugetele locale , si salariații , si patronii. Dar cine câștiga atunci?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb