Actualizare 10:24
Fostul vicepreşedinte al BRD Sorin Popa va fi cercetat sub control judiciar în dosarul privind acordarea ilegală de credite, au hotărât procurorii DIICOT, după ce l-au audiat ieri pe acesta, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
(A.C.)
-----------
Sorin Popa, fostul vicepreşedinte al BRD, a spus că nu este vinovat "cu absolut nimic" şi a acuzat presa că a "vehiculat atât de multe lucruri neadevărate", ieri dimineaţă, când s-a prezentat la sediul DIICOT, pentru audieri, în dosarul fraudării BRD cu 44 milioane de euro.
Surse judiciare ne-au declarat că lui Sorin Popa urmau să îi fie aduse la cunoştinţă acuzaţiile de înşelăciune şi abuz în serviciu, însă DIICOT nu a transmis rezultatele audierilor, ieri, până la închiderea ediţiei.
Sorin Popa a respins ideea că urma să fie pus sub acuzare. "De ce spuneţi că voi fi pus sub acuzare?
Dumneavoastră din presă care aţi vehiculat atât de multe lucruri neadevărate puteaţi să întrebaţi înainte să vehiculaţi aşa ceva", a declarat fostul vicepreşedinte BRD pentru un post de televiziune.
De asemenea, acesta a mai spus: "Minciuna are picioare scurte şi frica naşte monştri", părând că doreşte să transmită un mesaj.
Întrebat dacă este vinovat, Sorin Popa a spus: "Cu absolut nimic".
Fostul vicepreşedinte BRD nu s-a prezentat la DIICOT, în mai, atunci când au fost audiaţi inculpaţii din dosar.
Atunci, procurorii au anunţat că au început urmărirea penală faţă de toţi cei 28 de suspecţi din dosarul BRD, printre care se găsesc Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, dar şi Adrian Sârbu, patronul Mediafax, şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu. Prejudiciul total adus băncii este de 43,5 milioane euro.
Dosarul este disjuns din celebra anchetă asupra bancherilor iniţiată de DIICOT în anul 2012, în care 56 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar prejudiciul adus băncii a fost stabilit la peste 80 de milioane de euro. În acel caz au fost audiate şi nume grele, printre care se numără Gheorghe (Bebe) Ionescu, cuscrul preşedintelui Traian Băsescu, fostul preşedinte al BRD-GSG, Patrick Gelin, dar şi Sorin Popa, la vremea aceea vicepreşedintele boardului de la Paris al BRD Group Societe Generale.
Conform comunicatului DIICOT din mai, în perioada 2008-2012, suspecţii au constituit un grup infracţional organizat iniţiat de Remus Truică, ce a avut ca scop obţinerea unor credite de la BRD cu documente de evaluare nereale. Din acest grup au făcut parte persoane cu funcţii de conducere în bancă şi în comitetul de credit al băncii, dar şi persoane cu funcţii de conducere în agenţii, notari, evaluatori şi oameni de afaceri. Procurorii acuză că, în total, au fost luate 17 credite, toate nerambursate. Din acestea, 15 credite au beneficiar real pe Remus Truică, deşi au fost luate prin diferite persoane interpuse, conform DIICOT.
Truică a fost audiat din nou la începutul acestei luni.
Potrivit sursazilei.ro, Adriean Videanu a fost invocat şi el ca beneficiar al influenţei pe lângă şefii din BRD pentru primirea de credite în dosarul bancherilor iniţiat de DIICOT în 2012.
Directorul BRD Groupe Société Générale, Philippe Lhotte, spunea, în mai, că sunt vizate dosare vechi pe care le-a adus la cunoştinţa anchetatorilor acum trei ani, el declarându-se, totuşi, surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori adjuncţi în funcţie: "Această anchetă se referă la dosare vechi, pe care le-am adus la cunostinţa organelor de cercetare acum aproape trei ani şi care privesc fapte descoperite de serviciile de control intern ale BRD şi Societe Generale. Impactul financiar referitor la aceste dosare a fost integral acoperit cu provizioane în acel moment. Sunt totuşi foarte surprins de cercetarea în acest dosar a doi directori generali adjuncti în funcţie, împotriva cărora, în mod evident, BRD nu a depus nicio plângere şi în care îmi păstrez toată încrederea. Sunt optimist în privinţa evoluţiei dosarului în ceea ce îi priveşte. BRD va continua să colaboreze cu maximă transparenţă cu autorităţile pentru finalizarea acestui dosar".
Acuzaţiile aduse celor 28 de inculpaţi din dosar sunt săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani, instigare la înşelăciune, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.