ÎN PERIOADA 23 DECEMBRIE 2013 - 23 IANUARIE 2014 "Banca Transilvania", cel mai bun randament din rândul companiilor din BET

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 ianuarie 2014

"Banca Transilvania", cel mai bun randament din rândul companiilor din BET

Adrian Mănăilă, "Eldainvest": "Nu mă aştept la o relansare a sectorului bancar"

"Banca Transilvania" (TLV) este acţiunea din componenţa indicelui BET care a crescut cel mai mult, în perioada 23 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014.

Cotaţia TLV s-a apreciat, în intervalul analizat, cu 9,23%, raportat la euro. Astfel, preţul de închidere al cotaţiei TLV din 23 decembrie 2013 a fost de 1,598 lei/unitate, iar cel de pe 23 ianuarie, de 1,745 lei/unitate.

Adrian Mănăilă, directorul "Eldainvest", consideră că optimismul manifestat de investitori pentru "Banca Transilvania" este unul meritat. Domnul Mănăilă ne-a mai spus că nu se aşteaptă, în acest an, la o relansare a sectorului bancar, deşi o parte a pieţei o anticipează. Potrivit domniei sale, creditele neperformante ar putea să rămână o problemă a sectorului.

Un alt broker din piaţă ne-a spus că "Banca Transilvania" a evoluat cel mai bine, dintre băncile autohtone, din punctul de vedere al profitabilităţii.

Domnia sa consideră că evoluţia viitoare a cotaţiei TLV va depinde de direcţia pe care o va avea sistemul bancar per ansamblu. Potrivit brokerului, creditarea încă nu s-a relansat, iar reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară nu s-au văzut încă în dobânzile creditelor bancare. Analistul a adăugat că dacă BNR va continua politica, atunci se va vedea, totuşi, şi în dobânzile aplicate creditelor bancare.

Acţiunile "Electroputere", apreciere de 125,3%

Acţiunile "Electroputere" Craiova (simbol EPT) au adus investitorilor, în perioada 23 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014, cele mai mari randamente din piaţă, de 125,3% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului "BURSA".

Astfel, preţul de la începutul perioadei analizate al unei acţiuni EPT a fost de 0,0145 lei/unitate, în timp ce, pe 23 ianuarie 2014, a fost de 0,0323 lei/unitate.

La 45 de puncte procentuale distanţă, locul al doilea al clasamentului este ocupat de producătorul de metraje prin tricotare sau croşetare "Siretul" Paşcani (simbol SRT), a cărei cotaţii a crescut, în intervalul analizat, cu 79,71%.

Preţul de închidere al acţiunilor SRT, din 23 decembrie a fost de 0,0068 lei/unitate, în timp ce, pe 23 ianuarie 2014, a fost de 0,0121 lei/unitate.

A treia companie dintre cele listate la Bursă, din punctul de vedere al randamentului obţinut în piaţă, este "Amonil" (simbol AMO), a cărei cotaţie s-a apreciat cu 64,08%, în perioada 23 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014. Ultima cotaţie AMO din 23 decembrie a fost de 0,0051 lei/unitate, iar cea de pe 23 ianuarie, de 0,0087 lei/unitate.

Brokerii din piaţă sunt de părere că evoluţia puternic ascendentă a acestor companii este de natură speculativă şi nu are motive fundamentale.

IMP, cel mai bun randament din rândul companiilor din BET-XT

Cel mai mare avans, din perioada 23 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014, din rândul companiilor ce alcătuiesc BET-XT a fost înregistrat de "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP). Acţiunile dezvoltatorului imobiliar s-au apreciat, în perioada analizată, cu 30,28%, raportat la euro.

Preţul de închidere al cotaţiei IMP din 23 decembrie 2013 a fost de 0,523 lei/unitate, iar cel de pe 23 ianuarie, de 0,7015 lei/unitate.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că scăderea numărului litigiilor în care "Impact" are calitatea de pârât este o veste bună. De asemenea, a adăugat domnul Milea, faptul că directorul general al dezvoltatorului imobiliar se aşteaptă ca "Impact" să revină pe profit în 2014, este un alt lucru bun.

Potrivit directorului general adjunct al "Muntenia Global Invest", evoluţia viitoare a cotaţiei IMP rămâne în aceeaşi notă: "Piaţa este în aşteptare ca principalul acţionar al companiei să mai cumpere acţiuni IMP. Daca nu va mai cumpăra, este posibil ca investitorii să îşi piardă răbdarea şi să vândă".

Un alt broker din piaţă este de părere că acţionarul majoritar va continua să acumuleze titluri IMP, şi că, în cele din urmă, compania va fi delistată de la cota bursei. Brokerul ne-a mai spus că echipa de conducere de la "Impact" intenţionează "să facă treabă", lucru care este posibil.

Indicii BET-FI, BET-XT şi BET au crescut în perioada analizată, avansul acestora fiind cuprins între 1,2% şi 2,08%. Astfel, indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cel mai mult, cu 2,08% în perioada 23 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 1,93%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,2%.

Ion Milea ne-a spus că BET-FI a crescut mai mult decât ceilalţi indici, pe motiv că SIF-urile au avut o evoluţie superioară piaţei în această perioadă. Potrivit domnului Milea, avansul SIF-urilor s-a datorat discuţiilor privind posibilitatea ca Societăţile de Investiţii Financiare să-şi poată cumpăra acţiuni între ele. Domnia sa a adăugat: "Încă nu s-a aprobat acest lucru şi nu se ştie încă ce o să fie. Dacă se îndepărtează ideea, am putea avea corecţii pe SIF-uri".

Aurul s-a apreciat, în perioada analizată, cu 4,69%. Pe pieţele internaţionale, aurul se tranzacţiona, vineri, în jurul a 1.266 de dolari/uncie.

Radu Ciofu, analist la "Admiral Markets", ne-a declarat: "Sunt zvonuri cum că ar fi prea multe contracte pe aur şi prea puţin metal preţios în formă fizică. Dacă zvonurile sunt reale, este posibil ca atunci când cineva să facă o cerere, preţul aurului să crească".

Depozitele bancare în monedă naţională au adus pierderi investitorilor, în intervalul analizat, motivul fiind deprecierea leului în raport cu euro. Cele mai mici pierderi, de 0,79% pentru depozitele bancare în lei s-au înregistrat, în intervalul 23 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014, la banca cipriotă "Marfin Bank".

Radu Ciofu ne-a spus că leul s-a depreciat în raport cu euro, din cauza deciziilor luate de BNR acum două săptămâni (reducerea dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii). După această depreciere, a adăugat analistul, leul a mai recuperat o parte din pierderi.

Radu Ciofu se aşteaptă ca raportul euro/leu să se stabilizeze, pe un orizont de o lună - două, în jurul valorii de 4,5 lei pentru un euro. Domnia sa a adăugat că dacă în pieţele externe vor fi turbulenţe, atunci cursul ar putea evolua în defavoarea monedei naţionale: "Orice turbulenţă pe pieţele externe este un minus pentru leu".

Cele mai bune randamente, în perioada studiată, pentru depozitele bancare în euro s-au obţinut tot la "Marfin Bank", şi au fost de 0,23%.

Cel mai bun randament din rândul fondurilor de investiţii a fost al "BT Index Austria ATX", care a urcat, în perioada 23 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014, cu 6,92%. "BT Index Austria ATX" este un fond pasiv, care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost, în perioada analizată, "Active Dinamic", care a crescut cu 5,93%, şi "FDI Zepter Equity", (fost "FDI Zepter Acţiuni"), care a progresat cu 4,15%.

Impact estimează o cifră de afaceri de 50 milioane euro/an, până în 2018

Impact estimează o cifră de afaceri de aproximativ 26 milioane euro, pentru anul viitor, urmând ca în 2016 aceasta să se dubleze, iar până în 2018 cifra de afaceri să se situeze la circa 50 milioane euro/an, după cum se arată în Strategia companiei pentru perioada 2014-2018, publicată pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Documentul estimează că profitul operaţional EBITDA va atinge un nivel de 1,6 milioane euro în 2014, după care se va cifra la 8,7 milioane de euro în 2015, la 20 de milioane de euro în 2016, la 21 de milioane de euro în 2017 şi la 22,5 milioane euro în 2018.

Strategia companiei are la bază vânzarea locuinţelor finalizate şi a terenurilor deţinute, dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului Greenfield (Bucureşti) şi construirea de noi proiecte în Bucureşti şi împrejurimi, urmând să fie achiziţionate noi terenuri.

A doua fază a proiectului Greenfield ar urma să înceapă în mai 2014 şi vizează construirea unui complex rezidenţial de 10.400 metri pătraţi, pentru ca în iulie compania să demareze dezvoltarea unui nou complex rezidenţial, de 6.400 metri pătraţi.

Impact estimează că până în 2016 va reuşi să vândă toate cele 195 de locuinţe finalizate pe care le are în prezent, pentru peste 11 milioane euro. Până în 2018, societatea ar urma să vândă 475.000 metri pătraţi de terenuri, pentru care va încasa peste 41 milioane euro.

"Împact prevede construirea unui total de 80.000 metri pătraţi între 2015-2018, aducând o contribuţie totală din vânzări, de aproximativ 70 milioane euro la cifra de afaceri a companiei. (...) Vom renegocia actualele contracte de împrumut conform noilor condiţii de pe piaţă. Profitul rezultat din vânzarea terenurilor şi locuinţelor va fi investit responsabil pentru realizarea unei reţele de proiecte din care să ne atingem scopurile", precizează Strategia Impact.

Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care, la finalul anului trecut, deţinea 44,24% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici (16,15%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb