ÎN CONTEXTUL RIDICĂRII SANCŢIUNILOR  Misiune economică românească în Iran, în prima jumătate a anului 2016

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2016

Misiune economică românească în Iran, în prima jumătate a anului 2016

Ţara noastră intenţionează să participe cu pavilion naţional la Project Iran, în perioada 24-27 aprilie 2016

Ridicarea embargoului Iranului poate genera dezvoltarea fluxurilor exporturilor româneşti pe această relaţie, ne-a transmis Biroul de Presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECMRA), referitor la solicitarea ziarului BURSA privind reluarea relaţiilor economice cu Republica Islamică Iran, în condiţiile ridicării sancţiunilor.

Potrivit autorităţilor noastre, dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Iran trebuie privită atât în context geopolitic, cât şi ca o consecinţă a relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

Reprezentanţii MECMRA ne-au transmis: "Evoluţiile pozitive înregistrate în derularea dialogului dintre Iran şi Occident au relevat justeţea strategiei MECRMA, conform căreia au fost întreprinse acţiuni de promovare a contactelor firmelor româneşti cu cele din Iran, fiind menţinut un dialog tehnic, posibil de valorificat în contextul relaxării sancţiunilor. MECRMA are în vedere continuarea aplicării acestei strategii, pentru consolidarea produselor exportate pe piaţă şi introducerea de noi bunuri şi produse".

În noua conjunctură creată prin ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, MECRMA a avut în vedere ocuparea postului de secretar economic al reţelei de reprezentare externă a MECRMA, în cadrul Ambasadei României la Teheran, care s-a realizat, începând cu sfârşitul lunii iulie 2015, şi elaborarea unui plan de acţiuni pe relaţia Iran, pentru identificarea, în afara firmelor exportatoare tradiţionale pe această relaţie, a unor agenţi economici noi interesaţi de exportul pe piaţa iraniană.

În acest context, MECRMA a reactualizat lista principalelor sectoare de interes pentru partea română unde pot fi identificate proiecte de cooperare: energie, material rulant (vagoane şi componente, boghiuri), piese de schimb pentru fabrici de ciment, maşini unelte, produse agro-alimentare etc.

Tot în contextul ridicării sancţiunilor, Ministerul Economiei a avut în vedere reluarea activităţii Comisiei mixte, ulterior identificării unor oportunităţi de cooperare concrete, pregătirea unei misiuni economice româneşti în Iran, în prima jumătate a anului 2016, cu scopul de consolidare a produselor româneşti tradiţionale şi promovarea altora noi; participarea cu pavilion naţional la manifestarea expoziţională Project Iran, în perioada 24-27.04.2016, eveniment specializat pentru materiale de construcţii şi servicii de antrepriză.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), prin Departamentul de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale (DCERI), susţine că a încurajat constant şi a acordat asistenţă dezvoltării relaţiilor de afaceri, cu respectarea reglementărilor Uniunii Europene cu privire la sancţiunile economice, referitor la relaţia cu Republica Iran.

Domeniile în care ţara noastră a derulat proiecte de cooperare economică cu Iran au fost reduse ca urmare a plasării sub embargo a unor ramuri în care România posedă expertiză de valoare: domeniul extracţiei petrolului şi gazelor naturale, industriei chimice şi petrochimice, industriei energetice, IT, electrotehnică, maşini unelte etc.

La 30 noiembrie 2015, volumul schimburilor comerciale bilaterale dintre România şi Iran a fost de 201,74 milioane USD, în creştere cu 109,04% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent , din care 191,43 milioane USD export românesc (creştere cu 111,11%) şi import 10,31 milioane USD (creştere cu 76,80%).

Principalele categorii de produse exportate au fost: vehicule şi echipamente auxiliare de transport (67,3 milioane USD, creştere cu 103%), cereale (50,8 milioane USD, creştere cu 254%), produse metalurgice (8,7 milioane USD, creştere cu 29,5%), instrumente şi aparate optice (6,4 milioane USD), produse alimentare (4,2 milioane USD, creştere cu 2064%), materiale plastice şi cauciuc (2,2 milioane USD, creştere cu 165%), produse chimice (1,3 milioane USD, creştere cu 94%), materiale textile (0,9 milioane USD, creştere cu 298%), mobilă etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb