În Coaliţie nu ştie stînga ce face dreapta

CĂTĂLIN OPREA
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2005

UDMR nu este de acord cu lărgirea bazei de impozitare pentru contribuţiile de sănătate la pensionari

Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Marko Bela, a declarat, la finele săptămînii trecute, că formaţiunea pe care o conduce respinge în mod categoric introducerea pensionarilor în categoriile sociale ce trebuie să contribuie la fondul pentru asigurări de sănătate. Marko Bela consideră că pensionarii trebuie să fie scutiţi în continuare de această obligaţie, subliniind că există alte categorii sociale care nu achită CAS-ul şi, în consecinţă, ar putea fi analizată modalitatea prin care acestea să fie incluse în categoria contribuabililor. Domnia sa ne-a declarat: "Trebuie într-adevăr găsite modalităţi de a aduce venituri suplimentare la bugetul pentru sănătate, însă acest lucru nu trebuie să îi afecteze pe pensionari".

Amintim că preşedintele executiv al Partidului Democrat, Adriean Videanu, declara, tot la finele săptămînii trecute, că lărgirea bazei de impozitare în domeniul contribuţiilor la sistemul de sănătate este necesară în vederea realizării unui sistem contributiv "corect", însă fără să fie afectate veniturile pensionarilor şi ale agricultorilor. Videanu sugera că o soluţie posibilă ar fi creşterea veniturilor pensionarilor şi agricultorilor cu aceeaşi sumă cu care aceştia ar urma să contribuie la asigurările de sănătate. Pe de altă parte, noul ministru al sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a afirmat că, în situaţia în care va fi lărgită baza de impozitare în domeniul contribuţiilor la sistemul asigurărilor de sănătate, veniturile pensionarilor şi ale agricultorilor nu vor suferi modificări.

În altă ordine de idei, UDMR va face o analiză proprie privind oportunitatea majorării taxei pe valoarea adăugată (TVA). În acest sens, Marko Bela spune: "Majorarea TVA ar putea fi necesară doar pentru a avea un buget mai relaxat, însă trebuie să analizăm şi să vedem prin ce măsuri putem evita generarea unei inflaţii. Pînă în prezent, partenerii din Coaliţie nu au reuşit să ne convingă că este absolut necesară mărirea TVA, iar, pe de altă parte, nu am discutat acest subiect în cadrul Consiliului de Coordonare al Coaliţiei". În acest context, Marko Bela a arătat că, în Coaliţie, lipseşte comunicarea între parteneri.

Liderul UDMR a mai menţionat că, în această săptămînă, se va întruni şi Comisia de buget-finanţe a UDMR, unde vor fi făcute evaluări privind oportunitatea majorării TVA, însă formaţiunea sa are temeri serioase în ceea ce priveşte această posibilitate. De aceeaşi parte se situează şi Partidul Democrat, iar PNL nu a luat în discuţie majorarea TVA. Deocamdată, există mai multe variante de lucru în acest sens, fiind aşteptat, în zilele următoare, punctul de vedere al Ministerului Finanţelor Publice.

În altă ordine de idei, Marko Bela ne-a spus că formaţiunea pe care o conduce va evalua activitatea secretarilor săi de stat, urmînd să discute, dacă este cazul, să fie înlocuit vreunul dintre aceştia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb