Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, a iniţiat şi a trimis spre consultare şi completare instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte creşterea considerabilă a veniturilor salariale ale angajaţilor din cadrul ministerului de resort, precum şi a angajaţilor din celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
"Este esenţial să ne concentrăm şi pe îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale militarilor noştri - activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaţilor civili din ministerul nostru, precum şi ale familiilor lor. Performanţa profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiţii de muncă la nivelul celorlaltor armate din ţările membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent şi prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanţa misiunilor pe care aceşti oameni le au. Din analizele efectuate la nivelul MApN, precum şi din discuţiile pe care le-am purtat cu personalul ministerului în unităţile pe care le-am vizitat în aceste prime şase luni de mandat, a rezultat cu claritate că există deficite importante de personal, că avem probleme serioase în ceea ce priveşte retenţia personalului de înaltă specializare. În lipsa unor măsuri oportune şi eficiente, aceste probleme se vor agrava în timp", motivează ministrul Vasile Dîncu iniţiativa de act normativ, conform unui comunicat de presă emis de MApN.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede acordarea indemnizaţiei de delegare/detaşare în cuantum dublu personalului militar, poliţiştilor, poliţiştilor de penitenciare şi personalului civil care participă la misiuni de instrucţie, exerciţii militare/poliţieneşti, trageri şi aplicaţii, în tabere sau în poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de cinci kilometri de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.
De asemenea, se doreşte ca, începând cu data de 1 iulie 2022, stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională să se facă la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de legea salarizării unice, 153/2017, pentru anul 2022.
O altă prevedere introduce posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deţinut pentru personalul militar, poliţişti şi poliţiştii de penitenciare.
Având în vedere că în unităţile Ministerului Apărării Naţionale personalului care execută muncă suplimentară peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptă permanent, activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum şi în situaţii de urgenţă, nu i se poate acorda timp liber corespunzător din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activităţi cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenite, proporţional cu timpul lucrat în aceste condiţii. De aceleaşi prevederi urmează să beneficieze şi personalul din instituţiile de apărare şi securitate naţională care desfăşoară activităţi similare.
Totodată, soldaţii şi gradaţii profesionişti vor avea dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcţie, în condiţii similare cadrelor militare în activitate. Cuantumul concret al compensaţiei va fi stabilit prin hotărâre de Guvern, la propunerea ministrului apărării naţionale, având ca bază criterii noi, aplicabile în mod similar, echitabil şi sustenabil pentru toate categoriile de personal militar.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost trimis spre consultare şi completare instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, urmând ca, la finalizarea acestui pas, să fie publicat pe pagina de internet a MApN, conform normelor de transparenţă legislativă şi înaintat pe circuitul de avizare, în vederea adoptării de Guvernul României.
Singurul fapt care nu este menţionat în comunicatul de presă emis de MApN este impactul bugetar pe care îl presupune implementarea viitorului act normativ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2022, 15:47)
Si pensionare la 45 ani ,ca e viata grea la popota.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2022, 16:28)
Si, americanii ce zic.
Americanii au investit in "restructurarea" armatei romane si au pus la dispozitia ei, intre anii 97 - 200..., sumele necesare acordarii "platilor compensatorii" pentru militarii romani care au primit suturi in fund cu Ordonanta 7. Incepand cu 2010, cu concursul lui Boc, Basescu, Seitan, Uderea, americanii au inceput sa-si recupereze sumele investite si sa ia inapoi cele 3-4 mii de dolari primiti de disponibilizati. Aceste sume au fost luate direct din buzunarul disponibilizatilor cu ocazia "recalcularii pensiilor nesimtite" prin legea lui Boc, Seitan, lege prin care "disponibilizatii au pierdut pana la 1/3 din pensiile avute si multi au ramas cu pensii, atunci in 2010, de cateva sute de lei. Castigatorii acestor manevre au fost securistii lui Boc si Seitan. Numai ca americanii nu s-au oprit atunci cand Romania a achizitionat capabilitati peste suma investita de ei in "restructurare" . Prin trepadusii lor de la minister si Casa de pensii, au continuat sa-i discrimineze pe disponibilizati, care, de 12 ani au pensii de mizerie in raport cu "guleratii" si rudele lor nou iesiti la pensie de prin structurile pe unde au fost oplositi. .. .
Asa ca Dincu, fara aprobarea americanilor nu va putea face nimic. Americanii mai au mult fier vechi, "performant" de vandut.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2022, 19:37)
Au căzut la datore militari de la apărare cât și de la interne , iar salariile și pensiile pe loc..
Ei dupa program , în zilele libere nu pot pleca unde vor , trebuie să ia aprobare etc
Nu am auzit de magistrați căzuți la datorie și nici jigniți sau amenințați la serviciu
Pt ei se poate orice și nu au responsabilități