Producţia industrială a României a continuat revenirea în luna octombrie, aceasta fiind a şasea lună consecutivă pe plus pentru industrie, arată datele oficiale publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea lunară de 2,1% a producţiei industriale vine în contextul revenirii cererii externe, industria română fiind puternic integrată în lanţurile de aprovizionare ale industriei germane, care a continuat să evolueze puternic pozitiv şi în luna noiembrie.
Indicatorii preliminari Purchasing Managers' Index (PMI) privind activitatea din decembrie a industriei prelucrătoare din Europa vor fi publicaţi mâine şi vor oferi un prim indiciu cu privire la evoluţia industriei româneşti în ultima lună din an. De asemenea, amintim faptul că comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut pentru a doua lună la rând în octombrie, cu 4,7% faţă de luna precedentă şi cu 6% faţă de luna octombrie 2019, conform datelor publicate vineri de INS.
"Statisticile indică continuarea procesului de relansare (ritm lunar pozitiv pentru a şasea lună la rând în octombrie), evoluţie determinată de intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu economic şi de resimţirea mix-ului relaxat de politici economice (la nivel mondial, în sfera europeană şi pe plan intern). Cu alte cuvinte, industria a depăşit punctul critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare şi se află la începutului unui nou ciclu, aspect evidenţiat, îndeosebi, de dinamica componentei prelucrătoare , puternic ancorată la comerţul internaţional", arată Andrei Rădulescu, economist-şef la Banca Transilvania.
Astfel, conform INS, producţia industrială din România a crescut pentru a şasea lună consecutiv, cu o dinamică lună/lună în accelerare la 2,1%, evoluţie determinată de accelerarea ramurii prelucrătoare, care a urcat cu un ritm lunar de 2,6% - vezi grafic. Pe de altă parte, componentele extractivă şi energie & utilităţi s-au ajustat cu ritmuri lunare de 1,0%, respectiv 3,2% în octombrie.
Estimările econometrice elaborate de Rădulescu indică evoluţia producţiei industriale sub potenţial pentru a şaptea lună la rând în octombrie. Industria prelucrătoare globală, inclusiv cea românească, a intrat începând cu jumătatea secundă a anului 2018 într-o recesiune îndelungată pe fondul războaielor comerciale internaţionale purtate de administraţia Statelor Unite.
"Aceste date sunt în contradicţie cu deteriorarea încrederii din sectorul industriei prelucrătoare pentru octombrie, având ca principal factor aşteptările privind producţia, managerii raportând stocuri reduse şi un nivel al comenzilor ridicat. Pentru luna noiembrie, încrederea în industria prelucrătoare a continuat să se deterioreze (...) ceea ce anulează evoluţiile pozitive din creşterea comenzilor şi reducerea stocurilor", arată, la rândul lor, şi analiştii BCR.
Aceştia adaugă că, în noiembrie, aşteptările managerilor români în materie de producţie viitoare au rămas nefavorabile, conform indicelui corespunzător calculat de Comisia Europeană care a continuat trendul descendent din octombrie.
Potrivit datelor INS de vineri, comenzile de bunuri de capital şi comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată au înregistrat creşteri anuale la finele lui octombrie de 9,1%, respectiv 27,3%.
Evoluţia comenzilor "exprimă premise pozitive pentru dinamica investiţiilor productive şi consumului privat în trimestrele următoare", mai notează Andrei Rădulescu.
Pentru primele zece luni ale anului, producţia industrială a suferit o contracţie de 11,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, iar pentru industria prelucrătoare s-a înregistrat în primele zece luni ale anului o contracţie a producţiei de -12,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ca urmare a deteriorării din sfera exporturilor suferită în semestrul întâi din acest an. De asemenea, componentele energie & utilităţi şi extractivă s-au diminuat cu 4,3% an/an, respectiv 10,5% an/an în perioada ianuarie-octombrie.
"Analiza pe marile grupe industriale evidenţiază majorarea producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată pentru a cincea lună la rând în octombrie, cu un ritm anual în accelerare la 14,7%, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice în implementare. De asemenea, producţia de bunuri intermediare a crescut pentru a doua lună consecutiv în octombrie, cu 1,1% an/an. Pe de altă parte, producţia de bunuri de capital s-a ajustat cu 0,6% an/an în octombrie, după avansul cu 1,4% an/an din septembrie. Nu în ultimul rând, producţia de bunuri de uz curent s-a ajustat pentru a 10-a lună consecutiv în octombrie, cu o dinamică anuală în intensificare la 10,2%, cel mai sever ritm de declin din luna mai", mai arată Andrei Rădulescu, economistul Băncii Transilvania.
Potrivit acestuia, cele mei severe ajustări ale producţiei în industria prelucrătoare la 10 luni din 2020 au fost înregistrate de următoarele ramuri: articole de îmbrăcăminte (-26,9% an/an), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (-31% an/an) şi tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei, prepararea şi vopsirea blănurilor (-31,8% an/an).La polul opus, producţia a crescut în ramurile tutun (+1,7% an/an), chimică (+3,9% an/an) şi farmaceutică (+6,4% an/an) în perioada ianuarie-octombrie 2020.