În iunie, totalul activelor nete al SIF-urilor s-a diminuat cu 2,6% , faţă de mai

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 iulie 2006

Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) înregistrau, la finele primului semestru al acestui an, un total al activelor nete de 6,52 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 2,6 % faţă de nivelul activelor nete înregis-trat la finele lunii anterioare, dar cu 28,6% mai mare decât cel înregistrat la finele anului 2005. Exprimat în moneda unică europeană, sumă activelor nete ale SIF-urilor era la finele lunii iunie de 1,827 miliarde, înregistrând astfel o creştere pe primul semestru a.c. cu 32,5%.

Scăderea pe ansamblu a activelor nete şi în luna iunie este de fapt o continuare a trendului din luna anterioară şi se datoarează în principal corecţiilor suferite în această perioadă de acţiunile tranzacţionate pe piaţa bursieră.

Aceste corecţii suferite de acţiunile din portofoliile SIF au influenţat direct nivelul investiţiilor financiare pe termen scurt, nivel care pe ansamblul celor cinci SIF s-a diminuat cu 5,3% faţă de luna anterioară, iar cel al acţiunilor cotate din portofoliu s-a diminuat cu 5% faţă de aceeaşi perioadă.

Reducerea activelor nete privită pe fiecare SIF în parte, nu este uniformă, având variaţii destul de importante şi acest lucru se datorează în principal nivelului de depreciere a portofoliilor de acţiuni cotate deţinute de fiecare SIF în parte astfel: portofoliul de acţiuni cotate la SIF Banat-Crişana la finele lunii iunie înregistra -7% faţă de luna anterioară, iar nivelul depozitelor bancare înregistra -13% faţă de luna mai, la SIF Moldova nivelul acţiunilor cotate din portofoliu înregistra - 4,3% faţă de luna anterioară interval în care depozitele bancare s-au redus cu peste 39%. La SIF Transilvania, însă, cu toate că nivelul acţiunilor cotate era -5,2% faţă de luna mai, volumul depozitelor bancare era la finele lunii iunie cu 45% mai mare decât luna anterioară. SIF Muntenia înregistra la finele lunii raportate un nivel al deţinerilor de acţiuni cotate cu -2,9% mai mic decât luna anterioară iar depozitele bancare erau cu -22,8% mai mici faţă de aceeaşi perioadă, iar în final, nivelul acţiunilor cotate din portofoliul SIF Oltenia înregistra la finele lunii iunie -5,3% faţă de luna anterioară, în acelaşi interval depozitele bancare înregistrând -6,4%.

Aproape toate SIF (excepţie SIF Transilvania) şi-au redus, în unele cazuri semnificativ, deţinerile în depozite bancare şi acest lucru s-a datorat în principal faptului că după intrările de numerar din dividende încasate din luna precedentă şi plasarea lor rapidă în instrumente financiare care de regulă au fost depozite bancare, s-a produs o reorientare a acestora spre piaţa de capital.

În privinţa deţinerilor celor cinci SIF-uri din capitalul social al unor societăţi listate atât la Bursa de Valori Bucureşti cât şi pe RASDAQ, se remarcă constanţa cu care SIF Oltenia excelează la acest capitol, având la finele lunii raportate deţineri în valoare de peste 1,6 miliarde de lei din acestea peste 81% reprezentând imobilizări financiare pe termen scurt.

La polul opus, cu cele mai mici deţineri se găseşte: SIF Muntenia, însumând 1,08 miliarde de lei din acestea, peste 94% fiind imobilizări financiare pe termen scurt şi SIF Moldova cu 937,4 milioane de lei, din care peste 71% sunt imobilizări financiare pe termen scurt.

La finele lunii iunie, deţinerile de titluri de stat înregistrează o scădere cu peste 27% faţă de luna anterioară, astfel că de la 19,2 milioane de lei, nivelul aces-tora a ajuns la 13,9 milioane de lei. Scăderea aceasta se datorea-ză în principal faptului că în luna iunie SIF Moldova a redus de la 5 milioane cât avea în luna mai, la zero deţinerile de astfel de instrumente. Şi volumul deţinerilor în depozite bancare a crescut în luna raportată cu 9,8% pe total SIF cu 2,2% faţă de luna anterioară, ajungând până la 295,3 milioane de lei sau 4,1% din activele totale SIF.

Nici luna aceasta obligaţiunile municipale şi corporative nu ocupă o pondere însemnată în totalul portofoliului celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare, reprezentând la finele lunii doar 0,48% din total active. Faţă de luna anterioară la acest capitol nu s-au produs schimbări semnificative.

În luna iunie, acţiunile tuturor celor cinci SIF s-au tranzacţionat cu discount acesta variind între -32,5% la SIF Oltenia şi -6,4% la SIF Muntenia.

Urmărind evoluţia preţului de închidere din anul acesta, se constată că cea mai mică corecţie au înregistrat-o acţiunile SIF Transilvania cu -13,8%, urmate de cele ale SIF Banat-Crişana cu - 21,6%, SIF Oltenia cu - 23,7%, SIF Muntenia cu -24% şi SIFMoldova cu -28%.

Calculat în baza nivelului profitului net/acţiune înregis-trat la finele lunii iunie, cel mai bun nivel al PER îl înregistrează SIF Oltenia (12,4) şi SIF Muntenia (12,5). Nivelul de capitalizare cumulat pe cele cinci SIF, atins la finele lunii iunie a fost de 5,07 miliarde de lei, adică cu 22% mai mic decât volumul total al activelor nete. Exprimată în moneda unică europeană, capitalizarea la finele acestei luni a fost de peste 1,4 miliarde de lei.

În perioada analizată, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această lună tranzacţionându-se pe fiecare din ele 8,34%, respectiv 7,36% din capitalul lor social, în cuantumul a 12.181 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 13.258 tranzacţii pe SIF Oltenia. Din acest punct de vedere, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc în luna iunie 9.980 tranzacţii ce au însumat 2,56% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb