ÎN LIPSA UNEI OFERTE PRIVIND CREŞTERILE SALARIALE Siderurgiştii gălăţeni, îmbiaţi, din nou, cu bonusuri

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii / 25 ianuarie 2013

Siderurgiştii gălăţeni, îmbiaţi, din nou, cu bonusuri

Deşi cele 60 de zile legale prevăzute pentru desfăşurarea negocierilor au trecut, reprezentanţii salariaţilor şi administraţia ArcelorMittal Galaţi nu au reuşit să semneze contractul colectiv de muncă pentru 2013. Cu toate acestea, cele două părţi nu renunţă la cereri, programându-şi încă două întâlniri.

Ilinca Diaconu, reprezentantul singurului sindicat - Solidaritatea Metal - prezent la negocieri, a declarat: "După discuţiile purtate miercuri s-au schimbat puţin lucrurile, în sensul că administraţia ne-a mai propus un bonus, astfel încât, în prezent, oferta conducerii combinatului este: un bonus de 2% din venitul salarial brut pe 12 luni acordat de la 1 ianuarie, altul similar de la 1 iulie plus unul de 1,5% din decembrie condiţionat de rezultatele financiare". Însă, atât reprezentanţii salariaţilor cât şi cei ai sindicatului prezent la discuţii nu au fost de acord cu oferta administraţiei. Mai mult, la cererile cunoscute până acum sindicaliştii au mai cerut şi majorarea salariului minim din combinat cu 50 de lei peste valoarea salariului minim pe economie din România.

"Noi am refuzat din start oferta administraţiei şi cerem o creştere de cel puţin 5%", a mai spus Ilinca Diaconu.

Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii salariaţilor - susţinuţi de sindicatul Siderurgistul AMG - care însă pe lângă o creştere salarială cu şapte procente mai doresc şi majorarea primelor de Paşti şi Crăciun la 200 de lei şi cea de vacanţă la 500 de lei.

Salariile siderurgiştilor nu au mai fost majorate din 2011, administraţia invocând la negocieri efectele crizei economice. Tot din cauza pierderilor, siderurgiştii nu au primit nici bonusul de 2,5% promis pentru decembrie 2012.

Liderul de sindicat Gheorghe Tiber: "În 2013, vom fi la mila conjuncturilor de pe piaţa mondială"

Aceasta este părerea liderului sindicatului Solidaritatea Gheorghe Tiber care a explicat, în termeni generali, care va fi situaţia combinatului de la Galaţi. Deşi este pentru prima dată când nu a putut participa la negocierea contractului colectiv de muncă, domnia sa nu este deloc surprins de modul în care decurg discuţiile dintre cele două tabere. "Salariaţilor nu le-a mai majorat salariul de câţiva ani, însă ei şi-au adaptat preţurile adăugând inflaţia. Oricum eu cred că aceste negocieri se vor finaliza cum este mai bine pentru Mittal şi mai rău pentru salariaţi", a spus Tiber. Mai mult, liderul sindicatului Solidaritatea a spus că din informaţiile pe care le deţine 2013 nu se anunţă a fi un an prea bun pentru metalurgia românească, cu atât mai mult pentru ArcelorMittal Galaţi. "Având în vedere că politica adoptată până acum de conducerea combinatului ne aşteptăm ca şi în acest an lucrurile să meargă la fel. Probabil în primul şi cel mult al doilea trimestru lucrurile vor fi un pic mai bune. Din informaţiile pe care le avem, se aşteaptă o serie de comenzi din Brazilia, când este posibil să fie pus în funcţiune încă un furnal la Galaţi. Însă, în a doua parte a anului, cred că suntem la mila conjunc­turilor de pe piaţa mondială. Şi asta şi pentru că, din câte am observat, ArcelorMittal Galaţi a menţinut preţurile mai ridicate şi a micşorat producţia la sub 2 milioane de tone pe an, în schimb cei din Turcia sau din China au preţuri mai bune", a declarat Gheorghe Tiber.

La sfârşitul anului trecut, însuşi Bruno Ribo, directorul combinatului de la Galaţi, a apreciat că anul 2013 va fi la fel de dificil ca şi anii anteriori. Mai mult, în acel moment, estima Bruno Ribo că una dintre principalele pieţe de desfacere a ArcelorMittal, respectiv Turcia, începe să fie impactată de dificultăţile crizei economice care se resimt în Europa şi se pare că au ajuns şi în această ţară. În aceste condiţii, producţia ArcelorMittal Galaţi a scăzut la 1,6- 1,7 milioane de tone de oţel pe an, valoare care se va menţine şi anul acesta. "Pentru 2013 nu vom fi în poziţia de a face lucruri extraordinare", a mai punctat directorul general al combinatului de la Galaţi.

ArcelorMittal închide şase unităţi de producţie din Belgia, unde va concedia 1.300 de oameni

Grupul siderurgic ArcelorMittal va închide definitiv şase instalaţii de producţie şi finisare a oţelului din regiunea Liege din estul Belgiei, măsură care va afecta 1.300 de anagajaţi, din cauza înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa europeană. ArcelorMittal "recunoaşte că acest proiect va fi foarte dificil pentru angajaţi şi pentru regiune, întrucât va afecta 1.300 de persoane, şi se anga­jează să găsească o soluţie acceptabilă din punct de vedere social", se arată într-un comunicat al grupului, citat de Mediafax.

Grupul s-a obligat pe de altă parte să reorganizeze cinci linii principale de producţie şi alte şapte linii flexibile pentru producţia şi finisarea oţelului de la Liege. Liniile flexibile vor fi utilizate sau oprite în funcţie de cerere.

"Din păcate, perspectivele economice s-au înrăutăţit, începând din octombrie 2011", a explicat ArcelorMittal decizia de a închide cele şase unităţi de producţie, menţionând res­tructurările care au loc şi în sectorul automobilelor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb