ÎN LUNA IULIE Încrederea mediului de afaceri în economia României a crescut

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 august 2022

Încrederea mediului de afaceri în economia României a crescut

Indicatorul de încredere a mediului de afaceri din România, publicat în fiecare lună de Comisia Europeană (Economic Sentiment Indicator - ESI), a înregistrat o creştere surprinzătoare în luna iulie, semnalând o îmbunătăţire a ritmului de creştere economică, potrivit datelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute. În mai şi iunie ESI pentru România a înregistrat două scăderi consecutive după patru luni de creştere lentă. România a fost doar una din cele doar 5 ţări europene care au înregistrat o creştere a încrederii mediului de afaceri în luna iulie.

Încrederea mediului de afaceri în economia României a crescut

În acelaşi timp, încrederea managerilor din economiile zonei euro a înregistrat o scădere puternică de -4,5 puncte în ritm lună/lună, în timp ce la nivelul celor 27 de economii ale UE s-a înregistrat o scădere de -4,2 puncte în comparaţie cu luna iunie. Încrederea în economiile din zona euro a suferit o deteriorare puternică în ultimele luni pe fondul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei şi a creşterii costurilor cu energia, respectiv a scăderii cererii de consum.

Astfel, indicatorul Comisiei pentru România a înregistrat o valoare de 101,2 puncte în luna iulie, în creştere lunară cu 0,3 puncte faţă de valoarea de 100,9 puncte din iunie - uşor peste media pe termen lung a ESI de 100 de puncte. Pentru luna mai, Comisia a publicat o valoare a ESI de 101,9 puncte, în timp ce în aprilie ESI a înregistrat o valoare de 103,6 puncte.

Amintim că sondajul privind tendinţele în economie în perioada iunie-august, sondaj publicat luna trecută de către Institutul Naţional de Statistică (INS), a arătat că managerii chestionaţi anticipează creştere a activităţii economice în toate cele patru sectoare ale economiei (industrie prelucrătoare, construcţii, comerţ cu amănuntul şi servicii), precum şi noi majorări de preţuri şi o relativă stagnare a numărului de salariaţi, excepţie fiind construcţiile şi comerţul cu amănuntul.

Potrivit analiştilor BCR Cercetare, România a sfidat tendinţa pan-europeană de slăbire a încrederiile în economie.

"Managerii din servicii şi comerţul cu amănuntul au fost mai optimişti, în timp ce încrederea mediului de afaceri s-a deteriorat în sectorul manufacturier şi de construcţii", arată Eugen Sinca, analist BCR, într-un raport.

În primul trimestru din 2022 creşterea PIB a surprins puternic pe partea pozitivă cu un avans trimestrial de 5,2% şi un avans anual de 6,5%, creşteri survenite inclusiv ca urmare a schimbărilor operate de INS asupra datelor ajustate sezonier care au dus la anumite discrepanţe statistice foarte ridicate. Consumul a contribuit cel mai mult la avansul PIB din primul trimestru în condiţiile în care cererea de consum a românilor a rămas puternică în ciuda inflaţiei record, cel mai probabil datorită relaxării restricţiilor la jumătatea lunii februarie, a tensionării pieţei muncii şi a faptului că românii au recurs la depozitele bancare pentru a-şi păstra nivelul de trai în condiţiile mediului inflaţionist.

Pentru trimestrul second se anticipează o nouă creştere economică în ritm trimestrial, în condiţiile în care cel puţin în primele 2 luni ale trimestrului cererea de consum a continuat să se situeze în zona de record.

Potrivit analiştilor BCR, după creşterea anuală de 6,5% din primul trimestru al anului, economia României ar putea marca un avans anual de 5% în 2022 chiar şi în scenariul unei stagnări în restul trimestrelor datorită efectului de carry-over din ultimul trimestru al anului 2021 care a devenit pozitiv după ce creşterea trimestrială pentru T4 2021 a fost revizuită de INS la +1,0% de la -0,1%.

Comisia Europeană: Deşi incertitudinea economică din România a scăzut în luna iulie, condiţiile de pe piaţa muncii s-au deteriorat

De notat faptul că executivul european a început să publice din luna octombrie 2021 un indicator nou privind incertitudinea economică, iar acesta a marcat în luna iulie prima scădere după patru luni de creştere a incertitudinii. Indicatorul privind incertitudinea economică începuse să crească încă dinainte de conflictul armat din Ucraina, iar în luna iulie a scăzut cu 3,7 puncte în ritm lunar la 9,5 puncte. Indicatorul arată în general uşurinţa/dificultatea cu care managerii chestionaţi anticipează evoluţia viitoare a afacerilor lor.

În acelaşi timp, indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii a cunoscut o deteriorare puternică în luna iulie, acesta înregistrând o valoare de 107,3 puncte, în scădere de la 110,1 puncte în iunie. Rata şomajului în România, în luna mai, a fost de 5,4%.

Tendinţa până acum pozitivă în ceea ce priveşte creşterea locurilor de muncă din economie şi rata relativ redusă a şomajului este contrabalansată de inflaţia care face ca rata de creştere a salariilor să fie în continuare sub presiune după ce a fost real negativă în tot semestrul secund al anului 2021.

Per total, în industrie încrederea a scăzut cu 0,3 puncte în luna iulie la o valoare de -0,9 puncte, evoluţie venită pe fondul înrăutăţirii aşteptărilor de producţie. În acelaşi timp, comenzile de la export au înregistrat o îmbunătăţire în iulie. Rata de utilizare a capacităţii a scăzut uşor la 71,1% în sondajul lunii iulie faţă de 71,7% în luna aprilie.

În comerţul cu amănuntul încrederea a urcat din nou, pentru a treia lună la rând, cu 0,7 puncte în ritm lunar, la 9,4 puncte în iulie.

În acelaşi timp, în servicii încrederea a urcat la 5,4 puncte în luna iulie de la o valoare de 4,2 puncte în iunie pe fondul unei creşteri a cererii anticipate pentru următoarele 3 luni.

În acelaşi timp, în construcţii încrederea s-a deteriorat, la o valoare de -11,5 puncte, de la -11,1 puncte în iunie.

Potrivit sondajului Comisiei, aşteptările privind preţurile de vânzare din România s-au temperat în toate cele patru sectoare de activitate avute în vedere în sondaj, în linie cu evoluţia la nivel european.

"Preţurile producţiei industriale este posibil să-şi fi atins deja vârful în aceste sectoare, iar inflaţia preţurilor de consum (IPC) ar putea lua în curând o tendinţă asemănătoare", mai comentează Eugen Sinca de la BCR Cercetare.

Amintim că Banca Naţională a României (BNR) a accelerat în ultima perioadă ritmul majorărilor de dobândă şi a semnalat noi majorări către o dobândă-cheie de peste 6%, de la 4,75% în prezent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb