Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat în cursul lunii martie, la nivel naţional, o tematică de control privind modul în care sunt respectate prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice, informează un comunicat remis de ANPC.
Au fost verificaţi 267 operatori economici, la 97 dintre aceştia (36 %) constantȃndu-se abateri de la prevederile legale.
Comisarii ANPC au controlat o cantitate de peste 13 t de produse alimentare ecologice aflate la comercializare, din care aproximativ 0,67 t s-au dovedit a fi neconforme.
În urma verificărilor, au fost aplicate 108 sancţiuni contravenţionale, respectiv 49 avertismente şi 59 amenzi, în valoare de 407.000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare constând în:
- oprirea temporară de la comercializare a 171 de kg de produse alimentare ecologice, în valoare de peste 6.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
- oprirea definitivă de la comercializare a 118 kg produse alimentare ecologice, în valoare de aproximativ 1.500 lei, acestea fiind improprii consumului uman.
Dintre abaterile constatate în timpul controlului, sursa citată menţionează:
Comercializarea produselor alimentare ecologice cu parametrii neconformi, cu ambalajele deteriorate sau în afara datei durabilităţii minimale stabilită de producători, în judeţele: Mureş, Cluj, Galaţi, Brăila, Giurgiu, Mehedinţi, Sibiu, Botoşani şi Municipiul Bucureşti.
Nereguli privind etichetarea şi, implicit, informarea consumatorilor, în judeţele Mureş, Galaţi, Bacău, Neamţ, Harghita, Satu Mare, Sibiu, Braşov, Giurgiu, Arad şi Vâlcea.
Nerespectarea conditiilor de expunere la comercializare, în judeţele Mureş, Bihor şi Giurgiu.
Practici comerciale incorecte, în judeţele Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu şi Mehedinţi.
Abateri privind afişarea preţurilor, în judeţele Mureş, Giurgiu, Gorj, Vaslui, Cluj, Brăila, Mehedinţi, Bacău, Iaşi, Neamţ, Sibiu, Teleorman, Călăraşi, Botoşani şi Prahova.
Pentru achiziţionarea produselor alimentare ecologice, APNC sfătuieşte:
La cumpărare, acordaţi atenţie deosebită aspectului produsului;
Urmăriţi modul de etichetare al produselor alimentare ecologice, care trebuie să conţină următoarele elemente:
(a) denumirea produsului alimentar;
(b) lista ingredientelor;
(c) orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoacă alergii sau intoleranţă;
(d) cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
(e) cantitatea netă de produs alimentar;
(f) data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
(g) condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
(h) numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar menţionat;
(i) ţara de origine sau locul de provenienţă a produsului;
(j) instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
(k) pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită;
(l) o declaraţie nutriţională.
-Suplimentar, etichetarea trebuie să mai conţină, obligatoriu, următoarele elemente:
(a) numărul de cod al autorităţii sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului care a desfăşurat cea mai recentă operaţie de producţie sau procesare;
(b) sigla Comunităţii, în cazul produselor alimentare preambalate;
(c) în cazul în care se utilizează sigla Comunităţii, o indicaţie a locului unde s-a cultivat materia primă agricolă din care se compune produsul trebuie să apară în acelaşi câmp vizual cu sigla.
ANPC atrage atenţia:
Indicaţia "UE" sau "non-UE" poate fi înlocuită sau completată cu numele unui stat, în cazul în care întreaga materie primă agricolă din care se compune produsul a fost cultivată în statul respectiv.
Utilizarea siglei comunitare menţionată, precum şi indicaţia locului unde s-a cultivat materia primă agricolă sunt opţionale pentru produsele importate din ţări terţe.
Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a componentelor cu efecte alergene;
Refuzaţi produsele alimentare ecologice pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
Refuzaţi produsele alimentare ecologice pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
La cumpărarea produselor alimentare ecologice, solicitaţi şi păstrati bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
Nu cumpăraţi produsele alimentare ecologice din locuri neautorizate! Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.