În contul datoriilor la "Petrom", "Rafo" Oneşti ar presta gratuit

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii / 14 aprilie 2004

Rafinăria "Rafo" Oneşti şi-ar putea stinge datoria de aproape 1.500 de miliarde de lei către SNP "Petrom" prin procesarea gratuită a ţiţeiului SNP din bazinul Moldova, în ur-mă-torii trei ani. Paul Ivaşcu, directorul general al "Rafo", ne-a declarat că propunerea făcută de "Rafo" conducerii SNP re-prezintă un plan perfect viabil şi el a fost agreat, în principiu, de către administratorii "Petrom". Practic, varianta prezentată de "Rafo" prevede ca rafinăria să lucreze gratis o săptămînă pe lună pentru SNP, în următorii trei ani. Surse din Ministerul Economiei şi Comerţului, ac-ţionarul majoritar al SNP, susţin că "Petrom" are constituite ga-ranţii reale imobiliare în valoare de 1550 de miliarde de lei la "Rafo", garanţii care acoperă integral datoria rafi-năriei. Sursele amintite au confirmat negocierile purtate cu acţionarii "Rafo" pentru recuperarea creanţelor, însă spun că acestea nu au fost finalizate încă. "Oricum pro-blema datoriilor < Rafo > va fi reglementată pînă la privatizarea SNP", mai susţin sursele citate. Mai multe firme din Grupul Tender au preluat anul trecut datoriile "Rafo", angajîndu-se să stingă datoria rafinăriei către SNP prin prestarea de servicii.

"Noi am solicitat suspendarea contractului dintre SNP şi firmele grupului Tender pe o perioadă de de 36 de luni, timp în care noi să ne plătim datoriile către < Petrom > prin procesarea ţiţeiului SNP din bazinul Moldova", explică Paul Ivaşcu.

Acţionarii "Rafo" vor discuta la sfîrşitul acestei luni asupra propunerii conducerii rafinăriei privind achiziţionarea unor active (bunuri mobile şi imobile) şi deschiderea de puncte de lucru în locaţiile achiziţionate. Bunurile imobile ce vor fi cumpărate de "Rafo" vor fi destinate realizării reţelei de staţii de distribuţie. Strategia "Rafo" pe următorii doi ani prevede realizarea unei reţele de 80 de staţii de distribuţie, pentru care vor fi alocate aproximativ 45 de milioane de dolari, precum şi construirea de depozite zonale pentru carburanţi.

Acţionarii urmează să decidă, de asemenea, asupra participării "Rafo" la capitalul social al societăţii "Top Oil" şi a achiziţionării de către rafinărie a părţilor sociale deţinute la "Rafo Electroserv AMC" SRL de către persoane fizice. Principalii asociaţi ai firmei "Top Oil" sînt "Tender" SA - cu o participaţie de 50% şi VGB Invest - 40%. VGB Invest face parte din acţionariatul "Balkan Petroleum", firmă care deţine în prezent peste 90% din capitalul "Rafo". Conducerea "Rafo" mai propune acţionarilor vînzarea părţilor sociale pe care rafinăria le deţine la societăţile "Rafo Trans" SRL şi "Iaco Invest" SRL. "Iaco Invest" este o companie fondată de Corneliu Iacobov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb