ÎN LUNA SEPTEMBRIE Vânzările cu amănuntul au scăzut în UE

G.U.
Macroeconomie / 5 noiembrie 2021

Vânzările cu amănuntul au scăzut în UE

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o scădere neaşteptată în luna septembrie, ca urmare a performanţelor slabe ale Germaniei, cea mai mare economie europeană, arată datele publicate astăzi de Eurostat, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, în luna septembrie comparativ cu luna august. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Germania (minus 2,5%), Finlanda (minus 1,9%) şi Olanda (minus 1,2%). În schimb, în România, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% de la o lună la alta.

Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 1,3%, în timp ce vânzările de alimente au crescut cu 0,8% iar vânzările de combustibili au crescut cu 1%.

În ritm anual, comerţul cu amănuntul în zona euro a înregistrat un avans de 2,5% în zona euro şi o creştere de 3,2% în Uniunea Europeană. Chiar dacă majoritatea statelor membre UE au înregistrat o creştere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual, ţările cu cea mai mare creştere a vânzărilor au fost: Slovenia (17,1%), Estonia (16,8%), Malta (15%), Croaţia (14,2%), Lituania (11,3%) şi România (8,5%). În acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea cu 4,8% atât a vânzărilor de produse non-alimentare cât şi a vânzărilor de combustibili.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să crească cu 0,3% de la o lună la alta şi cu 1,5% în ritm anual.

În condiţiile în care preţurile la energie înregistrează o creştere explozivă, cazurile de infecţie cu coronavirus se înmulţesc iar blocajele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare se prelungesc, analiştii prognozează că în lunile următoare consumatorii vor fi şi mai prudenţi când vine vorba de cheltuieli. Această tendinţă a fost scoasă în evidenţă de cei mai recenţi indicatori care arată că, în luna octombrie, încrederea în economie a atins cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni. În plus, preţurile ridicate la combustibili ar urma să afecteze şi ele puterea de cumpărare a gospodăriilor, lăsând familiile cu mai puţini bani pe care să îi cheltuie pe alte bunuri.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna septembrie 2021, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 1,8%. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut pe ansamblu, cu 0,2%.

Comparativ cu aceeaşi lună din 2020, în septembrie 2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 8,5%.Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a avut un avans pe ansamblu cu 8,4%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb