ÎN LUNA APRILIE,  Fondurile de investiţii, au început să-şi revină

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 mai 2005

După ce în luna martie, aproape toate fondurile au înregistrat variaţii, este drept cu intensităţi diferite, acestea fiind influenţate în mod direct de scăderea de pe piaţa bursieră şi cea de pe piaţa instrumentelor monetare, luna aprilie prezintă unele simptome de revenire.

Categoria fondurilor de acţiuni, cele care au fost şi cele mai expuse pe piaţa bursieră, începe să prezinte atît creşteri ale activelor nete, cît şi ale valorii unităţilor de fond, creşteri care se regăsesc la 50% din numărul acestor fonduri, celelalte avînd în continuare diminuări ale valorii unităţilor de fond însă cu o amplitudine redusă aproape la jumătate faţă de luna anterioară.

Faţă de luna martie, performanţa realizată pe ansambul UNOPC este pozitivă (0,1%) ceea ce dovedeşte tendinţa de recuperare a fondurilor.

Fondul Deschis de Inves-tiţii (FDI) "Simfonia" nefiind afectat de evoluţia pieţei bursiere, se confruntă totuşi cu scăderea drastică a dobînzilor bancare, fapt care a antrenat şi o scădere a performanţelor fondurilor monetare, ceea ce a condus în mod indirect la o scădere a apetitului investitorilor pentru astfel de produse de investiţii, se menţionează într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Tendinţele de stopare a căderii dobînzilor cu o posibilă reluare a creşterii lor în perioada următoare va asigura premisele unui trend uşor asccendent pentru această categorie de fonduri.

FDI "Stabilo", fond dedicat investiţiilor conservatoare, şi-a menţinut trendul pozitiv şi în luna aprilie. Avînd în vedere impactul scăderii dobînzilor pe piaţa monetară, fondul continuă să caute oportunităţi în zona de risc scăzut cum ar fi reluarea seriilor de emisiuni de obligaţiuni municipale şi corporatiste.

FDI "BCR Clasic", faţă de celelalte fonduri din categoria celor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, reuşeşte să realizeze o creştere de activ net de 1,9% faţă de luna anterioară în condiţiile în care numărul de investitori a scăzut cu 0,2%.

FDI "Tezaur" înregistrează o scădere a activului net de 31,5% pe fondul unor răscumpărări importante. Tezaur a achiziţionat în aceas-tă lună obligaţiuni municipale completîndu-şi astfel portofoliul care reprezintă în acest moment 17% din activul net. Randamentul său lunar a fost de 0,6%, este specificat în acelaşi comunicat.

FDI "Orizont" a înregistrat o depreciere de 0,7% a valorii unităţii de fond datorită scăderii acţiunilor deţinute în portofoliul său, scădere cauzată în principal de trecerea datei de referinţă pentru majorarea de capital al emitentului SSIF "Broker". Deşi a renunţat la acest plasament fondul va înregistra o creştere în momentul alocării acţiunilor provenite din această majorare. Astfel efectele negative înregis-trate în acest moment vor fi compensate de aprecierea din momentul alocării.

FDI "BCR Dinamic", reuşeşte prin sporirea ponderii în total active a acţiunilor cotate şi a obligaţiunilor, să realizeze o creştere de activ net de peste 5% coroborată cu creşterea numărului de investitori de 3,6%.

FDI "Capital Plus" şi-a redus cu circa 50% expunerea la piaţa bursieră renunţînd la plasamente de 14 miliarde de lei deoarece politica sa de plasament îi permite o mare flexibilitate în ceea ce priveşte ponderile alocate fiecărui plasament în parte. Cînd trendul bursei se va stabiliza, fondul va reveni la expuneri gradual mai mari, pentru ca investitorii săi să beneficieze din plin de avantajele pieţei. Pînă atunci fondul va opta pentru investiţiile în obligaţiuni şi instrumente cu venit fix.

FDI "Integro", datorită scăderii pieţei bursiere, a înregistrat în luna aprilie o depreciere a unităţii de fond de 0,6%. Structura activelor s-a modificat, ponderea acţiunilor cotate în portofoliul fondului crescînd cu 5%. Concomitent cu creşterea ponderii acţiunilor cotate, o parte din activele fondului a fost orientată către investiţiile în depozite (+10%) prin diminuarea ponderii titlurilor de stat în condiţiile în care aces-tea din urmă au înregistrat o scădere a randamentelor.

FDI "Intercapital" a renunţat la o parte semnificativă a plasamentelor sale în piaţa bursieră. Portofoliul de acţiuni a scăzut pînă la 47,38% din activul net. Acest lucru a dus la o depreciere moderată a valorii unitare de numai 4,5%. Achiziţiile de unităţi de fond au depăşit răscumpărările cu pes-te 1 milion de titluri, demonstrînd că fondul se păstrează foarte atractiv pentru investitori.

FDI "KD Maximus" reuşeşte în luna aprilie să realizeze o creştere a numărul de investitori cu încă 9% obţinînd în acelaşi timp o creştere a activului net de 11.4%. Ponderea acţiunilor cotate în portofoliu a scăzut cu 8.9% în parte datorită scăderii cotaţiilor acţiunilor, dar şi ca urmare a poziţiei nete între vînzările şi cumpărările de acţiuni ale emitenţilor aflaţi în portofoliul fondului realizate în cursul lunii. O parte din investiţii a fost reorientată către titlurile de stat şi depozitele bancare.

"DEPFA România", fond închis monetar, realizează o creştere cu 0,4% atît a activului net cît şi a unităţii de fond, randamantul realizat aliniindu-se celor realizate de fondurile deschise monetare.

"SMART Invest", fond închis diversificat, încă nu reuşeşte să depăşească urmările evoluţiei negative a pieţei bursiere, înregistrînd astfel în luna aprilie o scădere a unităţii de fond cu 1,9%.

Privind însă performanţa cumulată realizată de la începutul anului pe ansambul indus-triei şi anume 4,3%, remarcăm faptul că aceasta este superioară performanţelor oferite de piaţa bancară, cît şi indicelui BET raportat la aceeaşi perioadă (03 ian.-29 april.a.c.) fapt ce poate constitui un argument solid pentru cei care doresc să investească în indus-tria fondurilor pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb