ÎN LOC DE DONAŢIE DOAR PENTRU STAT, "Franklin Templeton" cere dividend pentru toţi acţionarii "Romgaz"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 22 noiembrie 2010

Mark Mobius

Mark Mobius

Dacă va fi aprobată propunerea FT, "Romgaz" va trebui să scoată şi mai mulţi bani din conturi

Aministratorul Fondului Proprietatea, "Franklin Templeton", vrea să împiedice, din nou, planurile Guvernului să obţină o donaţie de 400 de milioane de lei de la "Romgaz", după ce a reuşit să oprească un demers similar al autorităţilor, luna trecută.

Donaţia de 400 de milioane de lei a fost inclusă din nou pe Ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor "Romgaz" programată pe 22 noiembrie.

Mark Mobius, preşedintele executiv al "Templeton Emerging Markets Group" a declarat: "Suntem foarte alarmaţi să vedem această propunere trecută în Convocatorul AGA. Subiectul donaţiei ridică semne de întrebare foarte serioase privind existenţa unui conflict de interese la Romgaz întrucât Guvernul român, prin Ministerul Economiei, cel mai mare acţionar al companiei, încearcă să se folosească de această poziţie ca să îşi finanţeze deficitul bugetar în detrimentul acţionarilor Romgaz. Cerem Ministerului Economiei în mod public să se abţină de la vot la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor Romgaz din cauza conflictului de interese".

În schimbul donaţiei, reprezentanţii "Franklin Templeton" au propus ca "Romgaz" să distribuie un dividend special către toţi acţionarii, din rezervele financiare acumulate de societate din anii trecuţi. Dacă va fi acceptată propunerea FT, "Romgaz" va trebui să scoată din conturi cu 70,6 milioane de lei mai mult faţă de cât ar fi scos dacă ar fi trecut propunerea Guvernului.

Greg Konieczny, fund manager la "Fondul Proprietatea", a declarat: "Credem că propunerea noastră pentru distribuirea unui dividend special este rezonabilă comparativ cu ceea ce intenţionează Guvernul. Considerăm că această cale este cea mai bună pentru ca statul să colecteze bani de la companiile pe care le controlează".

"Romgaz" este cel mai mare producător de gaze naturale din ţara noastră şi este singura companie din portofoliul Fondului Proprietatea menţionată de Ordonanţa nr.18 din 18 august, anul acesta, privind posibilitatea ca unele companii deţinute de stat să facă donaţii la bugetul de stat.

Fondul Proprietatea deţine circa 15% din "Romgaz".

În primelenouă luni ale anului, "Romgaz" a raportat un profit net de circa 322,23 milioane lei, în scădere cu 23% faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de companie, scăderea profitului a fost cauzată de creşterea cheltuielilor nedeductibile.

Cifra de afaceri a "Romgaz" la finele trimestrului III 2010 a fost de 2,56 miliarde lei, în creştere cu 24,5% faţă de cea raportată în perioada similară a anului trecut (2,23 miliarde lei). Majorarea cifrei de afaceri s-a datorat creşterii livrărilor de gaze naturale din import.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cred ca e f rezonabila propunerea FP

    1. A dracu de rezonabila! Astia au procent din incasarile fondului! Pt ei nu conteaza buget, criza..ii doare la basca! Ei vor doar sa incaseze ei mai mult.

      Si care e conflictul de interese?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb