ÎN OPINIA ANALIŞTILOR Dolarul a devenit "sacul de box al lumii"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 iulie 2020

Dolarul a devenit "sacul de box al lumii"

Jens Nordvig, Exante Data: "Dolarul a fost puternic timp de şase ani şi abia acum începe să sufere o corecţie"

Edward Moya, OANDA: "Se pare că dolarul îşi pierde coroana"

Euro, văzut la un curs de 1,20 dolari pe termen scurt

Dolarul s-a depreciat în ultima vreme, devenind, în opinia analiştilor, "sacul de box al lumii", şi este probabil să rămână aşa ceva timp de acum încolo.

Conform unei analize CNBC, când pandemia de coronavirus abia izbucnea în SUA, în luna martie, moneda americană - rezervă internaţională - a beneficiat de pe urma plasamentelor în valori considerate refugiu, care au dus-o la nivelul maxim al ultimilor trei ani şi jumătate faţă de euro. Acum, însă, când atenţia lumii a revenit la fundamentele economice, dolarul a scăzut rapid, ajungând la cel mai redus curs al ultimilor doi ani faţă de moneda unică europeană.

În opinia strategilor, scăderea dolarului vine în condiţiile în care Statele Unite nu reuşesc să stopeze răspândirea coronavirusului, iar unii se aşteaptă ca redresarea SUA să rămână în urma altor economii, inclusiv a celei europene. Dolarul reacţionează, de asemenea, la perspectiva creşterii deficitelor din SUA şi la ratele extrem de scăzute ale dobânzilor de pe piaţa americană, potrivit analiştilor.

"Mişcările împotriva dolarului se extind acum", declară, citat de CNBC, Marc Chandler, strateg-şef de piaţă la Bannockburn Global Forex, adăugând: "Administratorii de active, speculatorii, fondurile speculative se alătură celor care pariază acum pe deprecierea dolarului".

Ieri, un euro valora 1,1789 dolari pe piaţa SUA, la ora locală 09.57, cu 0,03% mai puţin decât în ziua precedentă. De la începutul lunii iulie, însă, dolarul a pierdut aproape 5% faţă de euro, în urma pariului că economia Uniunii Europene va depăşi ca evoluţie economia SUA, anul acesta. Indicele Dollar, care măsoară evoluţia dolarului faţă de un coş de valute, a pierdut circa 4% în iulie, declinul fiind cel mai puternic consemnat după luna aprilie 2011, când acesta a coborât cu 3,85%.

"Într-un fel, este furtuna perfectă", spune Jens Nordvig, CEO al frunizorului de analize Exante Data, precizând: "Dolarul a fost puternic timp de şase ani şi abia acum începe să sufere o corecţie".

În opinia sa, euro va ajunge la un curs de 1,20 dolari pe termen scurt.

La rândul său, Edward Moya, analist principal la OANDA New York, spune: "Se pare că dolarul îşi pierde coroana. Există aşteptări mari că Fed (n.r. banca centrală a SUA) va continua să semnaleze că este pregătită să facă mai mult pe termen lung, iar redresarea economică a Statelor Unite nu va fi nici pe departe la fel de lină precum cea care se desfăşoară în Europa".

Deficitul bugetar masiv din SUA, care era de un trilion de dolari la începutul anului curent, a crescut la mai multe trilioane, în condiţiile în care SUA cheltuiesc ca să lupte împotriva coronavirusului.

"Deficitul fiscal al Statelor Unite şi nevoia de a monetiza acest deficit este mult mai mare decât în oricare altă ţară din lume", mai spune Jens Nordvig, care adaugă: "Avem un fel de recuperare globală în desfăşurare, iar unele ţări se descurcă mai bine decât altele. SUA se numără printre ţările care se descurcă cel mai rău (cu pandemia), alături de Brazilia".

Potrivit afirmaţiilor sale, eşecul în ţinerea în frâu a virusului înseamnă că mai multe companii nu pot funcţiona normal, ceea ce duce la mai multe falimente potenţiale şi la o economie mai lentă.

Conform estimărilor autorităţilor americane, deficitul bugetar federal atinge 2,7 trilioane de dolari în primele nouă luni ale anului fiscal 2020.

Potrivit lui Nordvig, piaţa resimte, de asemenea, potenţialul inflaţionist, pe fondul stimulentelor globale acoradate în contextul crizei. În opinia sa, dinamica dolarului este o tendinţă care ar trebui să continue. "Este greu de spus când s-ar putea opri. Cred că monedele ţărilor G10 (n.r. cele mai industrializate) sunt cele care se mişcă cel mai mult într-un scenariu precum acesta".

Potrivit poundsterlinglive.com, moneda unică europeană a crescut cu aproape 9% faţă de cursul de 1,08 dolari atins la finele lunii mai. În opinia unor analişti, euro a fost impulsionat şi de optimismul legat de fondul de redresare post-Covid 19, agreat recent de UE, în vreme ce dolarul este afectat şi de tensiunile diplomatice dintre SUA şi China, care au escaladat în ultima vreme şi vor continua să pună presiune pe moneda americană.

Totuşi, dolarul ar putea avea o evoluţie ceva mai bună în viitor, spun analiştii, care aduc în atenţie faptul că SUA emit din ce în ce mai multe datorii, iar banca centrală cumpără titluri de Trezorerie şi alte active, păstrând în acelaşi timp dobânda de referinţă la zero.

Amintim că declinul dolarului a fost un beneficiu pentru piaţa aurului, în condiţiile în care preţul metalului galben urcă atunci când moneda americană este în declin.

Fed îşi menţine stimulentele

Fed a decis, în reuniunea de politică monetară din această săptămână, să menţină dobânda-cheie în intervalul cuprins între 0% şi 0,25%, unde se află din 15 martie, când pandemia de Covid-19 a început să afecteze economia SUA.

În plus, Fed a informat că va continua să achiziţioneze în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni garantate ipotecar în valoare de minimum 120 de miliarde de dolari, ca să sprijine pieţele financiare.

Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve (Fed), a declarat în urma reuniunii de politică monetară: "Vedem în ultimele săptămâni semne că sporirea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi măsurile menite să controleze pandemia încep să afecteze redresarea economiei americane. SUA au intrat într-o nouă fază a ţinerii sub control a virusului, ceea ce este esenţial atât pentru protejarea sănătăţii, cât şi a economiei".

Potrivit conducerii Fed (FOMC), calea redresării economiei depinde semnificativ de evoluţia pandemiei, iar banca centrală îşi va folosi toate instrumentele disponibile ca să sprijine economia şi să menţină ratele dobânzilor aproape de zero atât timp cât va fi nevoie pentru redresarea post-pandemie.

FOMC a mai precizat că, în urma declinului semnificativ, activitatea economică şi piaţa muncii s-au redresat uşor în ultimele luni, dar rămân mult sub nivelul de la începutul anului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cand ai tiparnita si o valuta acceptata in toata lumea, nu risti sa faci default - ever.

    Dar asa cum principalul produs de export al SUA este dolarul, inflatia lui nu va conveni pe termen lung celor care il folosesc - sau poate va conveni doar celor cu datorii in USD. In orice caz, in opinia mea, nevoia pentru swap-lines va fi mai acuta decat oricand, pentru a mentine suprimata rata de referinta a FED-ului. 

    Este aceasi corectie ciclica ca in 70-75 minim, maxim 81 -91, minim 2000-2004, maxim 2010 , are o ciclitate asimetrica cu euro.

    Nu are treaba pandemia ci relatia bondurilor in piata, cat si yieldurile, cat si diferenta de propagare nominalelor in piata pana la finalul trendului de crestere a banilor in piata. 

    A se tine cont intarirea dolarului din perioda 80 90 a dat de pamant cu tarile imprumutate in dolar, imprumutarea de acum pe euro o sa dea de pamant in viitorul apropiat cu tarile imprumutate. 

    Cele pe dolar vor avea de suferit la o cota distanta fata de cele pe euro. 

    Este un joc ciclic, interciclic a raporturilor de valoare a nominalelor in piata.

    Vezi bonurile la UK anunta premergator o inflatie nominala in piata si implicit final de ciclu monetar din trendul de lunga durata. 

    eh .... acel double top din aria dxy 103-105 i-a venit de hac ...

    de acum pana in trim 1 2022 tot o sa se duca de-a berbeleacul in runde succesive cu corectii ascendente intermitente....  

    si daca stau bine si ma gandesc... un euro extrem de puternic e o premiza de rupere a zonei euro , nu ?  

    sau ma inseala pe mine privirea? :)  

    partea trista pentru SUA e ca o sa aiba o scurgere de capital strain de toata frumusetea .... o sa le iasa dolarul din erectie pana pe la dxy 82-85 ..si daca nu au noroc in viata pana la 77-78 dxy  

    asta inseamna pe euro-usd pana la 1.25 si apoi pana spre 1.32-1.34  

    o sa fie grav de tot pentru sua  

    eu eram pro-usd, poate cel mai mare bull pe usd ... acum am ramas din bull ... doar un bou :) just joking... am portofoliul 60% pe euro, 35% pe leu si 5% pe usd. 

    1. Si dacă Italia sau Spania ,chiar si Franța se duc la vale mai e valabilă povestea asta? Eu cred că nu. La toamnă vom afla detalii (demonstrații, șomeri etc) iar la primăvară certitudini ale dezastrului UE. Nu e posibil?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb