ÎN CONTEXTUL CREŞTERII PREŢULUI ENERGIEI Premierul cere o anchetă la ANRE

Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2017

Premierul cere o anchetă la ANRE

Tudose: "Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul Havrileţ de ce lui îi e cald, aşa, de vreo trei luni şi nu a făcut ce trebuie"

Premierul Mihai Tudose a anunţat, miercuri, că Guvernul va cere Parlamentului o anchetă la ANRE pe tema situaţiei din sistemul energetic, respectiv a creşterilor de preţuri la energia electrică înregistrate în ultima perioadă, după ce ministrul Energiei l-a informat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu a realizat "o analiză riguroasă şi transparentă a comportamentului pe piaţă, pe piaţa de a doua zi".

Mihai Tudose a spus, potrivit Agerpres: "Eu cred că este un moment în care noi, Guvernul, să cerem public Parlamentului o anchetă la ANRE. Nu sunt subordonaţi nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileţ, de ce lui îi e cald, aşa, de vreo trei luni, două luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o adresă oficială către Parlament".

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat că un astfel de demers al Executivului către Legislativ este posibil.

"O să fac o notă către dumneavoastră, pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru, o notă de informare cu procedura legală, dumneavoastră urmând să decideţi în consecinţă ", a completat ministrul, adresându-se premierului.

Tudose a mai spus: "Tocmai am decis să o facem că poate îl întreabă cineva şi domnia sa (Niculae Havrileţ - n.r.), neavând obligaţia să informeze Guvernul, nu putem să-l deranjăm, e vară, e cald".

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat în acelaşi context că, în urma analizei realizate la nivelul ministerului, faţă de săptămâna trecută preţurile la energia electrică sunt într-o uşoară scădere pe "PZU, pe bursa secundară", dar că în continuare ANRE nu a realizat "o analiză riguroasă şi transparentă a comportamentului pe piaţă, pe piaţa de a doua zi".

Ministrul Energiei a adăugat: "De asemenea, aş vrea să menţionez că în data de 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 MW, cel mai mare nivel din luna august în ultimii ani. De asemenea, considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă şi transparentă de către ANRE a comportamentului în piaţă, în special pe piaţa zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire şi cu ACUE, asociaţia companiilor de utilităţi din energie, practic cei care cumpără această energie din piaţă. Ei, de asemenea, şi-au exprimat indignarea că nu au reuşit în luna iunie să tranzacţioneze acele cantităţi pentru trimestrul al III-lea. Aveau speranţe foarte mari ca acum, în luna august, să se tranzacţioneze atât parţial trimestrul III...".

Premierul l-a întrerupt pe Toma Petcu şi l-a rugat să explice "mai pe româneşte, cine trebuia să organizeze licitaţiile". Ministrul i-a răspuns: "Toate aceste licitaţii trebuiau să fie ţinute de către ANRE".

Toma Petcu a adăugat: "Din păcate, conform comunicatului dat de ANRE în cursul zilei de astăzi (miercuri - n.r.) au spus foarte clar că pentru trimestrul III, adică pentru luna septembrie, care mai putea fi licitată, nu vor mai organiza din motivele indicate de dumnealor. (...) Ridică probleme legate de cantităţi, adică nu lucruri concrete care să fie bine detaliate, asta ce am văzut şi noi din comunicatul dumnealor, pentru că, direct, nu au comunicat niciodată Ministerului Energiei, bine, nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat", a afirmat.

Potrivit ANRE, creşterea preţurilor energiei electrice de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) reflectă o corectă funcţionare a mecanismelor de piaţă concurenţială, ce asigură corelarea cererii cu oferta, în condiţiile meteo actuale.

ANRE a menţionat luni seara că suspendarea în luna iunie a licitaţiei trimestriale pentru electricitatea necesară clienţilor beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienţii casnici şi firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an, a fost motivată prin faptul că nu ar fi fost îndeplinite condiţiile necesare desfăşurării acesteia, iar varianta alternativă, de anulare a licitaţiei, ar fi putut genera o creştere semnificativă a facturilor.

Potrivit legislaţiei, serviciul universal este serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienţilor casnici şi firmelor cu mai puţin de 50 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 10 milioane de euro, la un nivel de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.

ANRE a precizat că necesarul de energie al clienţilor beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul ţării în acest sezon.

ANRE susţine că au luat această decizie în urma parcurgerii etapelor de pregătire a achiziţiei de către furnizorii de ultimă instanţă (FUI) a energiei electrice necesare clienţilor beneficiari ai serviciului universal.

Energia electrică pe bursă a crescut săptămâna trecută de aproape trei ori faţă de august 2016, preţul cu livrare vineri, 4 august, ajungând la 570 lei/MWh, conform News.ro.

ANRE susţine că singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare ce puteau fi luate în calcul erau fie anularea licitaţiei, în condiţiile prevăzute de regulamentul PCSU, anularea licitaţiei de către bursa OPCOM sau suspendarea organizării sesiunilor de licitaţie pe PCSU.

ANRE arată că a ales varianta a treia "pentru ca, în următoarele două luni, să fie identificate motivele deficitului de energie înregistrat pe această piaţă şi alternativele de îmbunătăţire a cadrului de reglementare aferent PCSU".

În cazul anulării, energia electrică necesară clienţilor beneficiari ai serviciului universal s-ar fi cumpărat exclusiv din piaţa pentru ziua următoare (PZU) şi piaţa de echilibrare, cu cele mai volatile preţuri şi unde majorarea costului s-a resimţit imediat.

"Considerăm că toate acţiunile au fost întreprinse cu respectarea cadrului legislativ şi ale reglementărilor în vigoare, ca preocupare constantă şi consecventă privind protecţia consumatorului final, inclusiv prin evitarea unor creşteri semnificative ale facturii de energie electrică generate de evoluţia pieţei", a menţionat ANRE.

În ciuda actualei situaţii, autoritatea susţine că piaţa electricităţii din România funcţionează bine.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dar pe ministrul care a creat panica si a dus la cresterea anormala a pretului energiei electrice când il concediati? Sau celorlalti ministrii care destabilizeaza economia? Ups, ca printre ei se afla si primul ministru.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb