ÎN CONTEXTUL VIITOARELOR ALEGERI Isărescu avertizează: Ispita promisiunii exagerate

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2010

Isărescu avertizează: Ispita promisiunii exagerate

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează populaţia să fie atentă la promisiunile ce ar putea apărea în următoarea perioadă, mai ales că alegerile urmează să aibă loc în curând.

"Nu este suficient să ai intenţii bune şi să vorbeşti bine la televizor, capcana populismului ne pândeşte şi este aproa-pe dominantă în discursul public de astăzi şi este exact drumul spre iad. Ris-cul ne pândeşte pentru că alegerile se apropie şi tentaţia de a promite mai mult decât poate acorda economia este mare", a declarat Isărescu, precizând că România este singura ţară din Uniunea Europeană unde numărul de pensionari votanţi depăşeşte cu mult numărul contribuabililor votanţi, fapt ce atrage grupările politice în tentaţia promisiunilor nefundamentate.

Guvernatorul Băncii Naţionale a arătat că, în final, rolul factorului politic este să găsească un echilibru între ceea ce se poate şi ceea ce se doreşte şi să echilibreze în timp povara fiscală pe generaţii.

Isărescu a continuat critica asupra discursului public, arătând că dezbaterile privind deficitul bugetar se poartă "de parcă cineva aruncă cu bani din cer", iar problema este tratată cu o nonşalanţă "extraordinară".

"Problema datoriei publice nu este trecută nici măcar pe umerii generaţiei viitoare, ci pe umerii altcuiva. Apare ca o povară care nu vine în urma deciziilor noastre", a adăugat oficialul băncii centrale, subliniind, încă o dată, că nu am ieşit din recesiune.

"Ieşirea din criză este o chestiune de costuri fiscale şi financiare, de a nu mai face greşeli. Dacă vrem să ieşim din criză adoptând soluţiile pe care le-am avut şi înainte, înseamnă că nu am învăţat nimic", a conchis Isărescu.

Deficitul bugetar a ajuns după primele opt luni ale anului la 20,9 miliarde de lei, echivalentul a 4,09% din PIB, după ce a urcat în august cu aproape un miliard de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb