ÎN LUNA DECEMBRIE Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi în valoare de 3,4 miliarde lei

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 decembrie 2021

Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi în valoare de 3,4 miliarde lei

În noiembrie, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă 3,6 miliarde lei, sub planul care viza atragerea a 4,4 miliarde lei

Ministerul Finanţelor are în plan împrumuturi de pe piaţa internă în valoare de 3,4 miliarde lei, în luna decembrie, după ce a împrumutat 3,6 miliarde lei în noiembrie, sub planul de la debutul lunii, care viza atragerea a 4,4 miliarde lei. În ultimele săptămâni, costurile de finanţare ale statului au explodat pe fondul inflaţiei în accelerare, rata de dobândă la titlurile de stat pe 10 ani (RO10Y) - barometru pentru costul de finanţare în economie - urcând la 5,53%, cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani. Inflaţia (IPC) a urcat la 8% în octombrie, inflaţia producătorilor (PPI) la peste 20%, BNR a început procesul de majorare a dobânzilor pentru a contracara inflaţia care dă semne că iese din sfera preţurilor energetice, iar guvernarea PSD-PNL-UDMR pregăteşte vedere cheltuieli publice suplimentare anuale de aproape 14 miliarde de lei începând cu 2022.

Titlurile de stat pe zece ani în lei au înregistrat de altfel cea mai mare corecţie de la începutul anului dintre titlurile suverane în monedă locală din regiunea Europei Centrale şi de Est, înregistrând o creştere a randamentului de peste 200 de puncte de bază. În acest an deţinerile investitorilor nerezidenţi de bond-uri suverane în lei ca procent din total outstanding au urmat o tendinţă descrescătoare, ajungând la 17,7% în august 2021 de la 20,9% în noiembrie 2020.

"Ministerul Finanţelor a publicat calendarul de emisiuni de titluri de stat în lei pentru luna decembrie. În ultima lună a anului oficialii guvernamentali au în plan emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie în valoare totală de 3,42 miliarde lei, inclusiv sesiunile suplimentare. Suma este apropiată de cea împrumutată în noiembrie când au fost atraşi din piaţă 3,6 miliarde lei. În decembrie ajung la scadenţă titluri de stat în valoare de 512 milioane lei, ceea ce înseamnă că Ministerul Finanţelor va absorbi lichiditate prin emisiunea netă de obligaţiuni în lei. În acelaşi timp deficitul bugetar ar putea creşte consistent în decembrie, ceea ce va contrabalansa această absorbţie de lichiditate. Proiectul actualizat de rectificare bugetară prevede un deficit cash de 83,8 miliarde lei în acest an (7,13% din PIB), ceea ce înseamnă că deficitul din ultimele două luni ale anului ar putea fi de 35,8 miliarde lei pe baza celor mai recente date disponibile pentru octombrie", arată analiştii BCR Cercetare.

Creşterea costurilor de finanţare semnalează îngrijorări pentru trimestrele următoarele: cât de mult timp va dura perioada cu creşteri de preţuri, cât de amplă va fi şi cum vor interveni băncile centrale, cât de puternic sau de gradual. Totodată, această creştere înseamnă o nouă povară pe bugetul de stat în condiţiile în care guvernul plăteşte dobânzi mai mari. Dobânzile în creştere pun presiune suplimentară pe buget şi mai ales pe bugetele anilor viitor, şi aşa foarte complicate de ponderea mare (85%) în veniturile nefiscale a cheltuielilor cu pensii şi salarii din sectorul public.

Amintim că guvernul a reconfirmat ţinta de deficit bugetar pentru acest an ceea ce elimină o incertitudine pentru bonitatea guvernului şi un risc la adresa stabilităţii financiare şi macroeconomice a României. Amintim că România s-a angajat la nivel european să opereze o consolidare fiscală graduală în condiţiile în care se află în procedură de deficit excesiv iar noul ministru al Finanţelor Adrian Câciu a dat de înţeles că bugetul anului viitor va respecta angajamentele luate la Bruxelles.

Care este costul majorat cu dobânzile în termeni nominali: ei bine, după cum notează hotnews.ro, cea de-a doua rectificare bugetară a alocat încă 1,26 miliarde de lei pentru cheltuielile statului cu dobânzile. În 2022, adică pe tot anul, acest impact ar putea fi mai mare chiar cu 100% faţă de suma previzionată în buget pentru 2021.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb