Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a obţinut un profit net consolidat de 10,2 milioane de lei, în anul 2018 (dat în proporţie de 81% din segmentul de tranzacţionare al Grupului), în scădere cu 31% faţă de cel înregistrat la finalul anului anterior, în condiţiile în care cheltuielile operaţionale au urcat cu 7%, la 30,95 milioane de lei, avans mai ridicat decât cel al veniturilor operaţionale, care s-au apreciat cu 5%, până la 39,82 milioane de lei, reiese din raportul operatorului pieţei noastre de capital publicat ieri pe propriul site.
Profitul net al Grupului BVB, fără impactul fuziunii cu Sibex din 2017 (când a fost înregistrat un câştig suplimentar de 2,88 milioane de lei, din fuziune) şi a cheltuielilor aferente proiectului Contrapărţii Centrale (CCP) din 2018 (pentru care BVB a înregistrat cheltuieli cu servicii de consultanţă şi asistenţă pentru înfiinţarea unei noi filiale în vederea autorizării şi funcţionării ca o Contraparte Centrală, în valoare de 0,98 milioane de lei) este de 11,18 milioane de lei, cu 8,1% peste cel din 2017, de 10,34 milioane de lei (valoare ajustată pentru eliminarea impactului fuziunii), se arată în raportul BVB.
"BVB intenţionează să refactureze, pe parcursul anul 2019, cheltuielile aferente proiectului CCP către noua filială, a cărei înfiinţare a fost aprobată de acţionari în data de 29 ianuarie 2019, în baza Planului de afaceri al CCP-ului prezentat de către conducerea BVB, şi implicit să înregistreze un venit egal cu cheltuiala de 0,98 milioane lei", menţionează operatorul pieţei.
Variaţia veniturilor operaţionale la nivel de grup a fost determinată de avansul segmentelor de tranzacţionare, post-tranzacţionare şi registru, cât şi de scăderea înregistrată de segmentul Servicii FCI (Fondul de Compensare a Investitorilor) şi alte servicii, menţionează operatorul pieţei.
"Veniturile generate de BVB, reprezentând segmentul de tranzacţionare al Grupului, în anul 2018, au fost de 23,93 milioane de lei (excluzând tranzacţiile intra-grup), în creştere cu 3% faţă de anul 2017, pe fondul creşterii valorilor tranzacţionate", se arată în raportul BVB, în care se adaugă: "Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a crescut anul trecut cu 5% în echivalent lei şi a depăşit 45 de milioane de lei, pe parcursul anului 2018, timp în care valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 2% şi a depăşit 14 miliarde de lei".
În anul 2018, veniturile operaţionale ale Depozitarului Central au atins nivelulde 15,37 milioane de lei (excluzând tranzacţiile intra-grup), ceea ce corespunde unei creşteri de 12% comparativ cu anul 2017, în special pe seama creşterii veniturilor obţinute din activitatea de registru, ca urmare a serviciilor prestate pentru emitenţi, precum şi pentru deţinătorii de instrumente financiare.
Veniturile segmentului de post-tranzacţionare au crescut în 2018 cu 4%, faţă de anul anterior, până la valoarea de 10,11 milioane de lei, pe fondul creşterii activităţii de tranzacţionare a BVB.
Pe de altă parte, creşterea cheltuielilor operaţionale a fost determinată, în cea mai mare măsură, de creşterea celor prestate de terţi cu 45%, respectiv 1,3 milioane de lei, inclusiv ca urmare a implementării unor cerinţe legale (The Central Securities Depositories Regulation - CSDR, GDPR, etc.) şi a externalizării unor servicii.
"Cheltuielile cu personalul au crescut cu 3%, pe fondul actualizării politicilor de salarizare din cadrul Grupului BVB, a cheltuielilor estimate privind beneficiile acordate în acţiuni şi aferente managementului, angajaţilor şi membrilor Consiliului Bursei, dar şi ca urmare a faptului că, în anul 2017, BVB a capitalizat 0,4 milioane de lei ca imobilizări necorporale dezvoltate «in-house», diminuând astfel cheltuiala înregistrată în anul anterior", se mai menţionează în raportul operatorului pieţei de capital.
În data de 31 decembrie 2018, activele totale ale Grupului BVB erau de 214,61 milioane de lei, cu 5,6% peste cele de la finalul anului 2017, în timp ce datoriile totale sunt doar pe termen scurt, iar la sfârşitul anului trecut erau de 94,18 milioane de lei, cu 20,37% mai mari faţă de cele prinse în bilanţ la data de 31 decembrie 2017.
La nivel individual, BVB a înregistrat un profit net de 9,46 milioane de lei, cu 34% mai mic decât cel din anul anterior.
La finalul lunii ianuarie a acestui an, acţionarii BVB au aprobat constituirea Contrapărţii Centrale, entitate necesară pentru constituirea unei pieţe de instrumente financiare derivate în ţara noastră, capitalul social iniţial al CCP-ului fiind de cel puţin 16 milioane de euro, în timp ce aportul bursei se va ridica la cel mult zece milioane de euro.
Raportat la preţul de închidere al cotaţiei BVB din data de 13 februarie, de 24,5 lei, valoarea de piaţă a companiei este de circa 197,2 milioane de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2019, 07:10)
Sa mai scada salariile, daca nu pot creste veniturile. Salariile sint mai mari ca profitul (iar realizarile zero) parca ar fi bursa salariatiilor nu a actionarilor. Actionarii pierd bani pe scaderea cotatiilor (din 36 a ajuns 23) si directorii aia castiga zeci de mii de euro pe luna pt performanta -30%, sa mai scada si ei sa vada cum e.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.02.2019, 08:50)
Au o "mare realizare" pe anul trecut. Au majorat comisioanele prin introducerea pragului minim. Atat i-a dus mintea. Le doresc profituri tot mai mici.