Dezbaterile pe subiectul ambalării produselor de panificaţie au luat amploare, în contextul pandemiei de coronavirus. Problema igienei corespunzătoare a fost ridicată din nou de specialişti. În opinia experţilor în sătănate contactaţi de ziarul BURSA, ambalarea pâinii este o necesitate atât în lupta anti Covid-19, cât şi pentru a ne proteja de alte bacterii.
Ambalarea pâinii este un element de igienă elementară, toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate individual, indiferent de circumstanţele în care ne aflăm, este de părere Mihai Moisescu, Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. În opinia domniei sale, dacă o persoană atinge cu mâinile neigienizate pâinea pe care urmează să o consumăm poate transmite atât Covid-19, cât şi alte boli, cum ar fi hepatita, de exemplu.
Mihai Moisescu ne-a declarat: "Produsele de panificaţie trebuie să fie obligatoriu ambalate individual. Aşa trebuie să fie în fiecare zi, nu doar acum în contextul pandemiei. Ambalarea pâinii este un element de igienă elementară. Autorităţile ar trebui să ia cu siguranţă această măsură, să fie obligatorie ambalarea individuală a pâinii. Nu este vorba numai de circumstanţele în care ne aflăm în acest moment, de Covid-19, aici este vorba despre mâini murdare. Simplu, se poate lua orice dacă nu se implementează această măsură, inclusiv hepatită şi alte boli. Nu ar trebui să se comercializeze sub nicio formă alimente neambalate".
Emilian Damian Popovici, şeful catedrei de epidemiologie din cadrul Facultăţii de Medicină din Timişoara, este de părere că toate produsele alimentare care nu pot fi dezinfectate, cum este şi pâinea, şi care se spun la vânzare în sistem de autoservire, ar trebui să fie preambalate. În opinia domniei sale, dacă produsele nu sunt preambalate, atunci ar trebui să fie expuse spre vânzare doar cu "posibilităţi de a fi preluate de consumator de o manieră care să nu genereze neajunsuri sau riscuri pentru alţi consumatori interesaţi de acelaşi tip de produse".
Emilian Damian Popovici ne-a spus: "Orice produs alimentar care nu se supune în mod obişnuit unor proceduri de igienizare/decontaminare înainte de consum şi care se expune la vânzare în sistem de autoservire ar trebui ori să fie preambalat, ori să fie expus spre vânzare cu posibilităţi de a fi preluat de consumator de o manieră care să nu genereze neajunsuri sau riscuri pentru alţi consumatori interesaţi de acelaşi tip de produs . Excepţii pot fi legumele, fructele etc., pentru că acestea, în mod uzual, se presupune că se spală şi, în acest fel, se igienizează riguros înainte de consum".
Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, este de părere că ambalarea pâinii este o necesitate mai ales în cazul în care nu sunt respectate măsurile stricte de igienă: "Pâinea ar trebui ambalată. În cazul în care aceasta nu este ambalată, trebuie luate măsuri personale de igienă. Majoritatea alimentelor nu sunt ambalate. Ideea este că dacă alimentele nu sunt amblate, persoanele care vehiculează aceste alimente trebuie să respecte cu stricteţe măsurile de igienă, adică să se spele pe mâini, să se dezinfecteze, să poarte mănuşi în momentul în care oferă acest produs şi atunci nu mai trebuie să ne gândim că fiecare aliment în parte trebuie ambalat. Măsurile de igienă trebuie luate pentru orice aliment care nu este ambalat, la fel şi în cazul particular, pâinea".
Din punct de vedere epidemiologic, pâinea ar trebui să fie ambalată, întrucât "prin această măsură nu ar mai avea toată lumea acces să pună mâna direct pe pâine", atrage atenţia medicul epidemiolog Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara. În caz contrar, spune domnia sa, pot fi transmise o serie de boli, "atât virale, cât şi bacteriene sau chiar paraziţi".
Virgil Musta ne-a declarat: "Din punct de vedere epidemiologic, ar fi mai bine ca pâinea să fie ambalată. Prin această măsură nu ar mai avea toată lumea acces să pună mâna direct pe pâine. Dacă persoanele care servesc pâinea poartă mănuşi şi au instrucţiuni legate de protecţia răspândirii infecţiei Sarv-Cov-2, atunci este altceva, dar dacă oamenii pot să pună mâna pe pâine, atunci este recomandat ca aceasta să fie ambalată. Această măsură nu este condiţionată doar de pandemie, este o prevedere mai bună legată de igienă, pentru că, dacă oricine poate pune mâna pe pâine, atunci se pot transmite, astfel, o serie de boli, atât virale cât şi bacteriene, sau chiar paraziţi. De aceea, în general, acest aliment trebuie ambalat".
În brutării industriale toate produsele de panificaţie trebuie ambalate, iar în cele artizanale vânzătoarea ar trebui sa poarte mănuşi pentru a servi şi a evita atingerea pâinii, potrivit medicului român Radu Lupescu, preşedintele Asociaţiei medicilor din clinica Rhena de la Strasbourg.
Domnia sa opinează: "În brutării industriale, în mod clar trebuie totul ambalat. În cele artizanale, vânzătoarea ar trebui sa aibă mănuşi pentru a servi şi a evita atingerea pâinii. Şi mască în mod permanent, bineînţeles. Aceste norme de igienă trebuie scrise, dar probabil că e mai bine să se facă incitativ decât punitiv, intr-o primă etapă. Va fi mult mai uşor de acceptat dacă agenţii economici înţeleg ce au de câştigat din asta (publicitate, încrederea consumatorilor etc). În Franţa, majoritatea brutăriilor folosesc astfel de mănuşi, iar supermarketurile vând pâinea ambalată. Spre exemplu, eu nu cumpăr produsul dacă nu sunt respectate aceste norme. Aceste măsuri trebuie respectate şi în afara contextului actual. Uitaţi-vă la epidemia de gastroenterită şi de gripă. Practic, nu există în acest an niciun caz grav de gripă - la copiii mici sunt extrem de puţine brichiolite, iar gastroenterita este la un nivel extrem da scăzut. Toate acestea datorită măştilor, spălatului pe mâini etc. Trebuie să fie o lecţie pentru noi toţi".
Produsele de panificaţie neambalate pot fi o sursă de infectare cu noul coronavirus, potrivit domnului profesor dr. Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM). Domnia sa recomandă cumpărarea pâinii ambalate: "Recomand acest lucru tuturor şi nu doar pâinea, ci toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate. Aceasta este o problemă de igienă".
Reprezentantul FRDNBM consideră: "Pâinea neambalată poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus. Atât eu, cât şi familia mea şi toţi cunoscuţii mei folosim pâine gata ambalată. Recomand acest lucru tuturor şi nu doar pâinea, ci toate produsele de panificaţie ar trebui să fie ambalate. Aceasta este o problemă de igienă. În limba greacă, igienă înseamnă sănătate, nu înseamnă doar să ne spălăm pe mâini. În urmă cu 20-30 de ani, toţi vânzătorii puneau mâna pe bani şi după aceea pe pâine. În momentul de faţă foarte mulţi dintre ei utilizează anumite măsuri de igienizare extrem de corecte şi cred că aşa trebuie să facă toată lumea. Dacă un cumpărător observă la un vânzător că nu respectă aceste lucruri, ar trebui să îl sancţioneze imediat, să îl reclame, să îl fotografieze, toate mijloacele de atenţionare şi de alertare să fie puse în funcţiune".
Orice produs poate fi o sursă de infectare cu noul coronavirus dacă regulile elementare de igienă nu sunt respectate, dar mai ales pâinea, care, prin natura ei, este un produs ce se consumă cu tot cu coajă, este de părere Octavian Jurma, medic şi cercetător în Timişoara. În opinia domniei sale, trebuie să fim atenţi dacă vedem produse de panificaţie expuse la liber într-un spaţiu în care lumea se plimbă şi pune mâna pe ele şi să alegem să cumpărăm produsele preambalate.
Octavian Jurma subliniază: "Orice produs poate fi o sursă de infectare dacă nu îl mânuim cum trebuie, dar mai ales pâinea, care prin natura ei, este un produs ce se consumă cu tot cu coajă. Dacă pâinea este cumpărată din brutării în care angajaţii ambalează produsul înainte să pună mâna consumatorii pe el, riscul nu este atât de mare, dar în mod evident cel mai sigur este ca pâinea să fie ambalată direct de pe bandă, prin mijloace mecanice. Aici facem referire mai ales în zona unde produsele sunt expuse, nu sunt ambalate, iar lumea vine să le ia în mână, apoi le lasă din mână, nu poartă masca corespunzător şi mai strănută peste ele - aici există un risc ridicat de infecţie. Genul acesta de nişă din marketuri ar putea renunţa la produsele care nu sunt ambalate. Lanţurile care distribuie în mod specializat pâinea, din câte am observat, au grijă şi le ambalează înainte să le pună în mână, astfel clienţii nu apucă să pună mâna pe produs. Din acest motiv merită făcută distincţia că nu toate produsele proaspete de panificaţie şi nu produsul proaspăt de panificaţie în sine este problema, cât felul în care este expus în magazin. Trebuie să fim atenţi dacă vedem produse de panificaţie expuse la liber într-un spaţiu în care lumea se plimbă şi pune mâna pe ele sau nu respectă regulile. Este recomandabil să luam produse preambalate sau să apelăm la lanţurile specializate de distribuţie a produselor de panificaţie".
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".
Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect. Forma finală a Ordinului ANPC va fi trimis spre avizare Comisiei Europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 12:37)
Ambalarea painii grabeste dezvoltarea "mucegaiului".
Painea de cand e istoria pe pamant se serveste asa cum se face!
Ambalarea painii duce la scaderea calitatii nutritionale a continutului caci stimuleaza producatorul sa bage aditivi si alte substante de mentinere pe raft un timp mai indelungat; cat si stimulteaza fagricarea de paini congelate si decongelate la vanzare!
Valorile nutritionale au tot scazut in piata la diferite produse comerciale!!!!
Pe fiecare ciclu de indatorare a natiei comerciantii sunt fortati sa devina inventivi si sa gaseasca solutii de a concura pe piata la preturi si la scaderea calitati produselor in termeni reali (odata cu trecerea timpului); unde simultan piata / economia este infometata cu buna stiinta (lipsa reala de vitamine, pectide, etc...) doar pentru a se mentine yeldurile de profitabilitate.
Cu cat o piata / economie este mai "legiferata" cu atat se forteaza scoaterea din concurenta a micilor comercianti si sustinera gigantilor ce pot concura la preturi mici si calitate "reala" proasta; chiar daca se vor incadra in parametrii de control al legislativului / supraveghetorului (care oricum fac legi in apararea lor si ofera nise de adaugare etc supstante aditionale doar pentru a mentine ratele de recuperare in yelduri si taxele ce se intorc la stat).
Vezi calitatea produselor alimentare din USA (cine mai calatoreste prin lume), vezi calitatea produselor din UK....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 05.02.2021, 18:34)
De acord.
2. Specialiștii în sănătate
(mesaj trimis de Cristian în data de 06.02.2021, 14:01)
Specialiștii în sănătate ar trebui sa ne recomande să ne facem pâinea in casă și să nu mai plătim la corporații, pâine făcută cu aditivi care mucegăiește după 1 zi de păstrare.
Vrăjeala cu pâinea la punga e o prostie.
Nu se transmite virusul pe pâine decât dacă e vreunul bolnav și intră în contact cu pâinea, iar daca e bolnav ar trebui sa stea acasă nu sa umble cu pâinea.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2021, 21:06)
bah Cristiane aici trebuie sa-ti dau dreptate, ai nimerit-o....dar in rest tot ti-a ramas creierasul la marimea de bibilica
3. Pâinea in casa
(mesaj trimis de Cristian în data de 07.02.2021, 16:35)
Pâinea in casa și boicotul corporațiilor, a guvernelor, și a sistemului în general, cam asta ar fi ideea