• Update 16:35 Contractul Teamnet cu ANIF respectă integral procedurile de atribuire
Contractul Teamnet cu Agentia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) respectă integral procedurile de atribuire, fiind alocat prin licitaţie publică în SEAP (sistem electronic de achiziţii publice).
Teamnet: "Sectorul public este un client important pentru orice companie care dezvoltă proiecte complexe şi care generează schimbare şi evoluţie, iar instituţiile statului văd o necesitate şi în acelaşi timp o oportunitate în utilizarea celor mai noi tehnologii. Contractele sunt atribuite în urma unor licitaţii desfăşurate în mod transparent şi în conformitate cu prevederile legale valabile în România şi Uniunea Europeană. Contractul Teamnet cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) respectă integral procedurile de atribuire, fiind alocat prin licitaţie publică în SEAP, în condiţii de ofertă optimă pentru servicii de interconectare intranet, întreţinere, reparaţii şi suport tehnic pentru infrastructura de comunicaţii VPN, servicii de management şi control al comunicaţiei voce".
Teamnet participă la sute de licitaţii anual şi înregistrează o rată de câştig de aproximativ 15%. Investiţiile pe care Grupul Teamnet le face în dezvoltarea şi perfecţionarea echipelor de specialişti au avut ca rezultat oferte de cea mai bună calitate, acesta fiind si motivul pentru care au fost selectate, potrivit unei comunicări oficiale din partea Teamnet.
-------
Senatorul PNL Paul Ichim cere autorităţilor să facă publice măsurile luate în urma anchetelor din 2011, privind activitatea Agenţiei Naţionale de îmbunătăţiri Funciare (ANIF), a Societăţii Naţionale de îmbunătăţiiri Funciare (SNIF) şi a Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Parlamentarul readuce în atenţie rezultatele anchetelor Corpului de Control al Ministerului Agriculturii de la aceea vreme, respectiv descoperirea unor "grave" nereguli în derulararea unor contracte între ANIF, SNIF, ADS şi mai multe companii. Potrivit senatorului, o parte din persoanele implicate se regăsesc şi astăzi în funcţii publice, iar unele dintre companiile vizate în acele dosare continuă să lucreze cu instituţiile statului.
"Din documentele puse la dispoziţie de specialiştii în domeniu, se pare că anumiţi băieţi deştepţi au gravitat total nedezinteresat în jurul MADR", a declarat Paul Ichim.
Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, cel care era la conducerea MADR în perioade anchetelor Corpului de Control, ne-a declarat: "Nu înţeleg de ce organele de drept nu iau măsuri faţă de o situaţie deja cunoscută, prin raporate bine documentate. Funcţionarii ANIF fraudează instituţia de ani de zile şi ocupă şi astăzi poziţii de conducere în jurul Ministerului Agriculturii".
Conform unei note oficiale din anul 2011, o serie de firme au beneficiat de protecţia directorul general al ANIF la acea vreme, Vilmos Lukacs, în obţinerea unor contract preferenţiale cu agenţia. Companiile menţionate în raport sunt Eurometal Construct, Fluid Prest, Petrol Roinvest şi Teamnet Internaţional.
Totodată, în 2010, Corpul de Control al ministrului Agriculturii a sesizat mai multe nereguli la nivelul SNIF privind cheltuirea fondurilor publice. Potrivit senatorului Paul Ichim, documentele arată că "băieţii deştepţi" provin din zona PSD, PC şi UDMR.
Domnia sa a detaliat: "O fi sau nu coincidenţă, dar observăm că documentul de control nota 205.236/20.09.2011 avertizează asupra directorului general Vilmos Lukacs, care şi-a împletit destinul cu domnul Tantzos Barna, de-a lungul anilor, la Agenţia Domeniilor Statului, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca director în Compania Naţională de Investiţii, iar, apoi la îmbunătăţiri funciare în Ministerul Agriculturii. Interesantă suprapunerea traseului activităţii profesionale între cele două personaje".
Reamintim că Alianţa pentru o Românie Curată îl descoperea pe Vilmos Lukacs în 2011, după declaraţia de avere, incompatibil cu funcţia de preşedinte ANIF, acesta având şi calitatea de consilier judeţean în Harghita şi administrator de societate la Roxmed Tech SRL Cernavodă.
Referitor la PC, Paul Ichim a declarat: "MADR este înţesat de personalul Logicons (99,977% deţinută de compania Grivco, deţinută de Dan Voiculescu) în prezent în faliment la Tribunalul Bucureşti, care a păgubit statul cu 802.142 lei, conform ANAF. Administratorul acestei firme în perioada 2006-2009 a fost Daniel Constantin. În prezent, personalul societăţii este angajat la MADR, respectiv Cristian Ionuţ Popa, pe funcţia de consilier, şi Carmen Giorgiana Ioaniţescu, pe cea de şefă de cabinet."
Senatorul PNL îl acuză pe actualul ministru al Agriculturii că şi-a impus persoane apropiate în posturi cheie în toate instituţiile subordonate, inclusiv la ADS, SNIF, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi (APRDP) şi Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).
Cazurile readuse în atenţie de senator sunt instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.
La DNA se instrumentează activitatea conducerilor SNIF şi ANIF Bucureşti în dosarele 35/P/2009 şi 401/P/2010 şi a Consiliilor de Administraţie ale acestora, cât şi a cea a ADS Bucureşti, în calitatea de acţionar al SNIF.
• Paul Ichim: "Totul pleacă de la dosarul ICA"
Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), al cărui apel urma să se judece ieri, fiind, însă, amânat, este punctul de pornire al dosarelor menţionate mai sus, potrivit lui Paul Ichim. Domnia sa susţine că dosarul ICA are, ca geneză, o Hotărâre de Guvern din 2002, semnată de Adrian Năstase, care a facilitat un câştig de 60.000.000 euro lui Dan Voiculescu, printr-o "privatizare frauduloasă". Ulterior, MADR a acreditat firme de consultanţă pentru proiecte europene din grupul Grivco. Acest fapt a fost sesizat şi de comisarul european Dacian Cioloş, care a precizat că "este îngrijorat" că firme deţinute de Dan Voiculescu au încasat în perioada, 2008-2010, 5 milioane euro de la MADR, mai arată senatorul.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a amânat, ieri, judecarea apelului în dosarul ICA, după ce şeful completului de judecată, Stan Mustaţă, a formulat o cerere de abţinere. Acesta ar fi fost implicat într-un alt caz privind fapte de corupţie ale unora dintre inculpaţii din dosarul ICA, potrivit surselor judiciare.
Tribunalul Bucureşti a decis, în septembrie 2013, condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare. Totodată, în acelaşi dosar, nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, o sentinţă similară fiind dată şi inculpaţilor Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Sorin Pantiş, Flavius Pop şi Vlad Săvulescu.
Totodată, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene, cu toţii judecaţi în acelaşi dosar, au primit câte cinci ani cu executare. La acea vreme, magistraţii au decis ca toţi condamnaţii să înapoieze Ministerului Agriculturii peste 60 de milioane de euro. Pe lângă acestă sumă, Dan Voiculescu ar trebui să returneze statului 135.000 de euro, bani ce reprezintă contravaloarea a 19 milioane de acţiuni ale ICA.