În fond, ce contează în Istorie?

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 27 ianuarie 2020

Cristian Pîrvulescu

Pneumonia din Wuhan (aşa cum a fost popularizată de mass media epidemia de coronarvirus 2019-NCoV izbucnită în decembrie 2019, în oraşul Wuhan din centrul Chinei) aduce în atenţie alte epidemii care au influenţat Istoria. În ceea ce priveşte Pneumonia din Wuhan, mulţi vor fi tentaţi să considere că totul este o exagerare mediatică, acuzând o dramatizare de dragul ratingului. Căci după ce am avut de face cu epidemii de SIDA, Ebola, gripa porcină (H1N1) şi SARS (sindromul respirator acut sever), pneumonia din Wuhan, cu rata sa de 2,5 îmbolnăviri la o persoană contaminată pare un fapt divers. Şi, în fond, epidemiile de coronarvirus, precum SARS din 2002 şi MERS din 2012, au făcut mai puţin de 1000 de victime. Dar dacă nu s-ar fi intervenit prin politici publice, rezultatul ar fi fost acelaşi?

În 2018 s-a comemorat un secol de la sfârşitul Primului Război Mondial, iar la noi Marea Unire. Dar tot atunci se aniversa un alt eveniment, despre care s-a scris mai puţin, dar care a ucis mult mai multe persoane şi a avut un impact cel puţin la fel important precum războiul: "gripa spaniolă". Dacă războiul a făcut aproximativ 40 de milioane de victime, în ce priveşte "gripa spaniolă" se crede că ar fi murit cel puţin 60 de milioane de oameni, dar există estimări credibile care vorbesc de aproape 100 de milioane de victime, deci aproximativ 2% din populaţia lumii. Cele patru valuri ale epidemiei, numită "gripa spaniolă" nu pentru că ar fi originară din peninsula Iberică, ci pentru că în Spania neutră, unde nu funcţiona cenzura de război, se putea scrie liber despre aceas­tă epidemie, au durat cel puţin din primăvara anului 1918 până la sfârşitul anului 1920, deşi studii recente sugerea­ză că epidemia ar fi putut începe mai devreme şi ar fi fost originară tot din Orientul Îndepărtat. Efectele economice şi sociale ale acestei epidemii au influenţat indiscutabil istoria de după război. Nu am găsit date fiabile privind situaţia din România - ştim însă că generalul Eremia Grigorescu a fost una din victime - dar în Bulgaria au fost mai mult de 50.000 de victime în 1918-1919, iar în toamna anului 1918 Ungaria ar fi fost devastată de epidemie (http://elsovh.hu/english/the-autumn-of-1918-the-spanish-flu-devastates-hungary/). La nivel mondial, impactul epidemiei de gripă spaniolă a fost sever, mai ales în comunităţi de popoare indigene care au fost decimate, în special în Alaska. Pe de altă parte, câteva insule din Pacific au reuşit să pună în carantină vizitatorii şi au scăpat complet. Unii istorici consideră că pandemia de la sfârşitul războiului a jucat un rol semnificativ în mobilizarea mişcărilor de eliberare din Africa, ca o reacţie la faptul că administraţiile coloniale au concentrat resurse asupra europenilor, au abandonat autohtonii.

Dar, în linii mari, nici politicienii, nici istoricii nu au ştiut sau nu au vrut să ia în considerare efectul politic al pandemiei. Stereotipurile şi falsele teorii cu care lucrau şi lucrează şi astăzi ar fi fost puse la grea încercare de un inamic invizibil, deci inexistent.

Şi totuşi, deşi pentru unii nevăzute, bolile cauzate de viruşi au influenţat, ba chiar au determinat istoria. Un exemplu care are consecinţe până astăzi: eşecul Scoţiei în afacerea Darien. În 1698, Compania scoţiană de Comerţ cu Africa şi Indiile a pornit în aventură, încheiată tragic doi ani mai târziu, a stabilirii unei colonii scoţiene în Istmul Panama, mai precis în golful Darien. Iar în mare parte eşecul acestei expediţii s-a datorat unei epidemii devastatoare. Ori, cum Compania Scoţiei controla aproximativ 20% din totalul banilor care circulau în Scoţia, eşecul ei a dus la o ruină financiară care a contribuit direct la adoptarea Actului Uniunii cu Anglia, din 1707. Act care este pus în discuţie astăzi odată cu Brexit-ul.

De fapt, este o evidenţă bazată pe fapte: epidemiile au influenţat şi vor influenţa istoria. Şi, implicit, politica! Şi cum specialiştii avertizează că vor mai exista epidemii severe cu virusuri gripale, problema combaterii lor este crucială. De aceea experienţa de acum un secol cu epidemia de gripă spaniolă este importantă. Căci, deşi medicina a făcut progrese în tratarea bolilor contagioase şi au fost între timp inventate antibiotice pentru tratarea infecţiilor care afectează organismele slăbite de gripă, nu există încă un remediu pentru combaterea infecţiilor virale. Vaccinul - atât de atacat de conspiraţionişti şi fanatici religioşi - poate fi o soluţie, dar doar după izolarea tulpinii. Până la urmă, remediile ţin de politici publice privind creşterea nivelului de trai şi gradului de salubritate publică şi privată. Pe de altă parte, războaiele şi valurile de refugiaţi provocate de aces­tea, ca şi de schimbarea climatică, pot fi cauza apariţiei sau răspândirii unor noi epidemii. Politica nu poate fi doar reactivă, ci ar trebui să fie pro-activă, dar pentru aceasta ar fi nevoie de politicieni care să-şi înţeleagă menirea! Ori, în epoca "domniei opiniei" politicienii nu mai sunt interesaţi de binele public, ci de socrul din sondaje!

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. este neglijată de "socrul din sondaje"?

    Cu 1500 lei salar în multinaționalele din țară ești condamnat la strâns cureaua, igienă mai puțină iar carte spre deloc?

    O dată leproși erau izolați iar azi nu se știe câți bolnavi de x boală sunt?  

    1. Multi destepti spun ca putem rezolva lipsa fortei de munca din economie prin aducerea de lucratori chinezi, priceputi nevoie mare si harnici de tot pe salarii/pretentii mici.

      Unii sustin ca acestia ne-ar rezolva urgent si autostrazile, cu bani mai putini decat manaresc politicienii la "licitatile publice". Cred ca toti acestia sunt niste copii care inca se joaca cu jucariile numite chinezarii.

      Oare din ce partid face parte acest ""socrul din sondaje" ? Si ce scor o fi obtinut?

      Pe cine sa intrebam: redactia Bursa sau autorul?!. 

      doctorii și farmaciile, întotdeauna eșuează în lupta cu virusurile Deoarece niciodată nu au înţeles că virusurile sunt pachete de energie, care se atașează ei înșiși de aminoacid și creează un asemenea haos.

      Virusurile.. ele.

    in Istorie conteaza in mod corelat anticiparea, viziunea, strategia, bunatatea si dragostea fata de oameni.

    restul e un cacat pe batz! Restul e relativitate pura, praf in vant!  

    Ceea ce omul a făcut altor animale, care, în schimb, îşi trec emoțiile înapoi la noi, însă acestea sunt atât de puternice, încât nu le putem gestiona. Acum ne putem imagina ce le-am făcut acestor creaturi ale Domnului.

    Am văzut asta în Africa cu peștii și nu mă surprinde că ei spun că a apărut de la pești, sau într-un oraș 

    pescăresc, din mare și spun că ei cred că provine de pe piața de pește. Asta poate fi foarte corect. Depinde 

    ce le-au făcut pescarii peștilor, în dezvoltarea lor. Ce le-a fost făcut acestor pești, încât emoția lor să se 

    transmită celulei, prin virus la om. Dar poate că este o combinație a diferitelor animale din captivitate și din atâtea alte condiții oribile, încât acest virus este o energie colectivă a două, trei animale împreună (eventual mai multe). Ceea ce le-am făcut greșit acum ni se întoarce.

    1. Acum îi blamaţi pe americani, că ei ar fi adus-o, sau câinii ar fi creat-o, că provine din orice excremente

      de animale. 

      Important este că se transmite prin aer şi este bazat pe emoție şi înr-un fel soluția este simplă. Dar ne va 

      învăța ceva nou? Sau din când în când, trecem de la un virus la altul, deoarece i-am rănit pe alții, încât în 

      mod normal, se întoarce. 

      Emoția lor este conectată cu aminoacidul vieții, deci ei sunt conectați cu noi. Şi doar dacă, într-o zi, 

      lumea științifică nu se mai uită doar la cei afectaţi, ci se uită la numitorul comun al emoției celor care lau luat, care au fost infectați, sunt absolut sigur că vor descoperi că 99,99% din cei care s-au infectat ori 

      s-au îmbolnăvit, au mai mult sau mai puțin, aceiași intensitate a bolii emoționale ca cea a animalului.

      Acesta este unul din motivele pentru care nici un antibiotic nu funcționează, deoarece ceea ce noi numim viruși, sunt conectați cu emoțiile, iar medicina și lumea farmaceutică nu are materiale, medicamente pentru emoție, pentru energia ei.

      Energia emoției este un câmp dinamic, iar tehnologia Gans este singura soluție împotriva virușilor. 

      Acum înțelegem. Suntem rupți de lumea științifică a Universului, iar acum înţelegem cum putem înţelege și aplica tehnologia o tehnologie simplă, deoarece în realitate nu avem nevoie să mergem în dimensiunea fizică, ci trebuie să rezolvăm problema în dimensiunea emoțională. 

      Umanitatea este foarte norocoasă, deoarece acest tip de viruși sunt mono catenari, legați direct de emoții. Dacă era dublu catenar, în fundalul celui mono catenar, am fi avut pesta pe care am văzut-o în Europa, numită ciuma neagră. Deoarece era unul dublu catenar pe fundalul unuia mono catenar și atât de mortal. 

      Poate că acesta este un avertisment dat armatelor noastre, guvernelor noastre, pentru a începe să se gândească la grija față de animale, într-un mod uman, încât ele să fie fericite cu existența lor și atunci nu vom mai vedea viruși. Nici un virus. SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) sau orice nume le dăm.

      Deci, tehnologia Gans a Fundației Keshe este soluția. Indiferent de intensitatea lor. Avem antibiotice pentru orice altceva, iar acum avem tehnologia Gans pentru viruși. 

    1. De ce în acelaşi pahar, GANS combinat?

    ? Pentru ca aminoacizii şi GANS- urile să fie interconectate, să aibă un numitor comun. 

    ? Pentru simplitate. 

    ? Fără costuri suplimentare 

    2. De ce pahar de sticlă şi nu de plastic? 

    ? Sticla este relativ neutră. 

    ? Nu este nevoie de H şi de C ( CO2 necesar în cantitate mica). 

    ? Pentru simplitate, nu apare dilema care tip de plastic. 

    ? Fără costuri suplimentare (oricine are un pahar în casă) 

    3. De ce nanoacoperire cu flacără? 

    ? Este mai la îndemână. 

    ? Este mai simplă, nu are nevoie de cheltueli şi precauţii suplimentare. 

    ? Este mai rapidă şi corespunde situaţiei de urgenţă. 

    4. De ce se atinge stratul nano cu mâna, nu se folosesc mănuşi? 

    ? Se transferă aminoacidul propriu pentru o mai bună conexiune. 

    ? Pentru a nu da impresia de substanţă periculoasă pentru cei neavizaţi. 

    5. De ce se aduce sârma de Cu la roşu pentru realizarea stratului nano? 

    ? Pentru siguranţă. Formarea stratului nano se obţine prin ridicarea temperaturii cuprului până 

    ajunge în stare lichidă, apoi în stare de vapori, la suprafaţa cuprului şi revene pe cupru, la o 

    anumită distanţă de suprafaţă, când se răceşte (se mută flacăra). Deci este punctul puţin înainte 

    de înroşire, când cuprul devine auriu, strălucitor. Acest procedeu este foarte greu de realizat de 

    o persoană neexperimentată. Este nevoie chiar de talent pentru o nanoacoperire perfecta. 

    Avănd în vedere că procedura se adresează inclusiv omului de pe stradă, gospodinelor, sau altor 

    categorii cu mai mult sau mai puţină îndemânare, s-a dat un reper sigur, înroşirea sârmei, 

    pentru siguranţa de a fi ajuns, chiar dacă s-a depăşit acel punct. Dar având în vedere că avem 

    un cablu liţat, firele interioare, parţial au ajuns la temperature optima. Deci nu vom avea un 

    nano perfect dar suntem siguri că vom avea parţial un strat nano, chiar dacă este discontinuu. 

    6. De ce cu curent? 

    ? Pentru rapiditate, pentru urgenţă. 

    ? Este nevoie de un GANS slab, pentru golirea virusului. 

    ? Pentru a produce mai mult GANS de ZnO2 şi mult mai puţin CO2. 

    ? Pentru a produce mai repede GANS de CuO2. 

    7. De ce apă de la canal? 

    ? Pentru simplitate. 

    ? Fără costuri suplimentare 

    ? Este apa cu care probabil am crescut, conţine elementele cu care ne-am obişnuit, eventual şi 

    alte elemente ajutătoare. 

    8. De ce sare de bucătărie? 

    ? Pentru simplitate. 

    ? Fără costuri suplimentare. 

    ? Nu peste tot, în lume, este iodată. 

    9. De ce 15 % sare? 

    ? Pentru productivitate. 

    ? Pentru siguranţa că este peste 3-5% 

    ? Similitudine cu salinitatea oceanului planetar, când a apărut viaţa, iniţial. 

    Atenţie : 

    Curăţaţi foarte bine zincul de la baterii. Bateria zinc carbon conţine dioxid de mangan MnO2 (negru) [oxidant, 

    nociv] şi clorură de amoniu (ţipirig) NH4Cl (pastă) [iritant, nociv].

    Bateria trebuie să fie nouă, să nu fie Zn-ul corodat. 

    Mulțumim, avem nevoie de mai multe articole de acest fel , chiar mai aprofundate dpdv economic. Nu am cunoștințe economice, doar o facultate tehnică și psihologia. Mă interesează principiile economice de redresare dupa gripa spaniola și ce s-ar putea face in realitatea actuala, în care monetarul nu mai depinde de rezervele de aur ale fiecărei țări. Ce soluții se vor propune, pt că ceea ce a fost până acum nu vă mai fi și de acum încolo!?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb