Fondul Proprietatea (FP) a numit-o oficial pe Vivian Nicoli în Comitetul Reprezentanţilor, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a opinat în 11 septembrie, printr-o adresă, că respectivul candidat a câştigat alegerile pentru un post în board-ul Fondului, reiese dintr-un raport al FP transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Decizia ASF a venit în ciuda faptului că, pentru Vivian Nicoli, 84,53% din voturile legal exprimate au fost "pentru", procentaj mai mic decât cel al contracandidatului său, Florian Munteanu, în favoarea căruia s-au contabilizat 84,97% din voturile legal exprimate de acţionari. La AGA, ambii pretendenţi la locul în board-ul FP au candidat separat, nu unul împotriva celuilalt, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care amândoi au obţinut peste 50% din voturi.
Situaţia a apărut în condiţiile în care un număr mare din acţionarii FP s-au abţinut în cazul candidatului Munteanu, fapt ce a dus la anularea voturilor respective şi la un procent de voturi "pentru" mai mare în cazul domnului Florian Munteanu faţă de procentul voturilor "pentru" exprimate în favoarea candidatului Nicoli.
ASF a intervenit ulterior susţinând că persoana aleasă de acţionarii FP este cea care a întrunit cele mai multe voturi "pentru", respectiv Vivian Nicoli, ce a cumulat 3,13 miliarde de astfel de voturi, faţă de candidatul Florian Munteanu, ce a primit numai 0,749 milioane de voturi "pentru".
"În cazul acţionarilor care s-au abţinut de la exprimarea unui vot pentru Florian Munteanu, dar au înţeles să-şi exprime votul pentru Vivian Nicoli, nu se poate considera că s-au «abţinut» de la exprimarea votului", se arăta în raportul ASF publicat de Fond.
După votul din AGA, Florian Munteanu ne-a declarat: "Administratorul FP trebuie să aibă o abordare echidistantă în procesul alegerilor, să nu favorizeze niciun candidat, şi să urmărească aplicarea legilor în vigoare la data la care Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a avut loc. Conform reglementărilor în vigoare, în cadrul AGOA, voturi exprimate înseamnă voturi «pentru» sau «împotrivă»".
Totodată, în situaţia aceasta, reprezentanţii Fondului Proprietatea ne-au transmis: "Nu există un fundament legal pentru a putea spune că cel mai ridicat procentaj de voturi duce la numirea persoanei respective, într-un astfel de caz".
Pentru candidatul Munteanu, 2,548 miliarde din voturile exprimate au fost "abţineri", faţă de numai 11,2 milioane câte au fost contabilizate în dreptul candidatului Nicoli.
După realizarea interpretării şi transmiterea adresei către Fond, supraveghetorul pieţei a somat Franklin Templeton, administratorul FP, să adopte în cel mai scurt timp posibil măsurile ce se impun în vederea reflectării voinţei acţionarilor exprimată prin vot la adunarea din 4 septembrie.
Iniţial, Franklin Templeton a decis o nouă convocare a acţionarilor FP în care aceştia să-şi exprime opţiunea pentru ocuparea fotoliului vacant.
Pe lângă decizia administratorului FP de a convoca iarăşi acţionarii pentru noi alegeri, tensiunea din jurul situaţiei a fost amplificată şi de raportul iniţial al Fondului care, pe lângă faptul că nu reflecta procentajele obţinute de cei doi candidaţi, indica în dreptul doamnei Nicoli un număr de 472,65 milioane de voturi "împotrivă", în locul celor 572,65 milioane de voturi câte au fost înregistrate.
Fondul a venit cu un nou raport după circa 22 de ore în care, pe lângă faptul că a corectat eroarea iniţială, a trecut şi procentele obţinute de cei doi candidaţi la alegerile pentru un post în Comitetul Reprezentanţilor FP.
Florian Munteanu a fost susţinut de acţionari instituţionali din ţara noastră, în timp ce Vivian Nicoli a fost susţinută chiar de FP, în favoarea sa Comitetul Reprezentanţilor Fondului emiţând, la finalul lunii iulie, o recomandare de vot.
Pe lângă Vivian Nicoli, în 4 septembrie acţionarii au decis acordarea unui nou mandat în Comitetul Reprezentanţilor FP fostului ambasador al Statelor Unite la Bucureşti Mark Gitenstein. Mandatele sunt pe o perioadă de trei ani.