Nivelul amenzilor contravenţionale aplicate de Autoritate Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în perioada februarie - iulie (primele şase luni de mandate ale lui Horia Constantinescu, preşedinetele instituţiei) s-a ridicat la 109 milioane lei, faţă de 59 milioane lei - în 2019. Valoarea amenzilor încasate a fost de 12,5 milioane lei, în 2022, faţă de 10 milioane în 2019.
Conform datelor ANPC, valoarea mărfurilor comunitare neconforme oprite definitiv de la comercializare a crescut, în perioada analizată, de peste opt ori, de la 1 milion lei la 8,5 milioane lei.
Comunicatul instituţiei subliniază: "Dacă vorbim despre numărul proceselor verbale de prelevare a produselor în vederea analizării acestora, şi în acest sens, în primele şase luni de mandat ale preşedintelui Constantinescu, s-a înregistrat o creştere de opt ori a acestuia - de la 46 în 2019 la 358 în 2022.
Poate unul dintre cele mai discutate subiecte ale primului semestru al anului 2022 l-a constituit măsurile de oprire temporară a prestării serviciului, până la remedierea deficienţelor.
Din acest punct de vedere, faţă de prima parte a anului 2019, când practic nu s-au înregistrat astfel de măsuri dispuse operatorilor economici, în perioada februarie-iulie 2022, doar, au fost dispuse 968 astfel de măsuri.
Amintim de campaniile ample de control realizate la marile lanţuri de magazine sau la marile companii multinaţionale prestatoare de servicii (energie, carburanţi, aviaţie etc.), care nu s-au oprit, ci vor continua şi în perioada următoare".
Peste 330 de mari magazine controlate de ANPC, în doar zece zile
În perioada 23 februarie-4 martie 2022, s-au desfăşurat nu mai puţin de 334 de acţiuni de control, la magazine aparţinând lanţurilor Mega Image, Carrefour, Lidl, Penny, Profi, Kaufland, Auchan, Selgros şi Cora, la care s-au înregistrat abateri, ceea ce a determinat aplicarea următoarelor sancţiuni:
384 amenzi contravenţionale în valoare totală de 3,9 milioane lei şi măsurile complementare de:
- oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor alimentare cu deficienţe, respectiv produse în valoare de aproximativ 150.000 lei;
- oprire temporară a activitătii şi prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 68 de unităţi;
- 3 propuneri de închidere temporară a unitatii pe o durată de cel mult 6 luni;
- 30 de propuneri de încetare a practicii incorecte.
Printre altele, în perioada menţionată au avut loc numeroase întâlniri cu operatorii economici sau structurile lor asoiciative, din diverse domenii, în toată ţara, în campanii extinse de prevenţie şi consiliere.
Deasemea, a fost transpusă în legislaţia naţională Directiva Omnibus, prin care se înăspresc amenzile de la 20.000 lei la 100.000 lei şi de la 0,1% la 4% din cifra de afaceri anuală realizată pe teritoriul României în anul financiar anterior sancţionării, pentru încălcarea pe scară largă sau pentru încălcarea pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii Europene sau, după caz, amendă între 200.000 euro şi 2 milioane euro, dacă informaţiile privind cifra de afaceri realizată în anul financiar anterior sancţionării nu sunt disponibile. Noul act normativ reglementează situaţia produselor cu dublu standard de calitate, respectiv când un bun comercializat în România ca fiind identic cu un bun comercializat în alte state membre ale Uniunii Europene are compoziţie sau caracteristici semnificativ diferite, justificată de factori legitimi şi obiectivi, comercianţii au obligaţia de a informa consumatorii cu privire la această situaţie.
Un alt Regulament UE a fost transpus, de curând, prin Hotărâre de Guvern şi va intra în vigoare spre sfârşitul lunii august. Acesta se referă la plăţile transfrontaliere în Uniunea Europeană şi la modul în care sunt comisionate. De asemenea, reglementează şi comisionul de conversie monetară privind operaţiunile de plată cu carduri, la bancomate sau la punctele de vânzare.
Sursa citată mai arată: "În pregătire se află un proiect de lege privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor, aflat în acest moment în curs de avizare şi un proiect de ordin al preşedintelui ANPC care stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele finite/mâncăruri preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă.
ANPC a depus deja diligenţe de modificări şi de amendare a unor acte normative aflate în dezbatere parlamentară. De exemplu, unul dintre ele, susţinut şi trecut de comisii, se referă la următorul aspect: «în situaţia în care se consideră că bunurile aveau deja un viciu la momentul achiziţionării, consumatorul trebuie să fie protejat prin înlocuirea acestora»".
Printre altele, urmează să fie finalizate două proiecte europene pe care ANPC le are în derulare: cel de digitalizare a instituţiei şi cel de realizare a unei platforme online de consolidare a capacităţii de reglementare, implementare, evaluare şi derulare a activităţilor de soluţionare alternativă a litigiilor.
Autoritatea are pregătit un proiect ce urmează să fie depus în cadrul PNRR, în axa Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice, ca parte a operaţiunii Renovarea integrată (consolidare seismică şi renovare energetică moderată) a clădirilor publice.
La capitolul "premiere la ANPC" se înscriu mai multe initiative, printer care se numără:
- Aplicarea celei mai mari amenzi din istoria ANPC - 2 milioane euro - unei companii aviatice care a prejudiciat zeci de mii de consumatori, din România şi din ţările Uniunii Europene, timp de mai bine de un an;
- Înfiinţarea a patru comandamente noi de vacanţă estivală, în afara celui tradiţional dedicat Mării Negre şi Deltei Dunării, pentru a supraveghea piaţa: Comandamentul Munte, Comandamentul Moldova-Bucovina, Comandamentul Maramureş şi Comandamentul Mehedinţi.
Până în 20 iulie, ANPC a centralizat următoarele date, aferente celor cinci comandamente de vacanţă:
- peste 1.600 de operatori economici controlaţi;
- 1.230 de avertismente;
- peste 1.000 de amenzi;
- peste 7,7 milioane lei - valoarea amenzilor applicate;
- au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de aproape 0,5 millione lei;
- a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 320 operatori economici.